"За" и "против" дивото къмпингуване: Как ще се променят правилата?

Какво смятат заинтересованите страни
7 юни 2021 17:45, Петя Славова
79
"За" и "против" дивото къмпингуване: Как ще се променят правилата?
Снимка: БГНЕС

За нови правила за къмпингуващите в страната се заговори и тази година като вече тече общественото обсъждане. До края му остава малко повече от 3 седмици. В това време заинтересованите могат да дадат мнението си, както и предложения и да променят правилата за дивото къмпингуване.

Сред едно от най-предпочитаните места за свободно къмпингуване е Карадере.  Огнян Стоянов е от София, но притежава къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е начин на живот - да бъдат на палатка. Той обясни, че законът и наредбата са приети при старото правителство.

Още по темата

 "Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват в наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и т.н. Това са неща, които някой ще ги направи, така че докато това не стане, на практика къмпингуването е забранено", коментира в "Денят започва" Огнян.

"Ние стоим зад един от трите плажове, обявени за природосъобразен туризъм. Тази наредба се опитва да направи някакъв регламент за свободно къмпингуване, но де факто тя ще забрани не само на тези три места, тя е наредба за цяла България и реално свободното къмпингуване ще бъде поставено в един нонсенс", каза Мария.

По думите ѝ така разписана тази наредба, означава, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи само и единствено ако държавата, общините или частният собственик имат желание да направят подобни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов коментира, че тази наредба вероятно ще бъде приета за следващата година.

"Тази година сезонът почти започна, свободното къмпингуване вече е започнало, така че много от нещата не са съобразени с наредбата, тя все още не е влязла в сила. Наистина има доста документи, но всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде на места, където, например, ще се поставят съгласно регламента тези палатки, кемпери и каравани", каза екологът.

По думите му едно от съществените неща в наредбата е, че е осигурен транспортен достъп до местата за къмпингуване.

 "Доста хора, които са идвали в Бяла и посещават Карадере, могат да кажат, че такъв осигурен транспортен достъп до тези места, където би могло да се регламентира къмпингуването, все още няма", обясни Атанасов.

За целта според него би трябвало да се изгради съпътстваща инфраструктура - пътища, вода, канализация.

Според проектонаредбата за дивото къмпингуване може да се окаже, че собственик на частен имот в един момент може да се окаже собственик на малък къмпинг. Подготовката трябва да е доста сериозна, докато всичко това се случи.


79
Още от Страната
В пандемията олиото скочи с левче, кашкавалът поевтиня
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
Карадереец преди 4 дни
До само за убитациМизерията е само в главата ти... И да - само за убитаци е да ходиш на бетонирано море и да си мислиш, че си баровец докато ти смъкват кожата с некачествени храна и услуги и мухлясали хотели...Да, голяма мизерия е на Слънчака, Константин и Елена, Златни и прочее...
45
2
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 4 дни
Същото трябва да важи и за рибарите нощуващи покрай язовири и реки. При тях проблема е същия - купища *** оставени да бъдат завлечени във водата или да гният по брега. Никакво уважение към природата или другите хора, които ще отидат на същото място. След мен и потоп...
44
0
 
3
 
! Отговори
Тодор продължение преди 4 дни
Според мен общините заедно с туристическите съюзи трябва да могат да определят места където този тип къмпингуване е разрешено и да осигурят контрол под формата на редовни проверки. Желаещите да къмпингуват да заплащат някаква такса в общината или онлайн, парите от която да се използват за осигуряване на контрола. Жестоки глоби за всички, които си оставят боклуците и не спазват правилата. Също така съвестните къмпингари трябва да участват в опазването на районите иначе няма да се получи.
43
0
 
5
 
! Отговори
Тодор преди 4 дни
Вижда се, че повечето критики срещу "дивото" къмпингуване са свързани с боклуците, които хората оставят след себе си. И това е абсолютно вярно и валидно! Но според мен един закон, който просто забранява не е решение. Закона трябва да бъде ориентиран към контрола. Ако просто забраним, но не осигурим контрол нищо няма да се промени. Според мен вместо да се забранява трябва да се определят ясни правила къде и при какви условия това е разрешено и как се контролира. Продължавам в следващ пост.
42
6
 
