Обявите за работа нараснаха с 30%, хората предпочитат да работят дистанционно

Най-много кадри се търсят в IT сектора, присъствието в офиса вече се оказва пречка
10 юни 2021 07:30, Петя Славова
63
Обявите за работа нараснаха с 30%, хората предпочитат да работят дистанционно
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сериозен ръст при обявите за работа. Към настоящия момент те са с над 30% повече спрямо броя им от преди COVID кризата. Това показват данните на голяма HR компания. Като това увеличение не е моментно, а тенденция за последните месеци, която показва стабилен ръст в броя на обявите, предава "Монитор".

Наблюденията показват обаче, че активните кандидати в този период са малко и компаниите по-трудно намират кадри. С облекчаването на мерките, повечето хора искат да наваксат за локдауна с пътувания и социални събирания и да се посветят на лятото, затова и са по-малко активни в търсене на ново работното място. Към момента най-много кадри се търсят за  IT сектора, автомобилната промишленост, аутсорсинга и производствения сектор.

Още по темата

Пандемията даде силен тласък на работата от разстояние, а на мнозина е ясно, че това е структурна промяна, която ще се запази и в бъдеще. Прочуване в Западна Европа (Германия, Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания и Италия) установява, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година. Важно е да се отбележи, че гъвкавите форми на работа не са само резултат от пандемията, но тя всъщност е ускорила този процес.

В България тази тенденция е дори значително по-видима.

"Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, докато преди пандемията този дял беше едва 10-15%. Любопитно е, че задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа. Липсата на гъвкавост и възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложението само поради тази причина, дори и ако останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от мотивите затова са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи", коментира Надежда Василева, Директор "Подбор на кадри" в HR компанията.

Наблюденията върху българския пазар показват, че компаниите по-скоро няма да запазят изцяло дистанционния модел на работа, но ще преминат към хибриден вариант, веднага щом противоепидемичните мерки в страната го позволяват. Към момента големите компании, особено от аутсорсинга и IT сектора, както и тези в сферата на услугите, основно прилагат политики за работа от разстояния и не посещават офисите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Вероятно повечето обяви са за заведенията, че те бая персонал загубиха. От друга страна ако обявите са за заплата дето ти плаща транспорта до работа само файда никаква
28
3
 
5
 
! Отговори
Кд преди 2 години
Пълни глупости. Статията е валидна за София само. София не е България.
27
1
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
А бря секи иска,меринджей да стане,у офис дъ работи,сагъ ко мой да не кисне там ами дистанционно дъ работи.Бря никой не ще а са занимаа с дживотновъдство.Секи гледа леката и меката па иска да яде.Откъде ? Таа пандемия дано продължи още малце да ви огладней г,за на вас гражданята .От могу мързеливи и кекави станайте.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България не се предлага работа, а само робство, най-често съчетаващо 5 различни длъжности и ниско платено!
25
3
 
5
 
! Отговори
Игор преди 2 години
Аутсорсинг не е просто подизпълнител. В български контекст това обикновено са чужди фирми, които дават част от тяхната работа да се свърши тук. В този ред на мисли, голяма част и от шивашките предприятия, които шият неща за чужбина, също вършат аутсорсинг.
24
0
 
7
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
До колегата ..... "за Аутсоринг " нямало българска дума!? Ти за "подизпълнител " не си ли чувал? Ама то тъй , като учите езика от босфор тв
23
1
 
8
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Аз от три дена не си включвам мобилния - то не бяха обаждания за работа , не бе чудо. Вчера на два пъти и у дома идваха да ме търсят- викам им "Оставете ме бе хора, имам работа "- ама те :"Не! От сън спомен няма - идвай за нощни смени".
22
1
 
22
 
! Отговори
Умберто Жеко преди 2 години
Предложения за работа има доста да, за София говоря. Като отидеш на а интервю започват да ти разправят как било криза и как техните 1000 лв. чисто са сериозна заплата.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4. Анонимен. . само терикати работят в тази свера~~~~~~~~~~~~~~~<>~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Като гледам правописа за офис не те бива! А ако броиш както пишеш и за овчар не ставаш!
20
5
 
26
 
! Отговори
Висшист преди 2 години
В тази пандемия най-сетне се оцени това да си учил и да си специалист. От 14 месеца работя от вкъщи и това са най-хубавите моменти от живота ми! Никакви трафици, неприятни физиономии на измъчени хора и противни колеги, гъвкаво работно време, уюта на дома с всички произтичащи от това предимства. Искрено се надявам този модел на работа да остане и за в бъдеще.
19
2
 
22
 
! Отговори
Ozzy преди 2 години
Да на дистанционната работа, спестеното лично време от пътуване от и до работа, спестеното замърсяване също. Защото не всеки ходеше с градски транспорт. Не на недоверчивите работодатели-динозаври, живеещи в 19 век. Трябва да проумеят, че ако много държат на работа в офис, то кадърните ще си изберат друг работодател, който е по-гъвкав и има повече от 5 грама сиво вещество.
18
1
 
27
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Много интересен анализ. Имало предлагане на работа, но хората не искали да работят, защото предпочитали да пътуват. Явно сме страната на богатите безработни и пандемията не е пречила да се работи, а да се пътува.
17
1
 
8
 
! Отговори
Sperko преди 2 години
До АнонименХахаха, прав си. А иначе, освен спестеното време и пари, също така се облекчава трафика и замърсяването, което трябва да бъде основен аргумент. Нека не убиваме Майката Природа.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SperkoАко шефа у бумър то той ще иска да се ходи в офиса.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има и други неща, чакане транспорт, задръствания, много хора на едно място, стрес в тия офиси. Друго си е в къщи или където си решиш. Хората се усетиха. За фирмите е по-добре от гледна точка спестяват разходи за ток, наем, други консумативи. Тия фирми кво напират за тия офиси.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл една работа да се работи в офиса като може от вкъщи
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега докато ида в офиса ми се губи 1 час лично време и пари.На връщане още 1 час лично време и пари.За шефа не се губи нито час, нито пари, като отида в офиса.За месец са почти две денонощия загуба за мен и 50лв за транспорт.За този час дето пътувам сутрин,мога да свърша много работа на свежа глава.Има обаче такива дето нямат съвест и може да спят.Затова докато няма самосъзнание в трудещите се,шефовете ще предпочитат персонала да им е пред очите за да ги тика да се трудят без да мързелуват.
12
17
 
10
 
! Отговори
миньоро преди 2 години
Така е, лежачите искат от дистанция!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 до 7 езиковедТенкс кептейн обвиъс
10
5
 
5
 
! Отговори
до 7 езиковед преди 2 години
Аутсорсинг е една дума и замества дългото изразяване на Български език-Изнесена дейност извън фирмата,дадена на друга фирма да я върши с договор.За по-кратко аутсорсинг(английски).