Експерт за пазара на имотите: Купувачи има, продавачи няма

Интересът към покупка на жилище е голям, заяви Тихомир Тошев
23 юни 2021 09:15, Петя Славова
145
Експерт за пазара на имотите: Купувачи има, продавачи няма
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продавачите се питат какво да правят с парите, ако продадат имота си, дори и на добра цена. "Covid доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават", коментира имотния пазар кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

Още по темата

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година".

Тошев допълни, че голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище.

"Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", смята експертът.

Той посочи, че оценката на кредитния риск не е занижена от страна на банките. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредите си.  Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти.  Наемният пазар е пострадал доста, допълни още кредитният консултант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Имало много обяви по сайтовете. Да , обаче имате ли представа какъв процент от тези обяви са реалните. В основния сайт съм виждал 9 различни обяви за един и същ имот. А тези обяви с откраднатите снимки и всякакви други фалшиви обяви за зарибявка? В крайна сметка, който търси и знае какво търси , след като пресее обявите и май не му остава кой знае какъв избор.
123
2
 
16
 
! Отговори
Julеn преди 2 години
Правилото на 15 те години.Стойността на имота трябва да се покрива с наемите за 15 години, ако не, това е балон. Пример.Иван Вазов апартамент 70м2.В момента среден наем в около 800лв.За 1 година това е 5000 евра., грубо,За 15г това е 75 000 евра. Това е реалната цена, всичко отгоре е спекула и балон. Успех на всички
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да се дигат , че да продам скъпо панелката
121
16
 
7
 
! Отговори
Пфффф преди 2 години
Колкото и да ревете цените на имотите няма да паднат. Вдигането на данъците не ни плаши, защото в такъв случай вдигаме наемите. Никой не ви кара да живеете в София, нали знаете?
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Олд трапера кой ще ти пазарува в магазините?
119
1
 
11
 
! Отговори
Пук преди 2 години
Този който е казал преди десетина коментара, че инвестицията в облигации е изгодна, може спокойно да ходи да продава семки пред стадионите, защото търговският му капацитет е дотам. Точно облигациите са най-неизгодният актив в момента, а и ще бъдат така поне близките 5 години. Ако има нещо в което със сигурност не трябва да се инвестира това са облигации - те понасят с най-голяма сила тежестта на отрицателните лихви на централните банки или в бъдеще лихви по-ниски от инфлацията.
118
5
 
17
 
! Отговори
Олд трапер преди 2 години
Всяко нещо има две страни.Идващата Криза ще затрудни бизнесът ми, но имам "мазнинки", защото не съм инвестирал в Бмв-та и чалги. Но пък от друга страна ще видя на живо стара моя мечта, а тя е как от София на талази ще се изнасят новодомците обратно по села и колхози. Вече си представям как нямам проблем с паркирането, с детската градина, с пликовете с *** в градината, с злите погледи на примитивни създания. Очертава се София да се Опощи от Въшки и Глиcти.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсенето е масово за имоти до 10-20 бона, но статистиката не го отчита а отчита само сделки на 100 бона и така се изкривява..
116
3
 
9
 
! Отговори
До данъчен преди 2 години
Цъкат ти минуси, не искат да повярват, но от относително достоверен източник знам, че данъците ще бъдат вдигнати след изборите. Няма как инфлацията да расте, а данъците да не мърдат.
115
3
 
9
 
! Отговори
данъчен преди 2 години
Ооо, щом има такова търсене и няма предлагане, значи е време за рязко вдигане на данъците- поне 200%. И без това общините са го закъсали яко, а кранчето с държавните пари спря, пък има една купчина проекти за финансиране. Всеки иска асфалт, градинки, детски площадки. И близките до кмета фирми искат да ядат, а няма. Дигане му е майката - 200 или 300% , ще измислим как да го оправдаем.
114
4
 
7
 
! Отговори
179 преди 2 години
Четейки коментарите се сетих ,че всъщност сте прави. Българското население намалява но имотите се увеличават. Излиза , че наистина моята крепост е моят дом. В тази несигурна ситуация при недействаща държавна машина е логично човек да търси сигурност във закупуването на собствено жилище. Друго мое впечетление крачейки из БГ. Много изоставени къщи в градове и села. Не искам да съм лош пророк но следващите пусти здания може да са панелките ,от тук идва сигурно манията по закупуване на нов дом.
113
2
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 2 години
Ако кажеш и кога ще дойде връх, ще те призная!
112
3
 
28
 
! Отговори
Astarot преди 2 години
Тая статия е периодичния отчаян вопъл на имотните агенции.В условия на затруднена икономика заради карантините, задаваща се рано или късно нова финансова криза и гарнирана с настроенията на руснаците по черноморието да продават имотите си масово, пак ни се обяснява, че няма продавачи :)Няма читави оферти, факт. Всичко е талаш на четирицифрени цени за квадрат...
111
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в България всеки ден има статии за имоти как поскъпват при условия, че повечето си имат собствено жилище? А тук в Германия не съм чел такива глупави статии независимо, че 80% живеят под наем и никой не се втурнал да купува жилище.
110
3
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Ще ви се да е балон:1/3 от апартаментите в София са празни и в още 1/3 живеят самотни бабички които утре ще измрат. Ама "балон" нямало спред "имотните" гении..
109
1
 
22
 
! Отговори
Американ преди 2 години
"Купувачи има, продавачи няма" -- това в Калифорния, където къщата се продава за 2-3 седмици от излизането и на пазара. А в Бг предлагат по 3-4-5 години безуспешно, ама имало копувачи!?
108
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарикати има, но балъци да купуват на върха на имотния балон вече няма.
107
11
 
6
 
! Отговори
Ще ви се да е балон преди 2 години
Докато един град расте, цените на имотите в него също скачат. Икономически закон.Но вие от село си мечтайте и си повдигайте самочувствието с "тъпите софиянци си мислят, че някой ще им се връзва". Казваш го ама всъщност си в Люлин 6 на 10я етаж и има да си го изплащ има-няма още 7 години докато обясняваш как инвестицията в апартаменти била зле и се очаква да паднат цените...Много са ми смешни такива *** И докато се усети е на 35, още изплаща и пералнята и зарежда с буркани от родителите
106
7
 
4
 
! Отговори
БайКольо преди 2 години
До ГладиаторТая мантра, че цените на имотите я слушаме от 2009-та. И те си падат, ама нагоре ... Имаше доста смехотворни коментари в началото на пандемията от всякакви клоуни, които чакали да си купят жилища на половин цена :Д Е, още чакат ...
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да купуваш имот в строеж ,на зелено без акт 16 е било винаги риск. Даже Инвеститора да е много сериозен и да го познаваш има непредвидени неща и може да фалира.Познавам доста такива. Има и късметлии при които всичко е наред.