Силен вятър и вълнение затрудняват търсенето на "черната кутия" на падналия МиГ-29

Операцията по издирване продължава
13 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
80

Операцията на Военноморските сили по издирване на "черната кутия" на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 продължава. Силен вятър и вълнение обаче пречат на работата на екипите.

Преди 5 дни при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла загина майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево.

Военни кораби и катери, както и специализирана техника на частна фирма и днес продължиха търсенето. Съвместно с тях участие взе и кораба "Номад" от Института по океанология към БАН.

Още по темата

"Още вчера следобед – 2, 3 часа в района вдигна 2, 3 бала вълна, а корабчето е малко, данните станаха несигурни", обясни зам.-директорът на Института по океанология към БАН проф. Любомир Димитров.

Екипажът е търсил с многолъчева сонарна система.

"Тя е акустична система, която заснема дъното с много висока резолюция. Лъчите и са 1024 и резолюцията, която можем да получим на 70 метра е от порядъка на 20-30 сантиметра. За съжаление, в района, който изследвахме, не намерихме нито една част от самолета. Като се пооправи времето, ще се включи и по-нова техника, която очакваме да дойде – локатор за страничен обзор, който де буксира близко до дъното и дава още по-хубава картина и по-голям обхват и предполагам, че ще се намери", допълни той.

От началото на годината майор Валентин Терзиев е имал общо под 13 часа нальот, подобна е статистиката и с останалите ни военни пилоти. Бившият военен министър Красимир Каракачанов отбеляза, че пилотите летят малко заради малкия брой самолети. А това, че изтребителят е бил руски и на повече от 30 години, не означавало, че е негоден.

"Преди всеки полет и след всяко кацане, на който и да е самолет, се прави технически преглед, няма как самолетът да е излетял с някаква техническа неизправност. Няма как 50 души пилоти върху два самолета да натрупат достатъчно нальот. Целият проблем с МиГ-29 е чисто политически", категоричен е Каракачанов.

Военноморските сили пети ден обследват около 20 квадратни морски мили в търсене на "черната кутия" на изтребителя. Подкрепа оказват и военновъздушните сили, опитвайки се да прецизират евентуалната зона на удар с морската повърхност.

Вятърът, вълнението и морските течения в района ще се задържат силни и в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно! Търсят черна кутия, а останки от самолета няма. Доколкото съм запознат броя на бойните самолети е сектерна информация. Защо каракачанката казва в ефир броя на самолетите? Нещо скалъпено ми изглежда това с кутията. Не може да няма нито 1 част от самолета и само 1 жилетка да са открили. Крият и замаскирват нещо. Никой не е видял да пада самолета.Никой не е видял и да се взривява както някои пускат версията, че е свален.Мистериозно звучи цялата история. В Румъния е имало учение по с.време.
46
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 49 А генерали колко ?
45
0
 
7
 
! Отговори
Журналист преди 2 години
Хубу, де! Като са го гръмнали къде са парчетиите от самальота, къде е черната кутия, ако е имало такава на борда и още много въпроси без отговор. Ще заложа в някоя букмейкърски офис, че самолетът е откраднат от извънземни имащи мерак да видят свръх-секретната летяща съветска железария и положително ще спечеля. Lol
44
1
 
4
 
! Отговори
Журналист преди 2 години
До Антон --- Журнлистите получават и публикуват информацията такава, каквато им я спуснат. Понякога доизкусуряват инфото и слагат нещо от себе си, но това е нищо в сравнение с форумният чатариат, който бичи "реализъм" на поразия в комбине с конспиративни теории и става манджа с грозде. Още по-интересноното обаче идва от факта, че форумняците си вярват и опитват да внушат на други техните изкрейзили теории. Иначе, става шоу на поразия и е забавно да четеш мненията на индивидуалистите.
43
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Христо Христовщото като въпроса, що никой не иска да каже произхода на ковид. щото требва да хвръкнат ракетите. за тва.
42
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
освен ако не е като лебед, доктор лиза и хора на червената армия. там жуков е казал, че жените ще родят още.
41
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Антонто е ясно че някой го е гръмнал щото учението е било подготвено за бог да прости. и без значение на колко изложения катапултират от земята, в нормална експлоатация няма оживял пилот след авария със су и миг. ще почакаме и ще видим кой ще се откупи с нещо. я танкове я двигатели я самолети нещо ще има. не сега. и ще разберем
40
4
 
17
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че никой журналист не смее да повдигне въпроса пред военните - разглеждат ли се версии за стрелба/диверсия по самолета ни. Всички те в един глас говорят за малък нальот и калпава руска техника. Някак си не мога да възприема че самолета лети стремглаво към водата и летеца не забелязва това самото мълчание за вероятни други версии е изключително съмнително
39
1
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
Някой задавал ли си е въпроса защо малка и незначителна армия като нашата има толкова много генерали и полковници ?
38
4
 
9
 
! Отговори
Баууу преди 2 години
Защо Блинкин е звънял на Радев вчера? Да му каже, че нищо няма да намерят. Чешнигирово 2. Малка грешка в навигейшъна от хамериканцити.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАН ши търси черната кутия. Колкото БАН намери черната материя толкоз и черната кутия :))) Всички тия са просто на едни заплати .
36
4
 
13
 
! Отговори
Поредния Позор преди 2 години
Военните не могат да дадат становище защо български изтребител пада. Ами ако е поразен от вражеска ракета?? До тук с независимостта ни. Това е някакъв ***. Кажете поне на кого сме васали, за да се знае официално.
35
1
 
11
 
! Отговори
Що се мъчат преди 2 години
Да пуснат запитване до Турците или Руснаците, те ще им кажат какво е станало.
34
6
 
14
 
! Отговори
То се знае преди 2 години
"Черната кутия" естествено няма да бъде намерена, за да не се коментират качествата на старата руска техника...
33
0
 
29
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Още от петък ни подготвят, че черната кутия няма да бъде намерена. А ако случайно бъде, то ще е негодна за получаване на информация. Що се отнася до силния вятър и вълнението, то не са съобщавали до българския бряг да бушува урагана Катрина. Явно нещо се покрива, прикрива и премълчава важна информация пред обществото.
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе мани. Самолет на 50 години и то държавна собственост. Колко добре да е поддържан?Най-добре да заземят самолетите докато дойдат новите и толкова.
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атлантида ще намерят преди тая черна кутия като ги знам великите ни "търсачи". Самолета не са видели още, ама кутията щяла да намерят. ХоХохо.
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърна българска "армия" за нищо не ставаща както винаги. Хората намират черни кутии от дъното на Атлантическия океан в дълбoчина 7 километра с едно претърсване със сонда от някоя рибна лодка. Какъв силен вятър, какви вълнения около Шабла... некадърници.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте тази задача с черната кутия на някоя бяла държава, за Бога. Ще я извадят за една сутрин.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мара бара ве чебурашник. Ще купиш авионика от алито ама само в агитматералите на онези де те ду-ят на сутришните сбирки и ти натягат стр-поня. Липеларка нещастна, ходи се надрусай.