Как да гласуваме, ако сме на море или планина?

26 юни е крайният срок за подаване на заявление за гласуване
14 юни 2021 09:55, Петя Славова
23
Как да гласуваме, ако сме на море или планина?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Гласуваме на 11 юли, а 26 юни е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това на практика означава, че ако сме на море или планина в България в деня на вота и искаме да гласувате там, трябва да сменим адресната си регистрация през следващите 14 дни.

Ако почивката в планината или на морето съвпада с деня на предсрочните избори и искаме да гласуваме там, трябва да подадем заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 26 юни. Преди това трябва да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.

Още по темата

"Ако не е собственик на имота, където ще бъде регистриран по настоящ адрес, трябва да представи декларация по образец за съгласие на собственика да бъде регистриран по настоящ адрес. Всъщност това съгласие, за да сме сигурни, че е дадено от собственика, той трябва да отиде или с вас в общината и да се подпише пред длъжностното лице или другия вариант е с нотариална заверка на тази декларация", каза пред БНТ началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Това изискване ще затрудни управители на хотели, къщи за гости и къмпинги."Ние имаме доста гости. И няма как със всеки гост да ходя поотделно в общината", каза управителят на къмпинг Елена Пинелова.

За да се регистрират почиващите на съответния адрес, има и друго важно условие - заповед на кмета. "Адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес може да се извърши само на адреси, определени със заповед на кмета на общината", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Повечето гости на този къмпинг, които прекарват цялото лято край Созопол, са решили да гласуват на 11 юли.
  "Ще гласувам там, където живея. Мисля, че ще е по-лесно за всички", казва Веселина Димова. "Всичките тези процедури - отписване, записване. Мисля, че ще загубим много повече време отколкото да отида до София, да гласувам и да се върна", казва Марин Николов.

 "Ако все пак сме тук, ще видим какво трябва да направим, за да можем да гласуваме със сигурност", казва Павла Стоянова.

От районната избирателна комисия в Бургас предупреждават, че може да има сериозни проблеми, ако много летуващи поискат да гласуват в областта на 11 юли.

 "В Несебър е най-големият курорт на България Слънчев бряг, и ако там се регистрират 40 000 избиратели, тези 40 000 избиратели трябва да бъдат разпределени в 37-те секции на Несебър. Ние няма да можем да ги обслужим. Те няма да могат да гласуват. Да разкрием нови 70 секции", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Освен това многото гостуващи избиратели ще изкривят вота на хората, които живеят постоянно в областта, твърдят от РИК Бургас.

 "Едно такова гостуване на огромен брой гости - избиратели би обезсмислило и преференциалното гласуване", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

От РИК Бургас се подготвят да се справят с подобни предизвикателства, обясни председателят на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
0
 
! Отговори
как да гласувам!? преди 2 години
Ами с едната ръка пускам бюлетината,а с другата се чеша по врата и се чудя дали пак не сбърках!?
20
3
 
0
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
ОТКАЧИХ! ДПС да беше истинска турска партия, да гласувам да дойде Ердо и да изколи всичкото семе тука, че е негодно, ама и те са побългарена стока!
19
3
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
А е толкова елементарно държавата да издаде безплатен електронен подпис, който да служи само за гласуването и да вдигне една страница, която е копие на машинното гласуване.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е такава разправия... при цялото ми желание да гласувам, не бих се занимавала
17
3
 
2
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Ще гласувам за още една бира в такъв случай.
16
3
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Болен мозък от ежедневно приемане на твърди опиати за преврат бълнува ! Чувствам се супер немско и ще гласувам за Божков и " Българско лято" . Мразя ви
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съм на море, вероятно ще гласувам с преместване в другия крачол
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1"С краката" Стига вече с тоя "Терминал 2" и абдикация от изборите, ако ни зарежат децата, оставят ни на коМУНЬОизма, комунистическата пропаганда и мизерията с купоните и стохилядните "заплатки". Децата НЕ знаят нищо за комуно-хунтата и чалга-диктатурата, добре е да им обясните какво ги чака, за да ЗНАЯТ, че са гола СлаФчу-тревица - силаж, и ялови Бойкикевчета на коМУНЬО-робите.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А 7 "Големият план работи! Слави Трифонов елиминира голяма част от здраво мислещите хора от изборите" Големият план е съглашението (ЗАДКУЛИСИЕТО) на Превратаджията с останалите чалга-юмручковци - през април заповедта на Грипчо Решетников беше "Да НЯМА правителство!", след намесата на хамериканците заповедта сега е: "Да ИМА кривителство!" ***...те, разбира се, няма как да съставят кривителство, затова Мун..чо ще си инсталира мутро-милиционерите в редовния мандат - и тип-топ!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО идея на Тодор Живков
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Батко Слави чичо радев сме Купили по една Голяма Баклава
10
2
 
7
 
! Отговори
Hex преди 2 години
Това е смешно. Никой няма да го направи. И аз на 11-и съм на море. Познайте дали ще гласувам или ще се плицикам във водата цял ден.
9
5
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До 8. Няма да стане. За ГЕРБ
8
3
 
13
 
! Отговори
бай Дончо преди 2 години
Да гласуваш като си на почивка е толкова сложно ,че никой няма да си направи труда нито да си сменя регистрацията ,нито да подава молба. Толкова ,,умни,, са го измислили, че няма накъде.То и да се замисли човек за какво да гласува---за 10,000 лв. заплата на мързеливите депутати ,или за 300 лв. пенсия на родителите си, блъскали цял живот труд.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми няма да гласуват. Да си гледат морето и планината и тури му пепел!
6
3
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
Големият план работи! Слави Трифонов елиминира голяма част от здраво мислещите хора от изборите, не опитвайки да създаде правителство и пращайки извънредните избори в отпускарското време. И второ, разбира се увеличи броят на секциите в Турция за да може техните гласове за ДПС да са по-многобройни и с по-голяма тежест.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименвече не може така!
4
8
 
4
 
! Отговори
От немско преди 2 години
Ееей. Чувствам се супеееер в немскои ще гласувам пак за Божков и " Българско лято" . Мразя вииии
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е преди нали се дописваше списъка и се подписва декларация че не е гласувал и няма да гласува на друго място и носи наказателна отговорност иначе, ся ко са правят че не можело?
2
3
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Няма да гласуват,то има ли за кого?