КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.

От синдиката пак искат промени в данъчната система
11 юни 2021 11:00, Петя Славова
197
КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.
Снимка: БГНЕС

От КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.


197
Още от Страната
Валежи и гръмотевични бури над цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
7
 
! Отговори
AZP преди 1 ден
Днес бях в аптеката и видях, че цените на лекарствата са увеличени за пореден път,а пенсиите ще бъдат актуализирани едва с мижавите 5% от 1 юли.Непрекъснато се увеличават и цените в магазините.Накъде отиваме?Къде сте днес КНСБ и "Подкрепа"?Не схващате ли вече, че вие сте само още един *** до всички останали.Какво постигнахте до днес освен някакви тристранни мижави договорки, които не ни водят до нищо добро?Хвърляте ни само прах в очите и си живуркате с добри заплати в скапания ни живот.
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Колко ли са крали от Автомагистрали ? Автомагистрали ЕАД порочно е създадена като разпределител на получените чрез АПИ над 4,5 милиарда лева ! Сключени са над 400 договора, включително за доставка на материали и наем на механизация, тъй като Автомагистрали няма ресурс, нито човешки, нито технически ! Действали са Ин хаус, т.е. на тъмно, което на Запад често се прави, но за поддържащи и подпомагащи дейности. Раздали голяма част от парите авансово, което според уволнените началници било законно, защото е съгласно договорите ????? Техните договори ! Те така биха могли и 100% да финансират авансов
164
1
 
4
 
! Отговори
До бай Иван преди 1 ден
Бай Иванеее! Що спа 10 години бе брат? За 10 год герб ти взеха и гащите и сега олеле служебното правителство е виновно, дето управлява от 1 месец! Бай Иван си е гербаджийче! Иска да му го слагат оше 10 години май!
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тоя *** Пламен, дето жена му беше уредена за шефка на НАП докато управляваше герб си мълчеше! Беше по-нисък от тревата! Герб си заминаха (неговите хора) и сега запопна само да иска и да се изказва неподготвен! Какъв лицемер само! Каква гадна по.длога!!!
162
2
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 1 ден
Какво става с пенсиите ВЕ бандити от новото правителство.С 42 години стаж,със средно специално образование 306 лева??? Пенсията ми е изравнена с минималната???Време е четвените олигарси да бъдат занулени с крадените милиони,за да станем правова държава !
161
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
айде турция да се напъне и да откъсне кърджали от държавата на глупаците.
160
3
 
10
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 1 ден
През последните 20 г. българската икономика расте с около 3,3 - 3,5 % годишно.Много ми е интересно,колко време държавния бюджет и фирмите ще устискат на средно увеличение на заплатите от 15% и то не еднократно,а всяка година.Трябва да се има предвид,че осигуровките у нас не са никак ниски-те са 36%.Това е една икономическа абракадабра,която не може да свърши добре.Икономиката е точна наука и глупостите на жан и компания ни го доказаха много болезнено,още ближем рани от онези авантюри.
159
1
 
22
 
! Отговори
До 16 (До До 11) преди 1 ден
В останалите бивши социалистически държави не си съсипаха печелившите предприятия, нито селското стопанство. В това се състои разликата между тях и нас. Говоря за бившите соц.държави на запад от Украйна и Беларус.
158
16
 
21
 
! Отговори
Спас преди 1 ден
Важното е Бойко никога повече да не види власт защото неговото робство беше по-страшно от турското.
157
3
 
34
 
! Отговори
Джонев преди 1 ден
Засега всичко в България е на магия защото икономика няма, а заплатите растат. И тези които най-малко работят получават най-големите заплати.
156
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 1 ден
КНСБ не произвеждат нищо и затова заплатите им трябва да са нула.
155
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В България заплатите в обществения сектор силно изостават от заплатите в частния сектор. Например за 2020 година в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" брутната месечна заплата е 1696 лева в обществения сектор и 3398 лева в частния сектор.
154
1
 
15
 
! Отговори
АНОМАЛИЯ преди 1 ден
Във България чрез вдигане на заплатите в държавния сектор се мъчат да вдигнат заплатите в частния-- в Б-я редовия чиновник взема повече от редови работник с равен стаж -- а парите за служителя идват от работещия. Когато в частна фирма се видят ,че изостават от другите по заплати веднага гонят работници претоварват другите със работа и им вдигат със малко заплатите ,отделно избягват да пенсионират при тях работници, като намират претекст да ги освободят по-рано--уж ,че нямат мотивацияи др такива
153
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Според САЩ Пеевски стои в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов. Преди да продаде по-голямата част от бизнеса си Пеевски успява да изгради медийна империя. Бившият депутат от ДПС контролира около 80% от националните медии - вестници, частни телевизионни канали. Това му дава властта да съсипва репутации по преценка.Медиите на Пеевски пак стоят в изграждането на публичния медиен образ на Борисов и оплюването на всеки, който би могъл да го измести от Властта.
152
1
 
11
 
! Отговори
1 500 лв. БРУТО преди 1 ден
Е СЕГА СРЕДНАТА ЗАПЛАТА, ВЪРХУ КОЯТО ДЪРЖАВАТА ПРИБИРА ОСИГУРОВКИ - 60 % ОТ СР. ЗАПЛАТА СА 900 лв. ТРЯБВА ДА БЪДЕ СРЕДНАТА ПЕНСИЯ - А ТЯ Е САМО 400 лв. ИЛИ НЯМА И ПОЛОВИНАТА
151
1
 
12
 
! Отговори
764 лв. БРУТО преди 1 ден
Е РАВНО НА 593 лв. ЧИСТО, ИЛИ ОКОЛО 300 ЕВРО
150
1
 
11
 
! Отговори
ИСКАМ ПИТА преди 1 ден
КОЛКО СА ДАНЪЧНИТЕ ПРИХОДИ ОТ СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ ? _ КОЛКО СА ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА "САМОТНИТЕ" МАЙКИ В МААЛИТЕ, ( ОБЩО ) - И КАКВИ ДАНЪЦИ ОБЩО СА ПЛАТИЛИ (ако въобще са платили ) САМОТНИТЕ МАЙКИ
149
0
 
21
 
! Отговори
кръпел преди 1 ден
къде беше това кнсб тия 10 години ???колко пъти изкара народа на протести ???
148
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тия в КНСБ взимат ЗАПЛАТИ от Държавата.. Нека ходят да работят в ЧАСТНА фирма и тогава да кажат дали искат да плащат по- ВИСОКИ данъци и Осигуровки... В държавните фирми им увеличават заплатите, а в ЧАСТНИТЕ фирми, като плащат по- ВИСОКИ данъци, получават по- МАЛКА заплата. КНСБ са Мошеници !!!
147
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Президентите не дават пенсия.Искам КНСБ и Подкрепа да се разкарат,защото нищо не правят а взимат парички и Му го крепят.