Жителите на Брестовица протестират заради негодна за пиене вода

Новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решават проблема
16 юни 2021 17:22, Ния Христова
9
Жителите на Брестовица протестират заради негодна за пиене вода
Снимка: Pixabay
За пореден път напрежение в село Брестовица заради завишеното съдържание на манган в питейната вода. Жителите на селото днес отново излизат на протест. Този път пред областната управа в Пловдив, съобщи Нова тв.
 
Новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решават проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.
 
Областният управител на Пловдив обяви, че вик дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.
 
Жителите на Брестовица твърдят, че от чешмите им продължава да тече манган, който е над нормите, въпреки че от три месеца селото черпи питейна вода от нови кладенци.
 
"Водата отново ни е манганова, повярвайте ни. То си личи по кожата ти след като се измиеш, по косата ти, по дрехи, то си личи просто. Водата ни отново е манганова. Така, че прословутата притча, за това как сега от този водоносен слой водата щяла да издържи от три до пет години избухна. Уредите се съсипват от мръсната вода. В същото време токовите удари ги довършват. В кой век живеем? Къде се? Какво се случва?", пита Емануела Караманова.
 
Катя, която в дома си се грижи за трима болни, твърди че от 10 дни Брестовица е изправена и пред нов проблем. Водата спира в горните краища на селото и по цели дни чешмите пресъхват. Жената е недоволно за това, че плаща за некачествена вода.
 
"То така излиза, че си плащаме ние за отрова, за да ни тровят.  Между 35 и 50 лева вода. Но плащам като питейна, която аз не пия", казва тя.
 
Колко е наднорменото количество манган в питейната вода, в селото не знаят, защото по думите им местното ВиК и РЗИ отказали да им предоставят данни от последните лабораторни изследвания. Затова над 1000 души в Брестовица се подписаха в подписка с искане за оставки на ведомствата.
 
И все пак от дружеството признаха, че манган в питейната вода има. Той обаче е от  тръбите на старата водопреносна мрежа, която е изградена преди 60-години.
 
"Вторичното замърсяване е от самата мрежа, която вече е наслоила манганови образувания, която води до това, че при отстраняване на аварии или друга намеса на мрежата се получава т.нар.вторично замърсяване", обясни гл.инженер Антон Гълъбов от ВиК Пловдив.
 
Областният управител на Пловдив съобщи, че още през април местното ВиК дружество е получило отказ от Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ да получи заем от 25милиона лева,  с който да изгради новия водопровод на Брестовица. Един от мотивите, посочени в писмото до Областния управител е, че ВиК дружеството е сключило договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на холдинга. Липсва информация за начина и критериите, по които е извършен подборът на изпълнителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Леля Иванка преди 2 години
До поредния анонимен. Бибибков не щеш ли ?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иванка хлъц наздравеБраво, БИКОВборец!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте пак за Герб!
2
0
 
1
 
! Отговори
Иванка хлъц наздраве преди 2 години
Попитайте заместник областната Иванка. Тя до преди 3 седмици беше секретар на община Родопи - нали Брестовица е част от нея? Кметчето на общината е от БСП . Попитайте и Радев нали идва миналата година да открива паметник и да държи речи? Повече от две години е на власт червената гостенка в общината - айде да решат проблемите на Брестовица! Жителите на протест пред общината и там да искат решения а не обещания.Да режат лентички е лесно ама проблеми да решават НЕ. О
1
0
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Да пият вино.Нали имат празник на виното там? То в тоя живот не може всичко да имаш.По околните села да не би да пият по-добра вода? Много на голямо взеха да го дават.