Няма истинска болница за деца, няма истинско лечение, само едно скеле

Родители на протест срещу превръщането на 40-годишно скеле в детска болница
23 юни 2021 11:30, Петя Славова
97

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест пред Министерството на здравеопазването събра родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Хората не са съгласни с опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле, предаде БГНЕС.

Пред сградата на Министерски съвет тази сутрин има голям плакат с надпис: "Измамата на Ананиев за 95 млн. лв.". Протестиращите носеха плакати, в които настояваха да се построи болница, в която "децата не са просто диагноза", както и да могат родителите да бъдат до болните си деца и малките да не се чувстват наказани за това, че са болни.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата добави, че недоволството им допълнително било взривено от среща, която вчера се е провела в регионалното министерство, без обаче да бъдат поканени граждани и отново се правят сметки зад гърба на родителите.

Още по темата

"Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми", обясни Богданов мотивите за недоволството им.

Протестиращите родители настояха да бъде изградена болница, от която не ги е страх и призоваха служебното правителство да започне на чисто.

"Ясна идея какво трябва да се случва в тази детска болница, какви медицински сестри трябва да има, какви лекари трябва да има, какви отделения – липсва", убеден е той и заяви, че ще продължават да настояват гражданите да бъдат част от създаването на детската болница.

Теодора Овчарова, която е родител, е на протеста, защото е убедена, че вече е крайно време да се постигне целта им за функционираща, истинска детска болница, стъпила на здрави основи и гледаща към бъдещето.

"Аз искам детска болница с нормални стаи, със зеленина за децата. Искаме всичко да е на едно място, а не да разкарваме нашите деца насам-натам за изследвания, за скенери. Крайно време е всичко това да бъде събрано на едно място и да улесним максимално този болезнен процес – както за родителите, така и за децата", коментира тя.

Сред протестиращите е и  Михаела Димитрова, която е учител и майка на две деца. "Тук сме, защото няма истинска болница, няма истинско лечение, няма истинска подкрепа, няма нищо. Искат да ни пробутат един стар строеж, който е негоден за тази цел. Ние си мислим, че децата ни заслужават много повече", убедена е тя.

Според нея съществуващите детски отделения по различни болници не вършат работа и често необходимостта от това да се обикаля в търсене на правилния лекар коства здравето и живота на малките пациенти и подчерта, че всеки ден умират деца.

 Стана ясно и, че в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев се е обърнал към колегите си от здравеопазването. Той е поискал д-р Кацаров и Комитова от регионалното развитие да се срещнат с протестиращите родители и да обърнат внимание на исканията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44 Айде пак разпрания комунист взе да разправя как умирали от глад българите. Спасявай се серсемче, заминавай за северна корея.
39
1
 
3
 
! Отговори
златен век преди 2 години
Идеално парцелче с разрешение за високо строителство.Квадратът на 3500Е ще се продава като топъл хляб.Надниците на протестиращите са нищо.Пък децата...евентуално държавата да им направи нещо зад Обеля.
38
3
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
В Германия и днес здравната каса плаща само живачни пломби, ако искаш бяла пломба плащаш от джоба си. А повечето българи днес ходят без зъби, защото в ЕС и НАТО при американското парнтьорство нямат пари за хляб, пък какво остава за пломби.
37
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ами сега при евроатлантизма в ЕС и НАТО - като здравеопазването е много добро и вече го няма социализма защо няма болници за деца, и българите са първи по смъртност в света? Все социализма ви е виновен, от преди 30 години. 30 години ЕС и НАТО - само разруха донесоха, при социализма се живееше много по-добре от днес, колкото и да го плюете и да се оправдавате.
36
1
 
0
 
! Отговори
Да го духаш ! преди 2 години
41, ти заминавай в на МП
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е държава тук а еЗаминавай за северна корея комунистче.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари ще се намерят,болница ще се построи,кой ще лекува децата?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на мероприятието е болницата да се построи някъде зад околовръстното, а въпросното парцелче да се прилапа за още един "златен век".
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДДРОнегВсъщност на тези протестиращите им се плаща, за да махнат болницата оттам, а парцелът да отиде за други съвсем несвързани с децата цели.Прозира отдалече целта им.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тия протестиращите професионалисти, един да излезе и да си покаже дипломата за строителен инженер и тогава да обяснява за носещи конструкции.
30
1
 
3
 
! Отговори
обещание преди 2 години
след изборите , импексова , чалгаро и мая общата ше ви построят всичко каквото искате , под мъдрото ръководство на зеления чорапогащник .
29
2
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Лозунг, лозунг, ама е истина: "Държава, която не се грижи за децата си, няма бъдеще" !!!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17Голямо здравеопазване си имал при социализма текезесарско помиярче.Пълнеха ти устата с живачни пломби.Който можеше да си плати - златни зъби.
27
1
 
1
 
! Отговори
ВРЕМЕТО е НАШЕ преди 2 години
Лоши комунисти, лоши, а сега добрите капиталисти ще я започнат... и направят ВЕДНАГА!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без съмнение сградата е важна, но по-важни са хората, които ще работят там. Лекарите ги няма тук, напускат и отиват в чужбина. Виновни за това са същите хора, които ни убеждават, че довършването на една съборетина струва 100 млн лева. Комфортът на децата, които ще бъдат там е от голямо значение за възстановяването. Никой не иска да лежи в болница, но поне като се налага е нужно да има човешки условия. Това е за деца!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Като гледам скоро няма да се построи детска болница. Все на някой нещо няма да му харесва.
24
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Това само в България може да се случи...85 хиляди разбирали от носеща конструкция, и от оборудване на детска болница! Ако има необходимия обем, и експерти докажат , че конструкцията е стабилна, какъв е проблемът да се построи ! Явно пак някакви игри са се набутали,как да се изхарчат едни пари! Като толкова протестирате,най-вероятно е още 10години да нямаме такава болница!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсете пачките от професорчета които грабят здравната каса и тия които правеха незаконно трансплантации от много години за милиони ,които все още нямат арест
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водача на "протеста" натурализираната сирийска свия отиде в гробищата децата се спасиха.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОТЕСТА ЗА "ИСТИНСКАТА" ДЕТСКА БОЛНИЦА ОТ САМОТО НАЧАЛО Е БИЛ МЕРОПРИЯТИЕ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ-ОП.