Напрежение в Русе заради намерение за нова леярна в града

Хората се страхуват от нови обгазявания
17
Напрежение в Русе заради намерение за нова леярна в града

Напрежение в Русе заради намерение на испанска фирма да изгради леярна в града. Русенци са категорично против производството чрез топене на скрап от черни метали.

От вече близо 10 години Мирослав Малчев активно се бори за решаване на проблемите с въздуха в Русе. Категорично е против инвестиционните намерения за изграждането на леярна в града.

"Русе не заслужава такава съдба. Да бъде обгазяван, да има болни хора, болни деца, вечер да спим на затворени прозорци", заяви Мирослав.

Според него, ако бъде изградена нова леярна, тя само ще задълбочи проблема с мръсния въздух. По последни проучвания от март 2021 Русе е в топ 3 по замърсяване на въздуха в страната.

"Едно, че няма как да се контролира това, което се изпуска, дали ще има филтри, дали няма да има, всичко е на доверие", посочи той.

Община Русе също е против изграждането на завода. Въпреки уверенията от страна на инвеститора, позицията на кмета Пенчо Милков след общественото обсъждане остава непроменена.

"В случай, че експертния съвет даде положително становище, или директора на РИОСВ издаде такова решение след това становище, смятам че трябва да се оспори, каквато възможност има в закона", заяви кметът на Русе.

Испанската фирма отказват предложението на общината за постоянен мониторинг над дейността им, за да се види какви вредни вещества ще се отделят в атмосферата.

"От двете страни, източна и западна промишлена зона, Русе е притиснат като менгеме… със своите промишлени производства… Ние се превръщаме отново в долината на химията", коментира адвокатът Анатоли Казаков.

 След приключване на всички процедури от РИОСВ Русе ще имат 45 дневен срок да се произнесе дали в града ще има нова леярна.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Руселеярна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
2
 
! Отговори
Без име преди 2 години
Не става въпрос за атомна централа, нито за "Кремиковци", а за наето помещение от 900 квадрата в индустриална зона, с електрическа пещ 300 л, 0.3 куб м.На какъв 1 км има градини, като само периметъра на завода, където се намира наетия цех има по повече от километър... 800страници доклад по ОВОС анализира какво и колко ще замърсява, но явно европейските закони и норми, приложени от независими експерти, за Русе не важат..
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладни ши ходят, амъ лиярнъ ни щът. Чи колку цапа ина лиярнъ бе?
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с какво замърсява една леярна? Може да гори газ, а не въглища.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На няма и 1км има 3 детски градини и 2 начални училища. На тоя с 2600 лева заплата пожелавам детето му да учи там и да ги харчи за детето си, дано му стигнат на трола!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовите работници ще взимат 700, един чужденец пратен за мениджър ще взима 30000 и ето то средна заплата 2600 като във Вите и Монтюпе.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6Колкото на Монтюпе е 2600 заплатата! Този виц го знаем, 50 фирми се изредиха да го разказват!
5
4
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
Дано я направят. Прилични заплати - 2600 лева ще е средната, и не е такава отрова. Стискам палци
4
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ми то само на чист въздух кара ли сеЖивота е фатален винаги завършва зле
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русе да не е курорт? 68% от заетите в Русе са на държавна издръжка. Почти в такова съотношение са пенсионерите. За последните 10години Русе и общината е намалява близо с 40хил. На мнозинството не им трябват фабрики.
2
9
 
3
 
! Отговори
lol преди 2 години
Нали жалихте за затворените предприятия и заводи по време на демокрацията? Ето ви завод - работете. Кремиковци, построен до столицата, да не беше по-безвреден?
1
2
 
8
 
! Отговори
Шега ли е? преди 2 години
Ама как леярна в чертите на града? Това ми звучи абсурдно. Като свинекомплекс зад народното събрание.