Русенци недоволстват заради изграждането на леярна

Предвижда се производство от въглеродна и неръждаема стомана
15 юни 2021 09:50, Ния Христова
36
Русенци недоволстват заради изграждането на леярна
Снимка: БГНЕС
Граждани в Русе недоволстват заради намерение на испанска фирма, която иска да изгради леярна. Предвижда се производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана чрез топене на скрап от черни метали, съобщи Нова тв.
 
Хората в града са особено чувствителни по въпроса за замърсяването на въздуха. През последните години имаше редица протести срещу друго подобно производство, за което се твърдеше, че замърсява въздуха. Вчера се проведе и обществено обсъждане.
 
"Категорично не искаме да има леярна в очертанията на града. Не е нужно човек да бъде специалист, за да знае, че топенето на  скрап от черни метали, за да се произведат детайли от въглеродна и неръждаема стомана, носи отровни миризми и газове, които замърсяват природата", каза една от недоволстващите.
 
"Фирмата е санкционирана за допуснати грешки по време на строителството. В рамките на обсъждането вчера кметът на града ясно и категорично заяви, че това е недопустимо да се случва, особено след проведена среща, на която е дискутирано и че няма да има такъв тип производство, което е много близко до производството на друга фирма в града", заяви зам.-кметът на града Димитър Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Без име преди 2 години
Както казах в коментар в другата статия по темата, на обществено обсъждане бе предоставен 800стр.доклад по ОВОС с анализи на независими експерти какво и колко би замърсявал цех с точно този работен процес и толкова малък капацитет.Естествено никой от допуснатите в залата не беше чел, нито разгледал, нито искаше да знае какво е съдържанието на този доклад.С подобно отношение към инвеститор, Русе дълго ще е далеч от претенциите си за Европейски град за съжаление ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвеститора ще ползва терена на Юта, където в управлението е Г-жа Рашева, съпруга на Пламен Рашев, член на БСП и кандидат депутат, приятел на кмета Пенчо Милков. Повече от това няма нужда да се казва! Каквито са герб, такива са и БСП!!!
29
0
 
9
 
! Отговори
Инвеститора преди 2 години
Име на фирмата: Метал Фусион ООД. Капиталът на дружеството е в размер на цифром и словом 10 /десет/ лева !!!!!!! Нямам какво повече да добавя господа съдебни заседатели!
28
0
 
5
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Добре, съгласих се, имате прсво...
27
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Винаги трябва да си задаваме един въпрос. Въпросът "защо". Защо точно в Русе, в частност България. Отговорът на този въпрос, ще отговори на всички други.
26
0
 
10
 
! Отговори
Зъбаря преди 2 години
Я някоя медия да направи интервюта с десетина работници в Монтюпе, които са на около 50 години. Няма никакво значение какво ще кажат. Вгледайте се дали имат вече и един зъб в устата си.
25
1
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Драги шопи, сега като има Дунав мост да не би пътищата са са добре в Русе? Не! Защо? Защото данъците отиват за метро в шопландия! Осветлението не работи на влизане в България, пътя е в трапове и кратери! Камионите наредени по пътя на 20км опашки, но 1 лев не влиза се града! Всичко отива за изхранване на шопи в шопландия които по цял ден киснат в държавни институции и дават акъл!30 години АПИ и общината не могат да се разберат кои да поддържа пътя, колко години ТИР паркинг няма и ги редят по пътя
24
0
 
11
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Абе хора, вие подлудяхте ли? Как леарна в чертите на града?! Това е изключително мръсно производство. Няма никакво значение дали е газова или електрическа! Използват се изключително агресивни химикали, които дори при съвременните очистващи системи няма как да се уловят на 100%. Не съществува държава в Европа, която би разрешила подобно безумие. Такива производства се ситуират на 10-ки километри от населени места и то със специален закон.
23
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Ако минеш по бул. България в Русе до Лубрика се носи смрад която даже филтрите на колите не я спират, всяка сутрин по колите слой пепел и слуз, а шопа които си седи на бюрото седнал да дава акъл, че било полезно за града. Ако е така защо не давате на братята да горят гуми? Вие знаете ли какво е скрап? Остатъци от желязо обмазани с масла за да не ги хваща ръжда! И това като го метнеш в 1700 градуса пещ какво става? Маслото изгаря и къде отива? В дробовете ни!
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие първо постройте леярната, па после никой не ви кара да работите за 700 лв - стачкувайте за повече!
21
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Да го направят в София, на центъра! И без това всички данъци отиват там и цялата държава храни селото, поне да има един завод там и да видят какво е! А не централите в София, а отровите в другите градове! Заплати щели да повишат, викат някакви шопи. Драги шоп, като работиш 5 години в Монтюпе в топилната и ти изпопадат зъбите ще разбереш, че заплата 700 лева не си заслужава. Седнали държавни *** да дават акъл за работа! В центъра на София е мястото на тази леярна!
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 6-7 хил евро заплата, човек трябва да е луд да живее в Русе. А вероятно им дават и допълнително за акомодейшън. *** вие ако искате само събирайте скрапа и го карайте с каруците в Гюргево, там ще го топят баламите мамалигари и ще се тровят.
19
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Леярната вероятно ще работи на газ и не дава никакво замърсяване, това не някаква доменна пещ, това е модерна технология. От испанците има какво да се научи в металургията.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Букурещ е Малкия Париж, по магистралата се взима за 40 мин. Трябва да е луда да живее в село Русчук. Не ходи там заради въздуха, да го знаете!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сякаш Витте и Монтюпе не са ни достатъчни, че трябва и още замърсители да се допускат.Испанците да си строят заводите за отрова в африканските си анклави
16
0
 
8
 
! Отговори
Лек коментар преди 2 години
Знаете ли къде живее ръководната администрация на другата леарна в Русе, тази на Монтюпе? Ще си помислите в някое луксозно жилище в центъра на Русе ли? Амиии, НЕ! Живее в Букурещ! Всеки ден пътува по 70 км в едната посока, само и само да не преспива във въздуха на град Русе. Знаете ли къде ще живее ръководната администрация на новата леарна? А, сетете се дали в Русе.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото разбирам от поредния абзац, конкурентната фирма плаща на кмета да говори глупости. Какво щял да допринесе този завод!?! Дивотия някаква...
14
3
 
15
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Нали се сещате, че тази леярна не е избрала Русе заради великите леари на град Русе! Тия са обилили половин Европа и са ги наритвали от всякъде! Аре направете си леарната във Виена бе! Или в Будапеща. 100% са опитали и в Ремъния, ама ония не са ги порешнали с мамалига и сол. И да, за съжаление Русе е града с най много карциномни заболявания.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво ще допринесе този пореден завод? Печалбата му отива в чуждите му собственици, а л***йнат@ които отделя остават на българска територия.Ако производството на тази стомана бе толкова екологично испанците щяха да си го построят в Испания.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата власт си прави каквото иска с народа, само протести до оставката на Радев.