Водата в Добричко е негодна за пиене заради обилните дъждове

Почти всички проби показват влошено качество
21 юни 2021 15:20, Анисия Иванова
2
Водата в Добричко е негодна за пиене заради обилните дъждове
Снимка: Pixabay

Почти всички проби, взети след сигнали за мътна вода по водопреносната мрежа към населени места в Добричка област, са с влошено качество, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Инспекцията е предприета, след като в неделния ден от "ВиК"-Добрич обявиха, че водата е негодна за пиене заради падналите обилни валежи.

Инспекторите са изследвали по физико-химични показатели 13 проби от пунктове на потребители в Добрич, горната зона на курортния комплекс "Албена" и село Стожер като при 12 са констатирани съществени отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност.

Само една проба, взета в зоната за водоснабдяване Добрич-запад, отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейно-битови нужди, посочват от РЗИ. Всички проби се изпитват и по микробиологични показатели, резултатите от които ще бъдат готови до три дни, допълват от РЗИ. След като излезе и този анализ, от инспекцията ще се произнесат дали и водата в зона Добрич-запад е безопасна.

От РЗИ препоръчват на потребителите в Добрич, село Стожер и на обитателите в горната зона на курорта "Албена" да използват за питейно-битови нужди бутилирана вода от търговската мрежа. Ползваната вода от резервни съдове трябва да се изварява. Инспекцията днес отново ще вземе проби вода за изследване.


2
Още по темата: водаДобричкопробиРЗИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
НЯМА ПАРИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ , СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН!............
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знаех, че в България дъждовната вода е питейна! На всякъде по света има пречиствателни станции за ПИТЕЙНА вода! Трябва ли да се разбира, че България няма пречиствателни станции? Извинявам се, но в Африка вече имат такива, виждал съм ги с очите сси!