Туристическият бранш - готов за работа, но проблемите остават

Какви са предизвикателствата, коментират специалисти
16 юни 2021 16:52, Петя Славова
9
Туристическият бранш - готов за работа, но проблемите остават
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш се готви за летния сезон на Черноморието. На дневен ред са стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, както и идеята всеки ваксиниран българин да се поощрява с 50 лв. ваучер за хотел или ресторант. Също така коментирана тема е гласуването по морето от туристите на почивка.

Въпреки лошото време през последните дни хотелите, които до момента отвориха в Свети Влас, продължават да работят, но проблемите остават.

"Тези стикери няма как да ги сложим при тези големи персонали, които ги има в големите хотели. Това може би ще важи за малките, като ресторанти и други заведения такива, но за хотелите няма как да стане, нямаме как да накараме всичките тези хора да се ваксинират насила и другото което е, по-важното е да се отворят границите, защото тези стикери и да ги сложим, трябва някой да ги види", коментира пред БНТ хотелиерът Венелин Ташев.

Според него по-важни са много други неща - отварянето на границите, удължаване на мярката 60 на 40 и т.н. Той смята, че от мярката с поощрението на ваксинираните българи с 50 лв. ваучер ще се възползват и възрастните, и младите хора, но това според него не е мярка за хотелите.

Още по темата

Антония Мади е управител на хотел в Слънчев бряг. Тя обясни, че за съжаление малка част от персонала на хотела е ваксиниран.

 "Пред нас никога като бизнес не е налагано изискване или натиск да бъдем ваксинирани, нито ние като работодатели сме поставяли условие на нашите служители да се ваксинират", коментира Мади.

И според нея всяка мярка, която насърчава туризма, е добра. За ваучерите тя смята, че по примера на Чехия би било добре да има ваучери за здравен туризъм.

Миналата седмица министърът на туризма Стела Балтова имаше среща с бранша в Южното Черноморие, на която обеща, че в четвъртък ще се разгледа въпросът с отпадането на задължителния PCR тест за украинците, влизащи у нас. Това обаче не се случи.

Христо Чапкънов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че трябва да отпаднат всички ограничения за влизане в страната не само от съседни страни, а и от всички страни, в които епидемиологичната обстановка е близка до нашата или е по-ниска.

 "Каква е разликата на турист, който е дошъл от София на нашето Черноморие, и на който турист ние не искаме никакъв тест, и каква е разликата между това някой да дойде от Германия, Полша или Румъния, където процентът на ваксинирани е много по-голям от този в България, ние да му искаме тест?", попита Чапкънов.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
И аз искам нормални цени и обслужване, а не да храня мутрите хотелиери!Скрийте се!
5
2
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Всичко е готово.....САМО ПАРЕ НЕМААААА...ха,ха,аааа....АЙДЕ, ЯНЕВ ПЛАЩАЙ СЕГА......!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата да им плаща ПСР тестовете и заплатите на работниците, пък те ще прибират парите на будалите или т. нар. туристи и икономиката ще цъфти. Отделно държавата да им отпусне безлихвени, необезпечени заеми, които те няма да връщат никога и съвсем ще тръгне нагоре икономиката, няма да има спиране. Всяка мутра с нов джип всеки месец. И вносът ще се вдигне и всичко.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да махнат пср за да лапат разбойниците с хотели и септември да пламне отново държавата.
2
1
 
0
 
! Отговори
Gotovi da cocat преди 1 месец
ama doikite gi nema
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той сезоня вече ше свършва бе.