Лозарството замира, спад на изкупните цени с над 50%

Обемът на лозята се е свил пет пъти, кадрите са на преклонна възраст
Обновена: 16 юни 2021 12:04 | 16 юни 2021 11:48, Камелия Цветанова
27
Лозарството замира, спад на изкупните цени с над 50%
Снимка: Pixabay

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности. Това каза в интервю за БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари.

Бошнаков определя състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко.

През последните няколко години се регистрира спад в обема на отглежданите лозя.

Лозарите не са достатъчно добре представени в Националната лозаро-винарска камара, смята Петьо Бошнаков. По думите му новото сдружение има много членове и голяма енергия нещо в сектора да се промени.

„Тъй като през последните 20 години секторът бавно и сигурно замира“, посочи той.

Отглежданите реално лозя у нас са на площ около 28 хиляди хектара при потенциал за 63 хиляди хектара, съобщи Бошнаков.

„За последните 20 години обемът на лозята в страната се е свил пет пъти“, призна той.

Сред причините за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени.

„Но главен проблем е липсата на политика от страна на държавата“, твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този период на пазара са навлезли страни, които преди това изобщо не са били на винената карта.

„Броят на лозарските стопанства намалява, а броят на избите се увеличава, което е показателен процес, че все повече лозари завършват своя цикъл на производство и се превръщат във винари“, коментира Бошнаков.

Като положителна тенденция той открои увеличаването на броя на малките регионални изби, които представляват даден регион и произвеждат продукция от собствени лозя.

„А не, както беше преди години, големите винопроизводители да изкупуват и да произвеждат масов еднороден продукт“, каза Бошнаков.

През последните години липсват инвестиции в сектора, отбеляза още той.

Кадрите в лозарството трудно се задържат и обучават, очерта друг проблем Бошнаков.  

„Основно разчитаме на хора в преклонна възраст, които имат опит, млади хора нямаме реалната възможност да ги задържим поради ниските доходи в сектора“, каза той.

На фона на липсващата държавна политика родните лозари са подложени на силната конкуренция на съседните страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран внос на вино от други европейски страни.

Схемата – влизат наливни вина, които се добавят към местни в позволения от закона процент, уточни Петьо Бошнаков.

Спадът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, каза още Бошнаков.

„Такива цени, каквито са в момента, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че драстично са нараснали всички разходи по отношение на производството“, обясни той.

Според него лозарството може да задържи повече хора в селските региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: лозевинолозарство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
15
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Откакто откриха производството на вино чрез химия никой не иска да работи със завод на полето...
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нормално българите са прости сами унищожават създаденото си през годините и само прости хора са измислили глупавата поговорка-ахмак лозе копае,юнак вино пие
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От нашенската ракия много ме боли главата, затова рядко посягам към нея.