Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване

Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
20 юни 2021 09:45, Ния Христова
187
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Снимка: БГНЕС
Населението на България след 20 години ще намалее до 5 млн. души, а близо една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследавен у нас, съобщи bTV.
 
Регионът, който най-силно е засегнат от обезлюдяване, е Централен Балкан. Данните са от края на миналата година и са за област Габрово, към коят опопадат 5 града и 353 села.
 
В графата "обезлюдени" попада и село Гърня. Табели край Дряново продължават да сочат пътя до там.
 
Порутени постройки, обласли довари и заличени улици. Висящите жици са единственото нещо, което напомня за живота на село.
 
След края на преброяването през есента ще стане ясно колко села в България ще бъдат официално заличени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
11
 
! Отговори
Най - добре е преди 2 години
В Беларус. Какво като няма гейове.
96
3
 
6
 
! Отговори
до 116 преди 2 години
Така е, доста хора няма да се върнат - трайно са се устроили някъде си, инвестира ли са пари, време, децата си там са родили и т. н. Онези, които могат и искат, са добре дошли. Дано да успеем така да го съградим този наш живот, че да станем поне малко привлекателно място - каквото и да означава това!
95
7
 
5
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
Последното етнически чисто убежище за българите остават Родопите (Средните и Западните), процентът на етнически българи е повече от 90%, въпреки че преобладаващата религия е Ислямът (българомохамеданско население), *** са под 1%, турците около 3% и несамоопределили се. Ще станем като Люксембург, защо не.
94
5
 
17
 
! Отговори
телевизия преди 2 години
Гледах по телевизията - млада двойка с две деца, скоропостижно се прибрали от САЩ, заради несигурната среда там - през ден стрелби, вкл. и в училищата. И хората се върнали обратно, направили пекарна, работят и не се оплакват! Даже в някакво село бяха се устроили. Това е животът - взимаш го в ръцете си и се отърваваш от ненужни илюзии и суета, устройваш се, където ще си наистина в безопасност, и работиш - това е, друго няма!
93
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България едва ли има повече от 4,5 милиона човека. Над два милиона да постоянно живеещи в чужбина и няма да се върнат в България.
92
1
 
20
 
! Отговори
вие какво очаквахте преди 2 години
Едно от последствията на управленията за последните 30 г. Спасение има - работни места с добри заплати, сигурност за работника - заплати и осигуровки, и сигурна среда за живеене. Хората сами ще дойдат. Вече и чужбината не е същата - населена е с араби, за които фрау Меркел вярваше, че ще й работят за малко пари, но пък качествено! Е, не стана! Няма го спокойствието и там - Лондон - на един човек главата му отрязаха насред бял ден! Така че... тук, но при други условия!!!
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно софийското гражданство го имаше от 1942 година, т.е. още от царско време. Демократите го махнаха след 1989 година и България се обезлюди.
90
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента реално живеещите в България не са повече от 5 мнл. души. Пълно е със студенти и работещи в чужбина, които се водят постоянно живеещи у нас само на хартия. Държавата не се топи. Тя е стопена. Издоена от алчни политици и алчните им бизнеси. Те постигнаха едно - изгониха населението навън. Само дето не прогледнаха и не се усетиха на време, че прекалената им лакомия затрива собствения им з..ник.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателите в района имат споразумение за ниски заплати. А понеже вече бългалинът не е затворен, логично - вдига си шапка и същата работа я върши навън, в белите държави. Сега работодателите точно в тоя регион реват на умряло за хора. Но късно реват. От лакомия ще фалират сега. Защото няма кой да им работи на 800 лв. на 6-дневна работна седмица. Човек в Германия 400 евро ги взима за не 5, а за 3-4 дни и това е минималното възнаграждение за начитаещи.
88
9
 
9
 
! Отговори
Prometei преди 2 години
Човеци, стига с тия политици - да, алчни са и грабят,но в крайна сметка те представляват нас българите, а и ние си ги избираме,нали? Не разбрахте ли,че България това сме ние човеците населяващи тези географски ширини, в нас е проблема, в манталитета и в битието ни, читавите са малко а и поизбягаха, а плявата е много.
87
9
 
3
 
! Отговори
Ми преди 2 години
Всички хора се появяват на този свят поради грешна преценка. грешка, която повечето хора правят е да родят някого на този свят и да го осъдят на смърт чрез старост и да го вържат към географска точка някакво село само и само да си начешат каквото ги сърби като животните и да се комплектоват по двойки за целта. А жените търсят несъществуващ принц един на милион. Мъжете и те търсят и търсят неспирно къде да се начешат, трагедия.
86
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Габрово е наистина пустош. Няма хора ни за работа, ни за нищо. Само пенсионери /не съм против тях, нормални хора са, но не правят икономика/. Младите поголовно са се изнесли и то основно в чужбина. Защот да си губят времето - ако ще се изнасяш, няма защо да ходиш в по-голяма дупка пак в България. Щом ще се изнасяш от дома си - по-добре директно в чужбина. Причината е тотална липса на адевкватно управление и на региона, и на държавата. Няма връщане назад, хора, опомнете се.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма политика , най-лесно е да се закрие.
84
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Обезлюдяването не ме плаши. Плаши ме населяването с диви неграмотни ***, полуживотни. Винету за 12 години изтласка бялото население и индианците се навъдиха здраво. Сега е ред бледоликите да си върнат държавата на изборите.
83
2
 
16
 
! Отговори
Око Йоно преди 2 години
И по хиляда статии да пишете на ден за това топене, файда нема! Накрая р0млянчетата ще ви определят дневния ред. Това е жалката съдба на загубените народи.
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали айтитата се върнаха на село, какво стана?
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да емигрирам, ама къде. Западна Европа и САЩ, вече не са опция. Тяхната ода е изпята, след ковид кризата ще са на нашето ниво, ако не и по-зле... на Изток не ми се ходи, в Африка не става. Нали като отиваш някъде тряябва да имаш хоризонт, а аз нещо не го виждам никъде...
80
1
 
18
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
За последните 30 години се топим, заради алчността на политиците ни. Няма леви, няма десни.Стремят се да си напълнят гушката, а само на думи мислят за България. Накъдето и да се обърнете все бивши директори на заводи, бивши полицаи, магистрати от съд. власт и още куп ,,културни тарикати" са собственици на тлъсти фирми.Кой бил от ДКМС, БКП, профсъюзи, лекарски сдружения и пр. са се нагушили..., че чак не могат да дишат. По вратовете ще
79
1
 
18
 
! Отговори
Сериозно преди 2 години
Имаме толкова красиви и китни села , но кой да остане да живеее там ?!?!?!? Престъпността по тези места е жестока , няма инфраструктура няма условия , "братята" безчинстват и остават безнаказани.... електората не се пипа .... !!! Коефициентът на интелигентност по тези места е доста ама доста надолу ....не е изгодно за правителството да са населени...че ще вземат да искат помощ от управляващите....!!! Най добре всички събрани в трите големи града.....да се контролират....
78
2
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
До по-добро бъдеще. До това България да съществува. До повече младо население. До по-добра икономика. До по-малко болни (поради старост). До всички тези неща, би довело.