Водата в Добричко е негодна за пиене заради обилните дъждове

Почти всички проби показват влошено качество
21 юни 2021 15:20, Анисия Иванова
2
Водата в Добричко е негодна за пиене заради обилните дъждове
Снимка: Pixabay

Почти всички проби, взети след сигнали за мътна вода по водопреносната мрежа към населени места в Добричка област, са с влошено качество, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Инспекцията е предприета, след като в неделния ден от "ВиК"-Добрич обявиха, че водата е негодна за пиене заради падналите обилни валежи.

Инспекторите са изследвали по физико-химични показатели 13 проби от пунктове на потребители в Добрич, горната зона на курортния комплекс "Албена" и село Стожер като при 12 са констатирани съществени отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност.

Само една проба, взета в зоната за водоснабдяване Добрич-запад, отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейно-битови нужди, посочват от РЗИ. Всички проби се изпитват и по микробиологични показатели, резултатите от които ще бъдат готови до три дни, допълват от РЗИ. След като излезе и този анализ, от инспекцията ще се произнесат дали и водата в зона Добрич-запад е безопасна.

От РЗИ препоръчват на потребителите в Добрич, село Стожер и на обитателите в горната зона на курорта "Албена" да използват за питейно-битови нужди бутилирана вода от търговската мрежа. Ползваната вода от резервни съдове трябва да се изварява. Инспекцията днес отново ще вземе проби вода за изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: водаДобричкопробирзи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НЯМА ПАРИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ , СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН!............
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че в България дъждовната вода е питейна! На всякъде по света има пречиствателни станции за ПИТЕЙНА вода! Трябва ли да се разбира, че България няма пречиствателни станции? Извинявам се, но в Африка вече имат такива, виждал съм ги с очите сси!