Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване

Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
20 юни 2021 09:45, Ния Христова
187
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Снимка: БГНЕС
Населението на България след 20 години ще намалее до 5 млн. души, а близо една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследавен у нас, съобщи bTV.
 
Регионът, който най-силно е засегнат от обезлюдяване, е Централен Балкан. Данните са от края на миналата година и са за област Габрово, към коят опопадат 5 града и 353 села.
 
В графата "обезлюдени" попада и село Гърня. Табели край Дряново продължават да сочат пътя до там.
 
Порутени постройки, обласли довари и заличени улици. Висящите жици са единственото нещо, което напомня за живота на село.
 
След края на преброяването през есента ще стане ясно колко села в България ще бъдат официално заличени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
11
 
15
 
! Отговори
Нормално е преди 2 години
Във всички страни от източна европа е мизерия и обезлюдяване. Само в Белорусия имат стаибилна демография и нормален стандарт на живот.
56
5
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам да се оптимизира държавната администрация и да почнеме да раждама отпимално деца!
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквате от управляващи които не оптимизират гадната бюрокрация, гонат българите от държавата, помагат ромите...просто лигитимността е доста умалена.
54
5
 
10
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Давате за пример село Гърня, което май от край време никога не е било СЕЛО!
53
4
 
24
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Българите в България изчезват по страшно и от времето на Османската империя.Ама важни са "Българите" в Северна Македония бре! Години наред нямаме никаква демографска политика, държавата ни е изправена пред демографска катастрофа.
52
3
 
2
 
! Отговори
Малък експеримент преди 2 години
Наситените въглеводороди като нефта са много неща богати на енергия и т.н. , но едно от свойствата им е, че са липидни!Капнете капка нефт в чаша вода - плува отгоре!Те това са старите нефтови находища в момента!
51
4
 
12
 
! Отговори
Мехмед Гайдстоунс преди 2 години
Не бъди рак за Земята, остави пространство за природата... Осем милиарда *** са много, трябва да бъдат 2 милиарда..., а защо не и 500 милиона...
50
4
 
13
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
До Анонимен 63 Браво бе, акълия!Румен Радев за ДВА месеца ли обезлюди този край?!
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не бе, млади и способни хора, ще стоят да се ядосват с всякаква неука гнилоч. Държавни хрантутници, милиционери, герберасти, калинки и бойковия електорат. Да си се крадат мерят пацуранките един на друг.
48
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжният резултат от управлението на Румен Радев.
47
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩЕ ВИ ДАМ ЕДИН *** ПРИМЕР ЗА ТОТАЛНАТА НЕАДЕКВАТНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА С ОБЩИНА САМОКОВ...ЦЯЛАТА ОБЩИНА ПРЕДИ 35 ГОДИНИ ИМАШЕ НАСЕЛЕНИЕ ОКОЛО 42-45 ХИЛЯДИ ДУШИ КАТО ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТОГАВА БЕШЕ 20 ЧОВЕКА ПРЪСНАТИ В ДЕСЕТИНА СТАИ...ДНЕС НАСЕЛЕНИЕТО НА ОБЩИНА САМОКОВ Е МАЛКО НАД 30 ХИЛЯДИ,ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е РАЗПОЛОЖЕНА В ОГРОМНА 5 ЕТАЖНА СГРАДА С ДВЕ ОГРОМНИ КРИЛА С ОГРОМЕН БРОЙ КАБИНЕТИ И ОФИСИ НА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ,КОИТО СА НЯКЪДЕ ОКОЛО 500 КАТО БРОЙКА!
46
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на емигрантите!Друго си е да помогнеш да се съсипе родината ти, да ходиш да поддържаш чужди родове и домове...Но, както казвам, то след всички въстания останаха само предателските семки
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойни бъдете...великите сили ще го напълнят с чужденци!
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стана въпрос за Еленския Балкан, горещо препоръчвам село РАЮВЦИ! Има уникален хотел с басейн, топ ресторант и къщи от семеен тип. За любителите на риболова в края на селото е язовир Йовковци. Гористи ридове наоколо и китни поляни, идеални за пикник. Паметникът на Вълчан войвода и българският Стоунхендж ще ви оставят без дъх. За чистият планински въздух е излишно да се говори!
43
0
 
19
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
нека има място за мечките и вълците
42
3
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
ДНЕС-А нали града се изместваше към селото? Нали къщята удряха Монако по цени? Нали емигрантите се прибираха, наи бехме станали Швейцарията на Балканите? Как па за 1 седмица се обърнаха тенденциите? Или като ги няма агенциите за недвижими имоти и НПО-тата да плащат за статии - вече не се налага да пишете глупости?
41
11
 
6
 
! Отговори
До47 преди 2 години
Поинтересувай се от плана Ран-Ът, подписан и договорен от продажните ***, управляващи до 1990г, заради натрупания от тях 10млрд$ външен дълг.
40
9
 
30
 
! Отговори
Станбул не е далече преди 2 години
Това са планински махали, в които няма ВиК, нито газификация, нито стабилен ток. Зимата като падне дебелият сняг трябва с дни да стоиш до печката и да се молиш да слезеш до първият магазин за храна. Кой нормален човек в 21. век би се заточил на такова място? И стига с тази мантра как се топим! В Европа половината народи са по-малобройни, но и по-богати и с по-висок стандарт. Многолюдните народи масово са бедни и гладни, с по десет деца на семейство. На който му липсва това - станбул е на 500 км.
39
3
 
10
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До българин, няма никаква пропаганда, селата в габровско са китни и хубави, а някои имат дори широколентов интернет. Пак казвам, статистиката е стара и се отнася за тревненските колиби. Същото е и във Велико Търново и там селата са супер, а проблема е в Елеснския балкан, където е имало колиби и колибари. Куха статистика на жълтопавирани чиновници. Иначе в цяла Европа е така, и в Италия тозо процес е най видим.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е аз там ще ходя да живея! Балкана е супер!