Бизнесът: Липсват грантова подкрепа към малките фирми

Според специалисти икономическите мерки трябва да бъдат продължени
5 юни 2021 14:55, Петя Славова
51
Бизнесът: Липсват грантова подкрепа към малките фирми
Снимка: БГНЕС


Служебното правителство представи мерки в подкрепа на хората и бизнеса за справяне с последствията от пандемията. С 2 млрд. лв. ще се подпомага бизнесът и самоосигуряващите се. Желанието на кабинета е цялата процедура по кандидатстване и одобрение да отнема най-много десет дни. Мярката е нова, а парите ще се отпускат чрез кредити от търговските банки, без обезпечение.

Трудностите при бизнеса коментираха пред Нова тв председателятна Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити. Това, което се прави сега е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две", заяви Васил Велев.

"Предлагаме мярката "60 на 40" да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация. Засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад повече от 30%", каза още той.

Още по темата

"Новите икономически мерки са половинчати, ако не бъдат завършени. Липсват две части – освен кредити, което е добро сигурно, не казваме, че не е, приветстваме ги, но за нас е много важно как ще продължи подкрепата на заетостта и доходите. Не сме видели още дали и защо нашата мярка "75 на 100" не може да стане. Продължаваме да настояваме за нея", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Дори и да бъде продължена мярката "60 на 40", тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение. Това, което ще липсва е грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем", каза още той.

"Настояваме в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от една година. Този процес продължава да тече, но недостатъчно бързо. За средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение", заяви Васил Велев.

"Причината за забавянето е, че парите се плащат от програма "Иновации и конкурентоспособност", а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП", каза още той.

И допълни: "Т.е. ние чакаме и настояваме да се изплатят оставащите и то по-голямата част от парите за средните предприятия, за малките още не е започнало изплащането и също така за март и април да бъдат изплатени парите и за затворените обекти".  Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Ха стига подаръци! Стегнете се, бачкайте, добре се пазараете като продавате!!!!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грантови в България остават смъртта и рекета! По отношение на първото обаче погребението си е с пари!
11
3
 
11
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Да ви светна какво са грантове - безотчетни пари, безвъзмездна помощ. И да, имам познати бизнесмени, които взеха по 100 Тина хиляди лева и си купиха нови джипове. Това е истината. До обикновения бачкатор лев не е стигнал. Шефа казва криза, пандимия и сменя джипове и любовници. По - добре без т.н. грантове!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много им се услади на т. нар. бизнес тая мярка 60/40. Вземаш едни готови пари уж че ти спаднали оборотите. Без изобщо да те питат плащаш ли осигуровки, на каква сума, колко.. Естествено, предполагам, че срещу тия 10-тина хиляди дето им ги даваха, от тях се изкаше да осигурят определен брой гласове на изборите за ГЕРБ.. Затова и същите тези "грантаджии" сега ги активираха да викат "новото правителство спря помощите". Ами да, ще ги спрат, стига толкова
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kolko broiki bg malki predpriemachi ima v bg? kolko broiki sredni bg predpriemachi ima v bg?
8
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ало бизнеса сега ли се сетихте за малките и средни фирми след като изпапкахте парите от ББР
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев също рева, че няма грантова подкрепа миналата година. Или не го слушат неговите министри или е популист и само плямпа.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стаа с Бългеърин грамър? ---"ЛипсваТ грантовА подкрепаА" ми мяза на "ЛипсваТ един къща..."
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кви грантове, искам кинтии
4
3
 
11
 
! Отговори
Велев,, преди 2 години
Плащайте си заплати на персонала,вие сте частни фирми,държавата ли да ви ги плаща Всичко вече е отворено и работи.Да не говорим,че предприятията никога не са били затваряни.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също настоявам да ми отпуснат някое грантче...милион две евра ще ми стигнат. Много изстрадах от таз пуста пандемия!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашния шеф на НАП, знае как да прибере парите от много малки фирми в джоба си? Тази мярка за него ли е?
1
1
 
4
 
! Отговори
яя преди 2 години
ко каза ко?