Експерт: Ако язовирите не се поддържат грамотно, стават опасни

Всяко съоръжение има нужда от редовно поддържане
15 юни 2021 09:27, Петя Славова
6
Експерт: Ако язовирите не се поддържат грамотно, стават опасни
Снимка: БГНЕС

Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби". Това коментира пред БНТ проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ.

Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

Още по темата

По думите му, всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21 век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения на преливниците и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Има си изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, обясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, каза в заключение проф. Кисляков.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Също като "Репортери без граници", "Отровено общество", "америка за България", "Правосъдие за всеки" - познайте откъде им идват и паричките, и "вдъхновението", и фалшивите новини на подобни НПО-та - пък вие им се връзвайте и си тролете на воля в името на поредната национална катастрофа.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Язовирите са дадени на най-големите тъпковци.
4
1
 
6
 
! Отговори
експерт преди 1 месец
над 15 държавни структури се занимават с язовирите и водата. къде е резултата и защо получават експерти заплати там.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В стилистиката на Джипко Бибитко Бандитков може да кажем, че имаме НЕ язовири а гьолове служещи за параван при открадването на милиони евро
2
1
 
3
 
! Отговори
Невен преди 1 месец
По телевизия, в интернет, много обичат думата експерт. След което, следва някаква истина, която дори малките деца знаят. Примерно: експерт съветва, ако гасите лампите у вас, сметката ви за ток ще намалее. Както и да е, експерти и експертизи да има.
1
1
 
2
 
! Отговори
експертландия преди 1 месец
Много експерт в тая държава бре.