Рециклираме боклук от Албания, Македония, Сингапур, Ливан...

За 5 месеца България е внесла 14 431 тона опасни отпадъци
18 юни 2021 10:52, Анисия Иванова
48
Рециклираме боклук от Албания, Македония, Сингапур, Ливан...
Снимка: БГНЕС

България е внесла 163 516.834 тона отпадъци за първите пет месеца на годината, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

От тях внесените като алтернативно гориво RDF отпадъци са 8676.462 тона. Те са предназначени за изгаряне в трите циментови заводи, притежаващи комплексни разрешителни – „Девня Цимент“ АД в гр. Девня, „Холсим България“ АД в с. Бели извор, и „Златна Панега цимент“ АД в с. Златна Панега. При тях е спазено изискването на Закона за управление на отпадъците количествата да не надвишават сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в комплексното разрешително.

Внесените неопасни отпадъци от зелен списък са 149 085.476 тона.

Още по темата

Общо количество внесени опасни отпадъци за периода от 1 януари до 31 май е 14 431.358 тона. Става дума за отпадъци от акумулаторни батерии, оловна паста, цинков прах, отпадъчни минерални масла, които представляват суровини за големи предприятия в страната, съобщава БГНЕС.

От МОСВ подчертават, че в България е забранен вносът на отпадъци за обезвреждане.

Откъде се внасят отпадъците?

През 2021 г. са внесени на отпадъци за рециклиране от:
- следните страни от ЕС: Австрия, Малта, Белгия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Унгария, Италия, Франция, Хърватия и Чехия.
- следните страни извън ЕС: Албания, Швейцария, Северна Македония, Сърбия, Великобритания, Китай, Саудитска Арабия, Босна и Херцеговина, Сингапур, Турция, Норвегия, Ливан, Украйна и Катар.
Отпадъци за изгаряне с оползотворяване на енергията е осъществяван от Италия и Великобритания.

Къде се складират?

Съхраняването на отпадъците се извършва на обособени площадки на фирмите-получатели, в съответствие с издадените разрешителни документи за третиране (в т.ч. и временно съхраняване) на съответния вид отпадъци. Не по-късно от една календарна година след получаването на отпадъците от съоръжението те трябва да бъдат оползотворени, освен ако не е посочен по-къс срок от заинтересованите компетентни органи.

Кой внася отпадъците?

От МОСВ заявяват, че съгласие за внос на отпадъци се издава само на фирми, които са преминали процедурите по разрешителните режими за третиране на отпадъци.

Фирмите, които внасят отпадъци по реда на чл. 4 от Регламент 1013/2006, подават към компетентните органи на страните по превоза изискуемия комплект документи (заявление за предварително одобрение и нотификация), които подлежат на предварителен преглед и издаване на решение от страна на всеки един от компетентните органи.

В случай на внос на отпадъци, този комплект документи се получава от компетентния орган по изпращане на превоза, след негов преглед и одобрение. Решенията съдържат указан времеви обхват на превозите и набор от задължителни за спазване условия, в съответствие с издадените екологични разрешителни документи на участващите в превоза дружества – получаващи, оползотворяващи и транспортиращи юридически лица.

Министърът на околната среда и водите, съвместно с министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и директора на Агенция "Митници" контролират трансграничния превоз на отпадъци съобразно своите правомощия. Контролът от страна на МОСВ се осъществява чрез РИОСВ, на чиято територия е мястото на произход на отпадъка или местоназначението на превоза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: вносотпадъциМОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Народа, народаБГ къде и кой да го рециклира е по актуално и належащо!!!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОбективноОбясни, понеже само ти четеш правилно.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не рециклираме. Ние изгаряме. Има огромна разлика. Нищо полезно не се получава след изгарянето. Само си замърсяваме въздуха и почвата.
16
4
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Май никой не чете и още по- малко - разбира от написаното. Всъщност статията твърди, че *** се управлява ПРАВИЛНО. Сега да започне плюенето!
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сме кофа за бокл, пардон, отпадъци не на Европа, както мислех, а на света. ЧЕСТИТО!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ,като рециклираме една планина сбезплатен боклyк,защо повишават тока, парното???
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това се е случило с мълчаливото съгласие на ГЕРБ.
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, България за последно е била държава някъде през 1935 година. Ако смяташ, че през 45-те години руска окупация сме били държава тогава пакуй чемадан и изчезвай в родината си на изток.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме сметището на света. Сега разбирам защо ни приеха в ЕС, въпреки че не им покриваме изискванията. Затова политиката е да останат само от римляните на тази тевритория, която в бъдеще ще бъде обозначена като кошче за боклyк на картите.
10
1
 
17
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Що за сбъркана политика - целият свят не спира да консумира и генерира отпадъци (другата дума се цензурира по незнайни причини тук), а шепа новоизлюпени "бизнесмени" се надпреварват да го прибират целия този oтпадък и да ни го натрисат на нас данъкоплатците в тази територия...все повече ги разбирам онези, които решиха да си търсят късмета по широкия бял свят
9
2
 
39
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Внасяме боклyк, изнасяме злато.Корумпирана демокрация на 30 години.
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да внасяме боклyк на другите страни, що за малоумщина ?
7
2
 
26
 
! Отговори
Тъжно преди 2 години
"Рециклираме" световния *** и пращаме sms за онкоболни...
6
2
 
37
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
И после се чудим що вече ни домати стават у нас ни чушки.Всичко изгаря ако е на открито а не е в оранжерии.За здравето на хората да не говорим.Геноцид от ново поколение.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сякаш имаме необходимите предприятия.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рециклиране??! Кажете че сме боклуджийницата на Европа че дори на Албания. В Бг се рециклират само бакър и аламин.
3
2
 
35
 
! Отговори
НималсSS преди 2 години
ААА горим боклyк от цял свят , ами то това го знаем отдавна !! Защо не направите статия за бума на раковите заболявания , които се появиха когато започнахме да " Рециклираме "
2
8
 
34
 
! Отговори
На кой преди 2 години
Не му е ясно,че ГЕРБ направи България сметището на Европа заради пари.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата на ***...