Проверки установили "виртуални стада", някъде до 70%

Земеделското министерство анализира на какво се дължат разминаванията
Обновена: 18 юни 2021 16:09 | 18 юни 2021 15:15, Веселина Йорданова
29
Проверки установили "виртуални стада", някъде до 70%

Източването на земеделските субсидии чрез "виртуални стада" е престъпление, но досега няма създадена адекватна структура както във Фонд "Земеделие", така и на ниво прокуратура, която да "хване" тези нарушения. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков, пред журналисти, по време на официалното откриване на  Националния събор на овцевъдите в България..

Преди откриването на събора Неделков коментира, че проверките за осветляване на бранша са започнали преди дни, засега в Източна България. Те ще бъдат конфиденциални, няма да бъдат оповестявани предварително, но и няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години, посочи той.

Основното е да се установи дали съответстват декларираните животни, каза Неделков. По думите му на места има фрапиращи нарушения в рамките на 50-70 процента в някои от стадата. Предстои анализ дали разминаването е по технически причини или завишаването е направено от съответния фермер, предаде БТА.

Според него е нужна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да носят отговорност и ветеринарните специалисти, които отговарят за стадата, а санкциите за нарушителите трябва да бъдат увеличени, дори да бъде предвидено и отнемане на лиценз на ветеринари, които са спекулирали с бройката на животните.

Според Неделков размерът на субсидиите в земеделието не е малък, в бранша има потенциал, но е важно да има стратегия. При успешното й изпълнение след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е официалната статистика сега, може да се достигне до два милиона отглеждани овце, посочи той.

Организатор на Събора на овцевъдите е Българската овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерстовото на земеделието и храните и със символичното домакинство на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката: електората на Има Такъв Народ.