Нури от Египет ще помогне с 10 000 лв на продавача на чорапи Митко

Нури всеки ден храни бедни хора в Пловдив
Обновена: 5 юни 2021 10:05 | 5 юни 2021 09:45, Петя Славова
141
Нури от Египет ще помогне с 10 000 лв на продавача на чорапи Митко
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мъж от Египет реши да помогне на продавача на чорапи Митко от Пловдив. "Каквото имам, искам да го деля. Алчността е много лошо нещо."  Така смята египтянинът Нури, който всеки ден храни бедни хора в заведението си в Пловдив. Сега ще подпомогне с 10 000 лева и Митко, който беше нападнат в Капана, предава "Дойче Веле".

32-годишният Нурелдин Илтамими е египтянин. В родината си е завършил право и история на музиката. Има четири издадени книги, посветени на музиката. В една от тях проследява 60 известни класически творби, посветени на родната му страна. В друга темата е египетската филмова музика, трета представлява портрет на най-известния египетски филмов режисьор. За пръв път идва в Пловдив през 2009 година, като поводът е представяне на една от книгите му. Градът го пленява и той се връща отново и отново. Днес има в Пловдив бизнес, българска съпруга и малка дъщеря.

Още по темата


Философията на Нури

Нури, както го наричат всички, се превърна в знаменитост в последните дни, след като обяви, че ще помогне с 10 000 лева на Митко - уличния продавач на чорапи, който беше нападнат от собственик на ресторант в Капана. В тази история, която има своето продължение в съда, главният герой е спонтанната реакция на младите хора в Пловдив, обявили се срещу насилието. Тя е история за нетърпимостта към арогантното поведение, за бедността и самозабравянето. История за справедливото възмездие, в която място има и Нури.

"Обещах на Митко да го подпомогна с 10 000 лева. Но няма да му ги дам просто така, в ръцете, защото кой знае къде ще отидат. Познавам Митко отпреди, имах ресторант в центъра и всяка вечер го хранех безплатно. Работи това момче - като тръгне сутрин в 9:00 часа, обикаля до 21:00 часа вечерта. Изкарва по 20 лева на ден. Затова му предложих няколко варианта как с тези пари да си стъпи на краката и да направи нещо добро за себе си. Пак с труд."

Нури е мюсюлманин, най-малкият от трима братя в семейството на майор от египетската армия. Майка му работи в Министерството на висшето образование. Отрасъл е на остров в Нил, а съвсем наблизо живеел легендарният египетски актьор Омар Шариф. Именно той се превръща в ролеви модел за малкия Нури, който го вижда как седи на земята и се храни с работниците на улицата, а после раздава на всички пари. Така философията на Омар Шариф се превръща и в негова философия. Когато започва да печели първо от египетския си ресторант в Пловдив, а после от своя гурме бургер бар, Нури започва да храни безплатно хора, които са изпаднали в нужда. Прави го и до днес - всеки ден. Без шумни медийни акции и реклама, както правят други веднъж в годината. Табелата за безплатното хранене е част от външното оформление на малкото заведение. И хората я знаят.
Нури с Петър, който е дясната му ръка в заведението.

"Знам, че за бизнес мисленето това звучи доста странно. Няма логика. Но е факт, че колкото повече хора нахраня безплатно за един ден, толкова по-голям оборот имам на другия. Вярвам, че Бог ти дава парите, за да стигнат чрез теб до хора, които нямат възможност да ги печелят", казва Нури.

Освен с храна, той подпомага и с малки суми. Заведението му е в района на Медицинския университет, затова там се хранят и много студенти. Повечето си плащат, но тъй като студентският живот рядко е охолен, някои прибягват до милостта му. Тук идват да хапнат всякакви бедни хора. И ги обслужват като всички. Разлика няма, нито някаква извънредност. Защото се случва всеки ден.

Тихо, ненатрапчиво, без шумни акции

"Не съм богаташ, нямам кой знае какви пари. Но каквото имам, искам да го деля. Алчността е много лошо нещо. Понякога я усещам и в себе си, но желанието да дарявам е по-силно. Така съм устроен."

Историята с Митко, нападнат брутално от собственик на заведение, който вече е с обвинение в съда, има няколко сериозни проекции. Етническата толерантност, с която Пловдив е известен в миналото и която днес е поизбледняла, бе осветена ярко от акцията на младите хора в Капана. Това не остана незабелязано и в Столипиново, където се надигна вълна от похвали и благодарности. Продължението на историята с жеста на Нури също се следи с интерес. И сега всички очакват да видят какво ще направи Митко с парите, които Нури иска да му дари. В социалните мрежи столипиновци предупреждават Митко много да внимава, да не бъде несериозен и алчен, да оползотвори сумата за нещо полезно.

