НОИ актуализира е-изчисляването на прогнозния размер на пенсията

Услугата отразява промените в Кодекса за социално осигуряване
14 юни 2021 13:29, Петя Славова
10
НОИ актуализира е-изчисляването на прогнозния размер на пенсията
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Допълнена версия на електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия" е активна на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г., съобщиха от НОИ.

Новите варианти на електронната услуга и методиката отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.

Още по темата

Самите промени влизат в сила от 01.09.2021 г., бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност. Намалението му отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска "старост", тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване.

При новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от началото на септември 2021 г., се вземат предвид:

• трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. вкл. – при определяне размера на вноската за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за лицата, родени преди 01.01.1960 г.;

• броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване, като месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски.

Промените целят постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията.


10
Още по темата: НОИпенсияе-услуга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Будалата преди 1 месец
Апа, Яксперти от НОИ изчисляват по нейкова математика висок прогнозен пенсионен стълб.
8
0
 
2
 
! Отговори
овцата Доли преди 1 месец
чакайте и се надявайте за пенсия бееедни ми съоборнички... всички ни овчарите се канят да евтаназират и загробят... язък ви за вноските и за мерака за пенсиониране и нищонеправене. кога за последно сте видели пенсионирана овца бееее
7
0
 
4
 
! Отговори
Фалираща Държава преди 1 месец
Бизнес ще си брои кюлчетата злато по Швейцарски трезори и банки.Хората ще умират и жесток мор ще настане и като Турско робство, поробените българи в мизерия ще изплащат векове натрупани дългове на богатирите ограбили държавата.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Държавата пред ФАЛИТ====***==== ЛЕКУВАЙ СЕ, човече!
5
4
 
8
 
! Отговори
Държавата пред ФАЛИТ преди 1 месец
Черни времена се задават ножа ще опре до кокала на повечето обикновени хора живеещи ден за ден. Може да се стигне и до там хората да почнат да се хранят с труповете на починалите както е било в Русия по време на втората световна война.
4
5
 
8
 
! Отговори
Тежка прокоба тегне преди 1 месец
Затишие пред буря сега летния сезон обикновените хора са по почивки и си харчат последните пари като за последно преди да умрат в тежката Зима, която се задава и икономическата криза, която смъртоносно ще похлопа на всяка врата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Иде Виденов ден! преди 1 месец
Скок в данъци, сметки, такси опашки не за ваксини, а за купони за храна се очакват след есента още от тая години и жестока зима. Хората ще трябва да излизат с брадви, за да отсичат тръбите на топлофикация, за да се предпазят от дълго и високи сметки да парно.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НОИ режат пенсиите защото са във фалит, а и няма пари за 60 по 40.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той сайта на НОИ не работи, какво остава за актуализираната справка ... Осен сайта и самото НОИ не работи ми се струва