Медицински сестри от детски градини и училища протестираха в Свищов

Били изключени от колективния трудов договор
39

Медицински сестри от детските градини и училищата в Свищов излязоха на протест пред Общината. По думите им - те не са получили обещаното увеличение на заплатите, защото са изключени от колективния трудов договор.

Медицински сестри в училищата, детските градини и яслите са членове на Синдиката на българските медицински специалисти. Според тях това е причината да не бъдат включени от кмета в колективния трудов договор.

"Кметът ги игнорира и казва, че те са нелегитимна секция към нашия синдикат, което абсолютно невярно и неприемливо. Това, което искаме да кажем е, че кметове, работодатели в различни учреждения, една голяма част от тях са се превърнали в робовладелци. Забравили са защо стоят там, какви са им задълженията и че има закони, които трябва да спазват", коментира синдикалистът от София Веселина Ганчева.

Медицинските сестри твърдят още, че върху тях е имало натиск за командироване в Ковид отделенията в общинската болница. А сега нямат нито увеличение на заплатите си, нито са получили допълнителния отпуск, който им се полага.

"В момента сме на заплати от 820 лева, а от 1 януари 2021 година трябва да бъде 990 лева. Въпреки увеличението на стандартите, на нас не са ни увеличени трудовите възнаграждения, независимо, че тези средства за увеличението са влезли в общинския бюджет", каза лидерът на синдиката в Свищов Божена Георгиева.

Кметът на Свищов е категоричен, че дискриминационно отношение към медицинските сестри няма, но не може да сключи договор със синдикат, който не е одобрен от Министерския съвет

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как 820 лева заплата?! Нали според едни форумни умници всички в България са с над 3000 лева заплата...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 ако ги е страх защо да ходят, сега се сещат за допълнителни пари, а колко протести и по прозорците имаше сестри. Сега им трябват нали?
5
13
 
5
 
! Отговори
итн в действие преди 2 години
при Бойко им плащаха, при Радев им взеха парите но вие пак гласувайте за бсп и итн, то само ще се оправи
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато на медицински сестри и лекари се плаща колкото на общ работник, ще имаме и медицина със съответното качество.Факт.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две странни неща:1.Защо тия медицински сестри не желаят да работят в ковид отделенията и то срещу допълнителните 1000 лв + 600 лв, осигурени по държавен бюджет. Дълг и чест е за медиците да помагат на народа в това бедствие.2.Явно кметът не прави разлика между легитимен и национално представен синдикат. Такава разлика явно и местният синдикат не прави, щом не е защитил правото си на участие в тристранката
2
0
 
5
 
! Отговори
И доста груби преди 2 години
Не били "помощни" детски градини, като се оплачеш: " аз съм с ТЕЛК, не можеш да ме мръднеш, госпожо! "-докато пуши пред градината.
1
20
 
7
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 2 години
Кой стои мед сестра в градина или училище? Всички до една са дърти и мързеливи лелки, които не могат да работят в нормална болница