Нурелдин Илтамими

Иначе тихата благотворителност на Нури, която едва тези дни стана известна на повече хора, си продължава. А той пише поредната си книга. "Много обичам Пловдив. Тук има атмосфера, добри хора и много история, която ми напомня за родината ми", споделя Нури. Неговата философия да подпомага бедните - тихо и ненатрапчиво, с милост и състрадание, се вписва прекрасно в нашумялата тези дни пловдивска история за доброто. И съвсем приляга на града и неговия дух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
13
 
! Отговори
Сиромажов преди 2 години
Вече искам и мен да набие някой ресторантьор. Хуквам за Пловдив
33
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пловдив е много древен град с богата история, космополитен град. Там живеят арменци, евреи, турци, роми, помаци, гърци и др. Никога не е имало етнически конфликти. София е едно панелно гето, пълно с Нанета и Вутета и злобни шопи, прости до мозъка на костите си. Говорят селски, на Бате, като роми. Слагат "е" и множествено число на края на всеки глагол. Ще ходимЕ, ще играемЕ... Пълни селяци. Нищо общо с книжовния български.
32
4
 
12
 
! Отговори
Вежди Рашидов преди 2 години
А аз пък съм в края на изработката на паметник във формата на чорап. Ще го шибна пред заведението на оня нехранимайко. Имам връзки, уредил съм го.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха как светите Ако беше американски трафикант с българка, ама чиста от ония *** от пра щяхте да завиждате за съпруга ли ?
30
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РЕСТОРАНТЬОРА БИЯЧ Е ЧЛЕН НА ПАРТИЯ ГЕРБ!! ЕТО ТАКИВА СА ГЕРБ ,МУТРА ДО МУТРА!
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, африканци! Продава ли зелени чорап от крокодилска кожа?
28
5
 
6
 
! Отговори
Плешо преди 2 години
В празната ми кaфа така или иначе няма нищо и често ми служи като боздугaн. Веднъж се преметнах през терасата на панелката, но слава Богу паднах върху голия си шлем и нищо ми нямаше. Само се отбих от цимента като пирон. Много се дразня като видя някой по-слаб от мен. Веднага с бичи пoглед се засилвам и го атакувам с боздуганът си.
27
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЛКОТО ПО-МАЛКО ГЕРБ ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЧОВЕЩИНАТА ЩЕ ИМА В БЪЛГАРИЯ!
26
6
 
23
 
! Отговори
Интересен факт преди 2 години
В Пловдив е най-голямото ромско гето в цяла Европа.
25
3
 
18
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Точно затова пловдивчани са поискали столицата да бъде преместена в София. Защото иначе Пловдив щеше да стане панелно гето, пълно с Нанета и Вутета. Пловдивчани са хитри византийци.
24
4
 
8
 
! Отговори
Пияния помак преди 2 години
До Курейшо до 23 Пловдив е истинската столица на България. Аз като слезна в Пловдив от Родопите, ехеее... София нищо не е. Само Ботев Пл.!!!
23
7
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 години
*** му завидя на Митко :D
22
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-злобни от българите няма, щом вече египтяните ни бият по човечност. Кога българин ще помогне на беден. Ако бедняк поиска помощ, най-много да изяде една глава от някой стриган плешивeц
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е развиване на такава култура и ти го спираш с негатива си.
20
13
 
8
 
! Отговори
Курейшо до 23 преди 2 години
Добре , че Майнембург не е столица , че щяхме да мйекаме от смях вечно ! Там и българският не ви се разбира !
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6ти бат Бойко каза правете деца станете овчари.Бил прав; субсидиите яко пьлнят.
18
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава от митковци... Защо ли египтянинът не вземе да дари на самотна майка с три деца, която работи като хигиенистка за МРЗ, или на възрастните по селата с пенсия от 250 лв., изнасилвани и убивани от митковци, или пък на някое болно детенце, чиито родители набират пари от години, за да го спасят. Много избирателна ми се вижда тая добрина и много пропагандна.
17
1
 
13
 
! Отговори
Каквото преди 2 години
и да му дадете на каффевия ще бъде незабавно изиграно на машинките и изплюскано
16
0
 
10
 
! Отговори
Ник преди 2 години
обещаното не е като даденото. справка царя - дето ни оправи за 800 дни , но най-вече реституира в своя полза комендантските имоти, продаде що имаше държавни активи на безценица, които в последствие бяха препродадени на пазарни цени и захлеби комисионните. иначе - да е жив и здрав Нури и да храни и помага, защото не са много хората, които отделят бездъзмездно каквото и да е. при исляма трябва да се дарят едни 10% от доходите, един вид сеидба, от която се връщат обратно при източника бъдещи доходи
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пловдив е древен град, един от най-старите в Европа и света. Това е трябвало да бъде столицата, а не онова панелно гeто пълно с Нанета и Вутета.