Силен вятър и вълнение затрудняват търсенето на "черната кутия" на падналия МиГ-29

Операцията по издирване продължава
13 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
80

Операцията на Военноморските сили по издирване на "черната кутия" на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 продължава. Силен вятър и вълнение обаче пречат на работата на екипите.

Преди 5 дни при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла загина майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево.

Военни кораби и катери, както и специализирана техника на частна фирма и днес продължиха търсенето. Съвместно с тях участие взе и кораба "Номад" от Института по океанология към БАН.

Още по темата

"Още вчера следобед – 2, 3 часа в района вдигна 2, 3 бала вълна, а корабчето е малко, данните станаха несигурни", обясни зам.-директорът на Института по океанология към БАН проф. Любомир Димитров.

Екипажът е търсил с многолъчева сонарна система.

"Тя е акустична система, която заснема дъното с много висока резолюция. Лъчите и са 1024 и резолюцията, която можем да получим на 70 метра е от порядъка на 20-30 сантиметра. За съжаление, в района, който изследвахме, не намерихме нито една част от самолета. Като се пооправи времето, ще се включи и по-нова техника, която очакваме да дойде – локатор за страничен обзор, който де буксира близко до дъното и дава още по-хубава картина и по-голям обхват и предполагам, че ще се намери", допълни той.

От началото на годината майор Валентин Терзиев е имал общо под 13 часа нальот, подобна е статистиката и с останалите ни военни пилоти. Бившият военен министър Красимир Каракачанов отбеляза, че пилотите летят малко заради малкия брой самолети. А това, че изтребителят е бил руски и на повече от 30 години, не означавало, че е негоден.

"Преди всеки полет и след всяко кацане, на който и да е самолет, се прави технически преглед, няма как самолетът да е излетял с някаква техническа неизправност. Няма как 50 души пилоти върху два самолета да натрупат достатъчно нальот. Целият проблем с МиГ-29 е чисто политически", категоричен е Каракачанов.

Военноморските сили пети ден обследват около 20 квадратни морски мили в търсене на "черната кутия" на изтребителя. Подкрепа оказват и военновъздушните сили, опитвайки се да прецизират евентуалната зона на удар с морската повърхност.

Вятърът, вълнението и морските течения в района ще се задържат силни и в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
20
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Постоянно се говори че сме партньори, атлантически ценности и подобни алабализми. Като сме партньори защо не изпратят от НАТО техника да помогнат на нашите ВМС. Или сами да се оправяме. И какво излиза , ние сме партньори с НАТО, само когато трябва да харчим пари за оръжие произведени от техните икономики и разбира се когато трябва да ползват земята на България за техни бази и учения. Друго не ги интересува. Знаете ли - с приятели като американците, врагове не ни трябват.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Че те руснаците от Алибаба си купуват авиониката за Миг29, а също и черните кутии за тях.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В АлиЕкспреса се продават подводни дронове с роботизирана ръка и потопяемост 150 метра за 4000 долара. Да им купя един два и да им ги пратя да си свършат работата ли?
24
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не са наясно дали изобщо тая кошница е имала черна кутия ама иначе я търсят. Обзалагам се че руснаците са я свалили при ремонта в РСК Миг за да не се разбере никога че самолета е взривен с бомба поставена от тях. Сега в момента Путин е наградил с тайно постановление мръсника монтьор поставил бомбата.
23
9
 
12
 
! Отговори
ММ преди 2 години
Честит рожден ден бате Бойко бъди здрав.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсенето на черната кутия е голямо, но старанието да не бъде открита в цялостност и съхраност е още по-голямо! Ако разбирате какво имам предвид. Например, по същото време на инцидента с падането на българскя Миг-29 се проведоха стреби с "Пейтриът" в Румъния... веднага след инцидента стрелбите бяха прекратени!
21
5
 
20
 
! Отговори
Иво преди 2 години
За какъв *** сме в НАТО неможем да намерим дебриз от самолет на 5км от брегъ в очертан полигон. И ще го търсим с това корабче. Да ти такова и НАТОто
20
3
 
17
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
Няма такава държава,няма такъв самолет,няма такава кутия .... готово проблемът е решен
19
5
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
па има и вода в морето..Лоша работа..Но нещо ми подсказва,че НЯМА да я намерят..НЕ ЧЕ НЕ МОГАТ!..Просто за некои е по-важно да не се стигне до нея..Защото от всичко промъкнало се като информация в медиите е ясно,че МиГ-а е бил ВЗРИВЕН!..От "приятелска" ракета..А пък ако "от кумова срама" я извадят ще се "окаже",че е .."повредена от солената вода и не може да бъде разчетена"..Омръзнали ни до втръсване "ТАБИЕТИ"..
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква черна кутия се търси щом няма части от самолета?
17
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЩЕ Я НАМЕРЯТ АМА ДРУГ ПЪТ!!
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не намират нито една част от самолета защо го пишат като паднал? Няма нито една част от самолета. Все едно се е разтворил в солената вода? Соларна многолъчева система е заснела, че няма помен от самолета на дъното. Каква черта кутие се търси щом няма части от самолета? нещо нелогично или несвързано има в цялата история. Аз не вярвам на НЛО, че са отвлекли пилота. Изчезнал е само от радарите.Това не значи, че е паднал.Може да е отпрашил нанякъде.
15
4
 
20
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 2 години
Заминал е за Марс. Баси скапаната държава 5 дни един кирлив самолет не могат да открият. Търсете го в тръбата на турски поток. Може да се е зарвял с ибрика в Турция. Разпускайте таз негодна армия.
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Духнал е с машината.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Каракачанов - "проблема е чисто политически " :)) Да не го е отвлякло некое НЛО Терзиев, че не могат да го открият :( С двата самолета толкова, да не ги юркат :))
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 По БНТ ще е късния мач . С Диема излъчват заедно първенството. Затова някои са по националната , други по диемите
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По диема спорт
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8Благодаря!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по БНТ1 защо не го дават?
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 По Диема и Диема спорт 2