След 40 г. дочакаха ново съоръжение за поддържане на Дунав

То е построено в Нидерландия, за какво ще се използва?
Обновена: 6 юни 2021 16:53 | 6 юни 2021 16:32, Веселина Йорданова
35

След 40 години чакане, Русе вече разполага с ново съоръжение за поддържане речното корито на Дунав. То е построено в Нидерландия и измина повече от 3000 хиляди километра за общо 26 дни по реките Рейн-Майн и Дунав.

Съоръжението пристигна наскоро в Русе с нидерландски екип от експерти на фирмата-производител. А служителите на АППД в Русе вече са обучени как да работят с него, предаде Bulgaria ON AIR.

"Съоръжението е построено в Нидерландска корабостроителница и пътува 26 дни в самоходна баржа по вътрешните водни пътища на реката", обясни директорът на дирекция "Поддържане на корабоплавателния път“ Ивелин Занев.

Освен за проучвания, специалното съоръжение ще се използва и за поддръжка на плавателния път по реката.

"Един от елементите на габаритите, на корабоплавателния път, е дълбочината. За да можем да гарантираме постоянна дълбочина и 94% от времето в годината да бъде свободно корабоплаването, именно този съд и тази драга идва на помощ, с която ние извършваме удълбочаване на корабоплавателния път", посочи инж. Павлин Цонев - директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“.

Посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение. Тя пожела попътен вятър и разби бутилка шампанско в корпуса на "Янтра“.

Доставката на специализираното плавателно средство за драгиране е част от Европейски проект. Общата му стойност е над 20 600 000 лв. А драгата се очаква да заработи през следващата година, когато пристигнат останалите елементи от комплекта.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: дунавРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
'измина повече от 3000 хиляди километра". Коооооо? След 3000 основни ремонти на двигателя може би.
10
1
 
3
 
! Отговори
До Веско преди 2 години
Вескоо,голяма радост ,ама не би!!Драгата се очаква да заработи следващата година.....
9
3
 
6
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До ПенсионерДобре е да знаете как изглежда. Старите драги бяха с кофи на елеватор. И си е срамота да се дават 20 милиона за драга, ама нали затрихме всякакво производство.
8
4
 
2
 
! Отговори
Смяната преди 2 години
Да 4. Радев и американският посланник...Само не се знае колко обръча му е набила на др. президент, за да не говори против ЕС и НАТО.
7
5
 
3
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 2 години
Беше..., много неща "бяха"... - образование, възпитание, култура, наука... Днес е пълна деградация.
6
3
 
4
 
! Отговори
само да кажа преди 2 години
До ПенсионерЗначи верно си *** и никакъв пенсионер не си и никога не си живял на дунава!!!!точно по поречието на дунава на гр.свищов я имаше тази драга!!!ама защо ли да се отговаря на ***!!!апропо *** панелен партиен...знаеш ли какво е баластра???виждал ли си някога през тролското си съществуване баластра???
5
4
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Преди България да се превърне в Тикволандия , имаше работен БДФ -Български Драгажен Флот и драгажни пристанища .
4
10
 
5
 
! Отговори
само да кажа преди 2 години
малките деца поколението израснало в 80-те много добре помнят как драгата оформяше коритото на реката и вадеше баластра!!!имаше го както се вика от време оно!!!....но тук троловете под тази статия продължават да хвалят бате им боеко и мафиотската и структура които се имат за откривателите на топлата вода във всички сфери!!! и тяхната им доскорошна мощна пропаганда по всички слугински сайтове и медии!!!пропагадна по пошла и от времената на най тъмния комунизъм!!!...а уж хората в днешно време...
3
5
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Болшевик: Нещо не се харчи вече тази опорна точка. Посланичката на САЩ в петък присъства на военно учение с президента Радев.
2
14
 
11
 
! Отговори
Болшевик преди 2 години
Радев да го върне. Не искаме от Нидерланндия, а от Русия.Тя е нашата опора.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале, 40 години! Да видим самолетите на Боколан колко десетилетия ще чакаме х²