Силен вятър и вълнение затрудняват търсенето на "черната кутия" на падналия МиГ-29

Операцията по издирване продължава
13 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
80

Операцията на Военноморските сили по издирване на "черната кутия" на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 продължава. Силен вятър и вълнение обаче пречат на работата на екипите.

Преди 5 дни при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла загина майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево.

Военни кораби и катери, както и специализирана техника на частна фирма и днес продължиха търсенето. Съвместно с тях участие взе и кораба "Номад" от Института по океанология към БАН.

Още по темата

"Още вчера следобед – 2, 3 часа в района вдигна 2, 3 бала вълна, а корабчето е малко, данните станаха несигурни", обясни зам.-директорът на Института по океанология към БАН проф. Любомир Димитров.

Екипажът е търсил с многолъчева сонарна система.

"Тя е акустична система, която заснема дъното с много висока резолюция. Лъчите и са 1024 и резолюцията, която можем да получим на 70 метра е от порядъка на 20-30 сантиметра. За съжаление, в района, който изследвахме, не намерихме нито една част от самолета. Като се пооправи времето, ще се включи и по-нова техника, която очакваме да дойде – локатор за страничен обзор, който де буксира близко до дъното и дава още по-хубава картина и по-голям обхват и предполагам, че ще се намери", допълни той.

От началото на годината майор Валентин Терзиев е имал общо под 13 часа нальот, подобна е статистиката и с останалите ни военни пилоти. Бившият военен министър Красимир Каракачанов отбеляза, че пилотите летят малко заради малкия брой самолети. А това, че изтребителят е бил руски и на повече от 30 години, не означавало, че е негоден.

"Преди всеки полет и след всяко кацане, на който и да е самолет, се прави технически преглед, няма как самолетът да е излетял с някаква техническа неизправност. Няма как 50 души пилоти върху два самолета да натрупат достатъчно нальот. Целият проблем с МиГ-29 е чисто политически", категоричен е Каракачанов.

Военноморските сили пети ден обследват около 20 квадратни морски мили в търсене на "черната кутия" на изтребителя. Подкрепа оказват и военновъздушните сили, опитвайки се да прецизират евентуалната зона на удар с морската повърхност.

Вятърът, вълнението и морските течения в района ще се задържат силни и в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 71: много филми гледаш бе налъм, те така се пускат случайни ракети. Нищо де, стой си в панелката в Обеля 9 и пиши глупости, простено ти е
66
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 години
До Христо Христов - абе вероятно е, ама като си знаем поляризацията на президента, ако беше така, вече щеше да е разгласено с мегафона! Не мислиш ли?!?
65
4
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Има логика! Ако беше приятелски огън от НАТОвските части, Радев веднага щеше да го е разгласил и да иска извинение! Много е вереятно да е инциден предизвикан от сърбите които бяха на учението или руснаците и затова да мълчи като наакан! Изобщо няма да ме изненада това!!!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 11.07 ще я търсят вътре пише че е виновен бойко....чалгареее
63
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Става все по-странно!Уж имаше останки,уж и генетичен материал по тях,сега се оказа, че не били това което бяха!След толкова дни даже не се знае къде е паднал самолета, а кутия търсят!Черно море не е дълбоко като Марианската падина,не е голямо като Атлантическия океан!Все повече прилича на потулване на нещо! Я грешка на сръбските самолети участвали в учението, я случаен пуск на ракета от някой пиян руски моряк от корабите им наблюдавали учнието!Има голям международен скандал зад всичко това!!
62
0
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Та викаш трудови злополуки другаде не стават.Айде у лево,готованци с големи заплати пенсии.Държавни птиченца на хранилка от данъците им.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ясно защо са нужни толкова генерали на военната ни авиация?Генерали без армия.Ама пусти мерак да властват .Има такава държава, явно.Навсякъде правят съкращения, в армията произвеждат генералчета на конвейр.Чудят се на коя държава да продадат натовските тайни до които успяват да се докопат.Видяхме ги миналото лято- доматени артилеристи
60
0
 
8
 
! Отговори
Все пак преди 2 години
В момента масово се атакува самолета, а не истинската причина - малкото летателни часове. Да! Нов самолет си трябва. Но дори и да се вземе - то летците пак ще летят малко. Справка - натовските Кугари. нелоши вертолети, но летят най-много 4 от 12. Летците им са много малко часове също. За толкова години не намериха средства за поддръжка. Не ги дооборудваха с оръжие(но политиците ореваха света, че нямало такова закупено).
59
0
 
10
 
! Отговори
при бурно море преди 2 години
И тогава под водата е тихо и спокойно! Къде ви са сонарите?
58
1
 
8
 
! Отговори
дискавари преди 2 години
Цялото океанско и морско дъно се пресушават с компютри и намират антики стари?
57
5
 
9
 
! Отговори
къде сте съюзниците? преди 2 години
Защо ни изоставихте? И това ми било съюзници!
56
3
 
8
 
! Отговори
къде са съюзниците ? преди 2 години
Защо не се притичат на помощ?
55
1
 
11
 
! Отговори
диди преди 2 години
Дали изобщо е паднал или запрашил на незнайно къде? При тия високи технологии да не можеш да намериш поне една тенекия...........
54
2
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
Айде и ти ходи за 13 часа в годината на работа, пък след това имаш избор - кеф ти първа вдовица, 3-та и 4-та, както си успял да ги навървиш, не че ще има особено значение.
53
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те нашите пилоти са си такива.Един самолет не могат да управляват, ама се натискат да стават президенти и премиери.Готованци на държавна хранилка.Заплати до небето с нашите данъци, а цяла година само по тринайсет часа работят.Засрамете се.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави при такива случаи военният министър подава оставка..Ама нашият е службогонец.Готов е да върви по трупове към властта.
51
2
 
1
 
! Отговори
намирисва ти дупето преди 2 години
от външната тоалетна.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа намирисва на американско саботьорсво...за кинти естествено.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези съветски самальоти са достойни за поставяне на станок, като паметниците на българо-съветската дружба. И без това никой няма намерение да ни напада.
48
0
 
13
 
! Отговори
Абе хора преди 2 години
В Испания намериха тялото на няколкогодишно момиченце на около километър дълбочина ! Друго е излишно да казвам !