КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.

От синдиката пак искат промени в данъчната система
11 юни 2021 11:00, Петя Славова
197
КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.
Снимка: БГНЕС

От КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
ТОЧНО ТОВА ТИ КАЗВАТ ХОРАТА? Как НЕ ГО РАЗБРА? Минималната заплата само така се нарича и е инструмент на базата на който ще вдигнат осигуровките и удръжките по заплатите което води реално до тяхното намаляване. Поне нашите държавници крадат пари и прахосват пари има недостиг в държавният бюджет, който трябва да бъде попълнен за сметка на обикновените хора от техните заплати. А за някои бизнеси привилегии. ТОВА Е ЧИСТА ПРОБА ИЗВРАТЕН ПРЕСТЪПЕН КОМУНИЗЪМ КНСБ работи в ползва на държавата не хора
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимална работна заплата в евро: Швейцария - 3258 евро, Словения - 941 евро, Полша - 611 евро, Румъния - 466 евро, Турция - 369 евро, България - 332 евро.
90
6
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
Колко от работещите живеят в северозападнала България, моля да ми кажеш. От 3.5 милиона заети колко души са в северозапада? Дали има и 100000? Как влияят те на средната заплата? Или дори на медианната. Никак.
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 95 Mного хора живеят на минималната заплата. Северозападнала България е с най-ниските заплати в желия европейски съюз
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, защо не направят мин. заплата сто милиона и всички да си живеем царски, като по жанвиденово време?
87
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната заплата отдавна е много над 2500лв., ако махнем сивия сектор, където уж всеки се осигурява на минимална, а взима в пъти повече на ръка. Кой взима минимална у нас, извинете ме? Чистачката в офиса ни взима за 10-часов работен ден 1200лв.. Касиерките из супермаркетите- начално по 1500.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигуровките не са тема на новината, но самата идея за индивидуалните партиди е безмислена. Има едно заварено положение, което не може да се смени с един замах. Ако въведем индивидуални партиди, какво правим със сегашните пенсионери, които нямат и не може да имат индивидуални партиди? Какво правим и с хората, които вече са натрупали някакъв трудов стаж и сега им слагаме една индивидуална партида и когато се пенсионират, досегашния им стаж се губи. Няма как тези партиди да се напълнят със суми за
85
2
 
6
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
До SHEFA - КНСБ и всички профсъюзи у нас са на държавни заплати - да не искате да останат без работа,като ни защитават??
84
2
 
3
 
! Отговори
Социалната Държава преди 2 години
Социалната и Комунистическа тип Държава създава социално безотговорни хора. Ползват се общи каци и солидарни фондове, които ощетяват хората, които работят повече, печелят повече ощетявайки тях в полза да се хрантутят малцинства и хората от утайката дъното на обществото да са на хранилката. КАТЕГОРИЧНО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА изобщо минимална заплата - АМИ ВИЖТЕ ДРУГИ ЗАПАДНИ И РАЗВИТИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ техният стандарт и осигурителни системи.
83
0
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
В България е същото. Има вероятно 1000 големи фирми с печалба 1 милиард лева. Данък печалба е 100 милиона (10 процента). Има 2 милиона пенсионери. Пенсиите горе долу по 400 лв средно. Отиват изцяло за храна. 20 процента е ДДС което държавата взима от купената храна от пенсионерите (80 лв от всеки) или общо 160 милиона..а 10 процента данък от фирмите. Държавата (полиция, армия, администрация) съществува по-голям степен благодарение на ДДС, по-малко благодарение на данък печалба
82
3
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
КНСБ РАБ0ТИ В П0ЛЗА НА ДЪРЖАВАТА-ИЛИ НА РАБ0ТНИКА?
81
5
 
4
 
! Отговори
Комунизъм преди 2 години
Минималната заплата е инструмент на КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИ. Средство държавата да експлоатира доходите на работещите хора и да ги раздава на хора, които не заслужават не работят. Парите от вашите осигуровки по комунистически се раздават на други хора.
80
3
 
6
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
Ипри тия заплати пенсиите -безобразно ниски ,никой не говори за повишение ,тия 5% не са подигравка ,а пълно унижение за работилите хора!!!
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата е инструмент на държавата на капиталистите да обуздае безмерната им алчност и така да запази работната сила за бъдеща експлоатация. Това не се разбра от българските мутробизнесмени и сега кадри няма, а тепърва ще става много по- зле
78
5
 
5
 
! Отговори
НЕ ТРЯБВА ДА ИМА преди 2 години
Не трябва да има минимална заплата, а трябва да има справедлива прогресивна данъчна система и осигуровки и при това със индивидуални партиди.
77
4
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Съдебната система е за сериозни реформи. Иначе тези заплати са достижими, въпреки, че не съм привърженик на КНСБ. Понамирисват на комунисти...отпреди 1990г......Интересно какво мислят ,,Подкрепа".....ако са живи още ....
76
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
То не може едновременно чекмеджетата да са пълни и заплатите да са нормални.
75
3
 
7
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ АЛО? преди 2 години
Къде живеем в какво време? Събудете се бре хора? Какви са тези глупости да има минимална заплата. Това е просто данъчна основа на която се изчисляват парите, които ще заграби държавата, за да ви ги раздаде по комунистически план на други хора, а когато на вас ви трябва нещо няма да имате нито пари нито права.
74
3
 
7
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Минималната работна заплата -- през 2005-2009 средногодишно повишение 12,4%. После при ГЕРБ 2009-2021 средногодишно повишение от 9%.
73
3
 
14
 
! Отговори
ГЛУПЦИ !!! преди 2 години
Това НЕ всички затъъпяли хора ще го схванат какво означава - означава намаление на доходите и увеличение на удръжки, такси, осигуровки, скок в цените. Парите отиват в държавната каца обща и от там държавата КРАДЕ хората и харчи парите за глупости, разни ЩАБОВЕ, пари на калпак раздаване помощи на фирми и по банкови сметки на депутати дупедавци.