Скок в изкупните цени на пшеницата, стопани продават за 400 лв. на тон

В Бургаско очакват по-добра зърнена реколта от миналогодишната
Обновена: 17 юни 2021 12:15 | 17 юни 2021 12:02, Анисия Иванова
6
Скок в изкупните цени на пшеницата, стопани продават за 400 лв. на тон
Снимка: БГНЕС

По-добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат, за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат.

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега - валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна  капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри.“каза той пред БНР.

Очакванията са 300 – 350 кг от декар при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата много стопани се отказаха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

„Миналата година пшеницата се продаваше за около 300 - 310 лв. за тон, сега стопани са продали на зелено за 400 лв. за тон. „Дали ще е на зърно или на слама“ годината зависи от това кога ще спрат дъждовете. Трябва 2 - 3 дена да не вали и комбайните ще влязат, за да ожънат вече узрелия ечемик", добави той.

В Бургаско жътвата започва най-рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през следващата седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
В Тополовградско 21-25 лв. на декар. Субсидии 36 лв. на декар. Един такъв има на улицата в селото голям навес и 4-5 коли. Отделно апартаменти и банкови депозити. Ама народът като е пррозззд и подписва договорите, че "без ич по- не бива",никой не му е крив.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не бе те тея дето изнасят сега са тея с ферарита те свалиха бойко дето американците ни го назначих за да може да се възкачи на престола натовскич ястреб с кривия нос и румбата зеления чорап дето и тях американците ни ги назначиха за да може да живеем сега в рахат, благоденствие и моабет. а фуражното брашно от украйно много хубав леб прави. вижте го порко стана 250 кила, не се оплаквайте а мажете филиите от двете страни както правят някои други.
3
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А КОЛКО ПЛААЩАТ НА АРЕНДАТОРИТЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ И СУБСИДИИ ВЗЕМАТ. ХВЪРЛЯТ ИМ ТРОШИЧКИ А ТЕ СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ НА ГЪРБА НА АРЕНДАТОРИТЕ. МАФИЯТА НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов"Тези дето сега изнасят зърно, други ли са или са същите дето изнесоха зърното 1996та?!" едва ли са по-различни от тези, които го изнасят от 96-та до днес. Българското зърно се изнася, поне от 10г. 99.99% от брашното на пазара е фуражно, вносно и тъпкано с "подобрители".
1
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Проданов, откога 50 и 100 станаха цифри?