5
 
! Отговори
само за убитаци преди 4 дни
Спиш в палатка,комари,кърлежи,вода от тубата,къпеш се 5-10 дни само в морето,или някой гьол,сер.еш където ти падне,светиш си вечер с фенер,готвиш на газова бутилка.Тая мизерия ли се нарича диво къмпингуване?
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българинът не е3 дорасъл културно да му се разреши свободно къмпингуване,защото след себе си оставя свинщина-***,бутилки,пластмасови торби,незагасени огнища,да не говорим за смрадта от ос.раните околности на мястото където къмпингуват.Погледнете местността Фичоза есента като си заминат така наречените къмпингуващи.Затова е редно да има платени къмпинги ,с течаща вода,тоалетни,контейнери за ***.Сега който няма пари ,да си стои в къщи,щом за една сносна почивка цяла година не е спечелил.
40
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 5 дни
В Страсбург съм живял на палатка месеци наред. Полицаите разбраха решението ми. Не исках да съжителствувам с фанатични ислямисти в социалните структури. Още нещо. Дали на Френският Лазурен бряг или на Френският атлантик всеки беден човек може да опъне палатка. Дори щедростта на великите французи, потомци на траките като великите българи, не подминава нуждаещите се от храна и питие. Позорно е, че в Царство България турци като Доган и руснаци имат права на Черноморието, а бедните българи не.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
в демократична държава, не би трябвало да има: "За" и "против", комунизъм има в северна корея, в бг не
38
7
 
9
 
! Отговори
О__сран морски преди 5 дни
Никакво диво къмпингуване! Това означава навлеци с палатки, дето палят огньове на забранени места, с...рат в горичките (мирише), не създават 1 лев добавена стойност, защото си носят ***, тоалетна хартия и салфетки, и когато най-после се разкарат, след тях остават тонове *** (освен естествената тор). Обикновено феновете на дивото къмпингуване са хора, които не живеят на местата, на които свинят.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 37 Що бе? Баба Меца и кумчо вълчо не серат ли в гората? И? Проблем ли има?
36
0
 
3
 
! Отговори
Кои са двете преди 5 дни
заинтересовани страни? Че не мога да реша от коя съм?Пак - "Разделяй и владей".
35
4
 
14
 
! Отговори
Що не къмпингувате преди 5 дни
в Греция? Нали много я обичате? Там имат голям толеранс към Вашата порода. Разпънете палатка там! Сигурно е, че всичко ще приключи отлично!
34
0
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 5 дни
всичко си зависи от вас драги къмпинмгуващи - дали ще си съберете п0мията след вас или ще разчитате на така-наречените институции да ви избършат зад вас! имаш ли желание се получава - ама и аз ако имах власт нямаше да дам да се съсипва поо този нелеп начин природата защото българинът е съсипник!! жалко!и аз съм къмпингуващ и събирам и около нас изоставеното..... пом/удругото!
33
14
 
7
 
! Отговори
Ало, Стоянов от Бяла преди 5 дни
Вече има палатки, които са много по-стабилни и модерни от някои керпичени къщи и бунгала в Бяла и околността. Как я мислиш ти тая работа? Три месеца "ИХУ!", после като трябва да се чисти, облагородява и залесява района "ТИХУ"?. Тия лагерни огньове с какви дървета се палят, според теб? Къмпингуването в цял свят не е евтин туризъм, точно защото трябва да се чисти след къмпингуващите. Вие у нас си помислихте, че може да си правите каквото ви скимне. Ай, сиктир с тия безплатни къмпинги("Тутурутка").
32
8
 
11
 
! Отговори
Пет гласа против преди 5 дни
от моето семейство.Там настават най-тежките пиянски и наркомански оргии. Дори полицията я е страх, отиде, "гъди-гъди, не може ли това, не може ли онова". Имахме вила близо до къмпинг зона. Продадохме я. През зимата, обаче! Няма никакъв ред.
31
1
 
7
 
! Отговори
Да ваканцуват... преди 5 дни
Няма лошо. Ама там, където има сметоизвозване.И да си направят обсерватория до палатките и караваните. Иначе ще обсерат всичко наоколо.
30
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 дни
нещо за ваканцуване на инфекционисти на мостика има ли в статията, да се не абим да четем
29
1
 
5
 
! Отговори
Fakt преди 5 дни
Tozi vid turizym nee za bylgarina zaschtoto toi sere i myrsi ,navred bez da si chisti.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не съм им фен на тея палачори. Но в крайна сметка земята е на всеки гражданин и всеки има право да живее, както иска. Стига да не нарушава правилата на обществото. Ако проблема е *** просто си направете група , която да ходи и да пише актове.
27
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Диво къмпигуване се нарича когато за 30 мин. Събираш палатката, чувала и всичко в раницата и продължаваш към следващото място за нощувка. Това с караваната, дизел грнератора, телевизора с БулсатКом, подвижна душ-кабина, тенти, барбекюта и проснато пране се нарича чаргарски катун. Ромитеживеят така от години.