Колеблив старт на сезона по Северното Черноморие

Българи и румънци вероятно ще са най-чаканите гости това лято
53
Колеблив старт на сезона по Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Туристическият сезон по Северното Черноморие започва при относително ниска заетост, като очакванията са отново предимно българи и румънци да спасят сезона.

Засега раздвижването на германския пазар е слабо. Остава неяснотата и около руските чартърни полети.

Цените на чадърите и шезлонгите са намалени, а на места плажните приспособления дори са безплатни. На Албена цената е като в миналогодишната година – 1 лев. На ползващите свободните зони със собствени чадъри там ще се предоставят безплатни шезлонги, съобщава БНР.

На Златни пясъци цената на чадър и на шезлонг е по 6 лева. На градските плажове във Варна цените се движат в рамките на 4-5 лева. По крайните плажни ивици цената пада до 2.50 лева.

"Сезонът започна за по-малките населени места по Черноморието, за по-малките обекти. Например в Тюленово има доста гости, повечето са от Румъния. Ресторантчетата работят, малките хотелчета също са заети. Проблем имат големите обекти в големите курорти. Те тепърва започват да функционират. Заетостта е от порядъка 15-20%, което за този период в сравнение с добрата 2019-а, е ниска заетост, но се надяваме към края на юни да заработят на пълни обороти", коментира пред БНР проф. Стоян Маринов, дългогодишен преподавател по туризъм.

По неговата прогноза сезонът ще разчита най-вече на туристи през месеците юли и август.

Има сериозен недостиг на кадри, отбеляза проф. Маринов. Според него браншът с основание настоява да се облекчат условията за наемане на ученици между 16 и 18 години, защото сега има доста формалности.

"Ако това не стане, ще се изпита сериозен недостиг. Той няма да може да бъде попълнен от чуждестранни работници", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Асен преди 2 години
100лв чадър ха ха ха
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги оставят и без помощи и без туристи! Фалиралите хотели да ги прибере държавата.
17
0
 
3
 
! Отговори
Кавали преди 2 години
*** те тъпите "индустриалци" .... "мутри и тяхните производни БАТКИ и прочие" още се надяват на заблудили се чужденци и не ПРИЕМАТ че услугата им не си струва парите.... и най бедния българин би си платил ако си струваше "все пак е на почивка" но нищо едното за сметка на другото дребните търговци и малките семейни хотелчета вече са с един гърди пред.....
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сплескан натовецНе бе, ти не си разбрал, не си сплескан натовец а сисплескано лай Но.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как колеблив старт бе ?! не дойде ли промяната с радевото правителство ?
14
3
 
11
 
! Отговори
Гларус преди 2 години
Какъв е проблемът с наемането на 16-18 годишни? И без това заплатите са колкото за джобни на тинейджър.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като вземе и Варна да си плаща като Бургас на РЗИ за по 1 заразен дневно ,ще се активизира
12
4
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Е, и? Мен ме интересува северното беломорие
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началото на Юни никога не е имало силен сезон. Отпуските и туризма в Европа започва след 10 15 Юли .
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коуебуив?Нееее,направо той умрял мааа!!!!Опашки се вият кум Гърция и гърците щракат с пръсти и танцуват сиртакита от радст!Защо ли?Ами отговорете си сами бе мутрафони!!!!!
9
3
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
в Слънчев бряг има ли хора в момента?
8
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Кемперът да не би да е без пари другарю!?
7
13
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 2 години
Дано всичко да си дойде на мястото и да има много платежоспособни туристи, че тези хотели коио виждаме. Сроени са с много труд!
6
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако човек знае как да си прави сметката може да изкара 1 седмица на море с цялото семейство за 500 + 100лв транспорт лв. Разбира се без да се посещават каквито и да било хотели и ресторанти които и без това са опасни за здравето и за джоба. Най добрите варианти са кемпер, евтина квартира в някое село, или къмпинг. Купуваш си храна от магазина, готвиш, скара бира, ходиш на риболов и си гледаш кефа. На спокойствие сред природата. Това е почивка. А не някакви шумни и скъпи курорти.
5
4
 
34
 
! Отговори
payak преди 2 години
Да се научат да уважават българските туристи, току виж им потръгне тоз сезон бизнеса.
4
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От български туристи нищо не може да се спечели. Нямат пари хората особено от провинцията като ходят на море си носят консерви за цяла седмица да им излезе евтино. По заможните си пазаруват от местните супермаркети и си готвят в квартирата или пък ядат в най евтини ресторанти. По скъпи хотели и ресторанти почти никой не ходи освен бизнесмените но са само 1%. На плажа повечето българи си носят собствен чадър и кърпи. Пекат се на пясъка и не плащат нищо. Големите хотели са празни.
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сезона не го спасяват българските и румънските туристи а българският данъкоплатец гладуващ за герб ;) Виж банката за раздаване и другите ,,спасявания,, Проблема е че колкото повече туристически бизнес има в България толкова по тежко ще става положението на народа който трябва да го спасява. Тия са тотал щета. Данаци и осигуровки не плащат ток крадат не назначават българи а украинци и молдованци и бетонират морето .
2
11
 
30
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
България е американски полигон бе какъв туризъм какви пет лева!
1
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не са чакани и желани. Бях на морето миналата седмица и питах няколко ресторантьора - казаха този сезон сме го отписали. На нас ни трябват чужденци. На българите не разчитаме. Те издват само уикенда.Каквото отношението, такива и резултатите. Хайде със здраве.