Разпродават ли наистина имотите си в Поморие руснаците?

Пандемията за втора година оставя цели квартали празни
20 юни 2021 10:45, Ния Христова
29
Разпродават ли наистина имотите си в Поморие руснаците?
Снимка: БГНЕС
Пандемията от COVID-19 създава сериозни затруднения за руснаците да пътуват. Това е и причината цели квартали по българското Черноморие, изкупени от тях, да остават тихи и празни за втора поредна година.
 
По Южното Черноморие, където търговците често заговарят българите на руски, вече втора година имотите на руснаците остават заключени. Инициативна група търси съдействие на всички нива "Малката Москва" в Поморие пак да оживее.
 
"Това е много голям проблем. Те харесват апартаментите си, не искат да се разделят с тях и се надяват да могат да се завърнат тук, но за много от тях това е невъзможно, защото е нужно да се пътува през трети страни. Много от хората имат здравословни проблеми. Вие знаете, че много пенсионери от Русия са всъщност собственици на имоти", обясни пред Нова тв Люба Гордеева.
 
Тези, които са искали да продадат имотите си, са го направили още в самото начало. Има и друга част, която все още изчаква.
 
"По изпълнение на бюджета и цифрите, които са ми дали, наистина има нарастване с 66% на данъка по придобиване  или 35 милиона сделки са минали от началото на годината досега", обяснява Янчо Илиев- зам.-кмет на община Поморие.
Още по темата
 
Според данните на Данъчната служба, от новите данъчни оценки едва 15 на сто са на руснаци. Брокерите също отчитат ръст на българските собственици.
 
"Това е някъде около 16 % в повече в сравнение с миналата година", обяснява Катя Колибарова, мениджър на агенция за недвижими имоти.
 
Спад в цените обаче няма, напротив - с между 4 и 10 на сто са поскъпнали имотите спрямо септември миналата година.
 
"Имаме имоти, които продаваме, които са пълна щета. Те са двустайни от 60 квадрата на цена от 35 хиляди евро", обяснява Катя Колибарова.
 
Това прави близо 600 евро на квадратен метър. Брокерите са убедени, че гражданите на Русия няма да се откажат лесно от ваканционните си имоти по българското Черноморие и по още една причина.
 
"За да пресечеш сухопътната граница на Русия, повече от веднъж на година, е нужно да имаш собственост зад граница, тоест ако руският гражданин няма собственост върху имот в друга държава, той може само веднъж на година да пресича сухопътната граница на Русия с автомобил. Заради това за руснаците, за да имат възможност да пътешестват, имот в България е привилегия да излязат извън страната", обяснява Люба Гордеева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоКлеко обикновено пише простотии, но сега призна, че има руснаци, които купуват скъпи имоти по Средиземноморието. Това го знам отдавна. Още от царско време Ривиерата им е на сърце и всички интелектуалци са почивали там.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18Педик, перестань мямлить свои кретинизмы! Русия има стотици спътници, от тях могат да четат номерата на колите. А и какво интересно за шпиониране в България? Силна армия, флот, авиация? Нито един българин няма да стреля срещу руснаци! Ще обърне дулата срещу тоя, който даде заповедта! Русия е велика и българите я обичат! Янки, вън! НАТО са престъпна организация! Булекзит!
22
0
 
6
 
! Отговори
А преди 2 години
Глупости без край! Могат да пътуват колкото си искат, вадят си една шенгенска виза, която важи за няколко години, и нямат никакви проблеми. Ограничение има единствено в това колко е дълъг престоя. Точно за това купуват апартамент и да може да стоят по дълго.
21
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Хайде стига сте елиминирали коментарите на хора родолюбци, MАNГАЛИ ЕВРЕЙСКИ ЧИFУТАДЖИЙСКИ !
20
4
 
5
 
! Отговори
пецата преди 2 години
До 21ви , тапунгерски на това място преди да се застрои беше солено блато и не растеше даже трева, беше един гьол, строителите го насипаха и даже засадиха по някое дръвче те *** у разбирача
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туй "малката масква" е отвратително бетоново градище , бетон до бетона и тънки пътечки между тях , а плажчетата миниатюрни за толкоз мн раскини .Съсипана територия и природа - Престъпници са тея ,дето от Алчност сътвориха това Безумие !
18
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за руските шпиони няма ограничения след идването на власт на генералския кабинет. Това се подразбира от зачестилите изявления на руския посоль Митрофанова, че няма кремълски шпиони в България, което е типично за ченгетата от КГБ !
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговора на заглавите на новината е голямо ДА!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само нашите мутрохотелиери могат да изградят бизнеса си на туристи от русия, където вожда, отваря, затваря граници, спира самолети, когато стане на криво сутрин.
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръснака търси келепира. Те не се знаят , какви са. След войната , какъв си избере такъв е. Може и леля му да го е родила, но си избира ако му е изгодно.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От мръзни пари покза няма. Деформира се икономиката след години. Младите свикват на леко и доходно. Писле след години разбира измамата но няма доход.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млади български семейства има деца в Запада. И са потенциални граждани на България.
12
4
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Имот в чужбина е покупка за скрити данъци! Някой да ги е питал ,откъде са парите? Перална за пари, но държавите където се купуват имоти си траят, защото им е угодно
11
21
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Българско има икономическа полза от руски имоти. За първи път в историята си русите имат по-висок стандарт от нас. ЕС ни убива, стопяваме се ежегодно с 30-35 000. Контролираните от Запада тв манипулират младите, младите пишат простотии, но не създават семейства и деца. Вървим към гроба.
10
4
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Руснаците отдавна са се ореантирали и си купуват имоти в Испания и Франция , в България са само пенсионери и такива под средната им класа
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На границата в Дания митничара ми подава декларация на руски и му казвам , че трябва да е на български защото съм българин. А това , че го разбирам е , че писменноста е КИРИЛИЦА. Той ме гледа учуден , но с крадко обяснение му става ясно. Русбаците са изпокзвали нашата писменност
8
24
 
18
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Не само в България. Руснаците създават проблеми; културни, правни, финансиви... В чужбина в ЕС Съьдават недоумение и учудване общноста. Това е така защото живеят затворено в своята враждебна и националистична общност когато са в чужбина. В ЕС изпокзват благата създадени от местните, но самите те не се приспособяват на труд и коректност Корупцията е нещо нормално и непонятно за тях.
7
11
 
24
 
! Отговори
Курортиска преди 2 години
Да продават.Голяма част в квартала пишеше Продава.Парадокс е ,че продължава да се строй при положение ,че е останала малка ивица плаж.Така след няколко години ще имаш апартамент в Поморие ,а ще ходиш на плаж в Бургас.Силно казано е руснаци това са Украйнски прошляци и за това сега продават.Истинските руснаци отдавна не се занимават с България.Да се махат тия украйнци.
6
15
 
22
 
! Отговори
Руский Стандарт преди 2 години
Руските пенсионери си купуват ваканциони имоти по европейското крайбтежие , а нашите се чудят ,как да си купят хляб-ФАКТ
5
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русбака е шовинист националист. Така е възпитан,насадена му е култура с политическа пропаганда, че няма българска писменост. Няма друга история освен тази на Русия. Чуждо мнение не търпи. Договори за търговия не признава.Ако е военен пенсионер спазва само законите на руската служба. В чужбина не се събразява с местната власт и култура.