Добивът на розов цвят 7 пъти по-нисък от миналата година

Производителите се оплакват, че това е най-тежката кампания
29
Добивът на розов цвят 7 пъти по-нисък от миналата година
Снимка: БГНЕС

Добивът на розов цвят в тазгодишната кампания е седем пъти по-нисък спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите.

Според производителите това е най-тежката кампания в последните години.

Министерството на земеделието е готово да подпомогне розопроизводителите, но очаква разрешение от Европейската комисия.

Тази година кампанията по прибиране на продукцията от маслодайна роза започна по-късно, а заради ниската изкупна цена много производители се отказаха въобще да берат, като или изоставиха нивите си, или ги разораха, за да не плащат на берачи.

Проблемът е, че или няма кой да изкупи розовия цвят, защото пазарът е пренаситен, или се предлага прекалено ниска и неизгодна цена. Добивът на розов цвят до момента е едва 1269 тона при 8499 тона година по-рано.

Отделените 3 милиона лева по "Де минимис" за преработвателите не са ефективна помощ заради условията за получаването им. Затова служебното правителство иска разрешение от Еврокомисията за допълнителна помощ.

"Правим възможното за нотифициране на една помощ от 100 лева на декар, която поне да покрие по-голямата част от разходите за отглеждането на розите. В по-далечен план мислим да оставим едно предложение да се направи една система подобно на лозарите с брането "на зелено", каза министър Христо Бозуков пред БНР.

Той допълни, че разрешението за помощ от 100 лева на декар се очаква до края на месеца, а дори и разрешението за финансиране на брането "на зелено" да се забави, то следващото правителство ще може да се възползва от тази възможност.


29
Още по темата: ценарозирозов цвят
Още от Страната
До края на седмицата: Топло време и валежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 седмици
Че да вземем да се върнем към плановото стопанство, така и така ще идва червено правителство. И с тютюна беше така, хора щели да останат без работа, било приоритет ама ЕС каза - не ! и какво стана, намериха си друга работа.
6
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
Отрасъл който не може да се справи с конкуренцията търси помощ от държавата. Ако няма и държава насреща - Закривай. Щом Държавата чака на ЕС да разреши да се запаси един отрасъл значи държавата не взима решения, тя просто чака някой да и каже разрешава ли или не един отрасъл (емблематичен за България) да бъде спасен или не. Това е показателно точно колко ниско сме паднали
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е сега, нали щяхте да ги изкоренявате и палите. Сега защо ги берете, бе?
4
5
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Абе вие не разбрахте ли че с тия рози няма как да победите китайската химическа индустрия,гаражна и официална,бълваща хиляди тонове миризми всякакви!Няма как да стане!
3
1
 
7
 
! Отговори
Лудко преди 2 седмици
Ами така ще е. Щом и Цвъкито ходи да бере рози .......
2
2
 
10
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
не може да се точат само евросубсидии , трябва и да се работи с мотиката на нивата .
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Туция винаги е била ВТОРИЯ производител на розово масло от "маслодайна роза". Качеството на БГ маслото винаги е било на 1-во място в парфюмерийната индустрия!!! Ако и това го "изп.рдят" нашите политици - то по-добре да "затвряме" държавата!!! Така стана и с "Ориенталските", уникални за България, сортове дребнолистен тютюн и т.н. и т.н.!!! Да не говорим за производството на мак и др. специфически растения!!! А за БГ лавандулата просто нямам думи - Франция ни "разказа" как се прави евро!