Днес е Черешова задушница

Осигурява се допълнителен транспорт към гробищните паркове
19 юни 2021 07:30, Петя Славова
46
Днес е Черешова задушница
Снимка: БГНЕС

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 19 юни.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Осигурява се допълнителен транспорт за обслужване на гражданите в деня на възпоменанието.

Разкрива се временна трамвайна линия № 7А с маршрут кв. "Манастирски ливади-запад" – кв. "Орландовци".

Разкриват се временни автобусни линии:

- линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, по бул. „Ломско шосе”, по ул.„Бели Дунав” и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно. Разкрива се временна автобусна линия № 108-А с маршрут: от ж.к. "Люлин – 5" по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. "Бели Дунав" – от бул. "Сливница" по ул. "Адам Мицкевич") до ул."Бели Дунав", по ул."Хан Кубрат", по ул. "Христо Силянов", по бул. "Ломско шосе", по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.

- линия № 18-А с маршрут: автостанция "Орландовци" – гробищен парк "Малашевски гробища" по маршрута на автобусна линия № 18, двупосочно.

- линия № 79-А с маршрут: надлез "Надежда", ул. "История Славянобългарска", ул."Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Владимир Вазов", ул. "Тодорини кукли", ул. "Река Велека" и по бул. "Владимир Вазов" по маршрута двупосочно.

- линия № 86-А с маршрут: АТ "Малашевци", ул. "Резбарска", пл. "Сточна гара", бул. "Сливница", обратен завой на ул. "Опълченска" и по маршрута двупосочно.

- линия № 90-А с маршрут: автостанция "Изток", бул. "Ботевградско шосе", ул. "Александър Екзарх", ул. "Тодорини кукли", метростанция "Хаджи Димитър", бул. "Владимир Вазов", ул. "Васил Кънчев" до (гробищен парк "Малашевски гробища") двупосочно.

Столична дирекция на вътрешните работи организира реда и контрола и ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва:

- в района на Централни гробища - по платната на ул. "История Славянобългарска" (старо име ул. "202") и ул. "Заводска";

- в района на гробища "Бакърена фабрика" - по платната под подлеза на ул."Адам Мицкевич";

- в района на гробища "Малашевци" - по платната на ул. “Резбарска” между ул. "Васил Кънчев" и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
дам... преди 2 години
Днес е 20 юни, а Черешова Задушница беше на 19 юни, демек вчера! Няма ли поне един буден редактор, та да я махне тая статия, щото не е просто за първа страница!
11
0
 
2
 
! Отговори
Игнат преди 2 години
По телевизия БТВ, управителя на гробището Малашевци каза "такива са ни възможностите"....на въпроса за "трагичното" състояние на гробището. Бюджета на столична община почти 2 млрд. лв. и да кажеш такива са ни възможностите. Управляват ни некадърници.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да ги прости нашите починали близки.Амин.
9
2
 
3
 
! Отговори
Роза преди 2 години
"Живите вървят,а мъртвите им сочат пътя!"-текст от некролог
8
0
 
0
 
! Отговори
ПОЗОРНО ЯВЛЕНИЕ преди 2 години
ПОДЪРЖАНЕТО НА СОФИИСКИТ ГРОБИЩА Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА СГНС.ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА ГО ВЪРШИ.СЪЩОТО НЕ ОТНАСЯ И "МНО " ИЗОСТАВИЛО БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ ГРОБИЩА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ.ИДЕТЕ И ВИЖТЕ ИЕАЛНО ПОДЪРЖАНИТЕ СРЪБСКИ ТАКИВА. ПОЗОРНО ОТНОШЕНИЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ИДЕТЕ И ВИЖТЕ КАК ПОДЪРЖАТ ГРОБИЩАТА В ФРАНЦИЯ,ГЕРМАНИЯ.А ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ПРОБЛМА В ЗАКПЕНИ ГРОБНИ МЕСТА АДМИНИСТРАТИВНО ДА СЕ ИЗВРШВАТ ПОГРЕБЕНИ НА СЛУЧАЙНИ ХОРА.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12Явно по всички гробища в България е така.
6
1
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Гробището на Малашевци, прилича на сметище обрасло с трева. Кой го управлява. Не е нормално, не е човещко, а иначе сме европейска държава.
5
2
 
1
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
Исус й рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее; и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това?Йоан 11:25-26Моля се Господа Христа да има милост и към хората, които не са вярвали в него, но делата на ръцете им и помислите им са били богоугодни. А може би по Неговата Божествена милост ще помилва всички?Господи Иисусе Христе, Сине Божии, Помилуй, очисти, освети, благолсови нас.Амин.
4
8
 
3
 
! Отговори
маалии преди 2 години
Тук пълно със жълтопаветни аграрчета!
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте оригинални като пишете глупости за този ден. Всеки има починал близък. Няма значение каква религия изповядвате, почитта към мъртвите, ни учи на любов към живота. Има неща, с които човек не се подиграва. И едното от тях е смъртта. Тя не пропуска никого. Подигравките с нея, показват само страха ви от смъртта. Научете се да я уважавате. Както и онези, които е отнесла със себе си.
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек и добре да живее умира и му ядат житото и черешите...
1
3
 
26
 
! Отговори
Лилка преди 2 години
С уважение и смирение Поклон пред паметта на починалите близки !