Жеги до 40 градуса ще ни морят в началото на юли, месецът ще е горещ

Тропичните нощи са скочили с 20% за последните 20 години
25
Жеги до 40 градуса ще ни морят в началото на юли, месецът ще е горещ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите у нас до червено. Максимумът на топлата, африканска вълна, под чието влияние се намираме, ще бъде утре и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса. Това прогнозира пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с произход Сахара. Във вторник може би хората са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше много фини прахови частици, които се формират над пясъчните и глинести пустини в Сахара. Това е фин силикатен прах, който е успял да премине няколко хиляди километра и да достигне района на Италия и Балканите”, обясни проф. Рачев и уточни, че явлението не е екстремно, а нормално за климата по нашите географски ширини.

Утре и в петък максималните температури ще достигат от 32 до 37 градуса, като в района на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина ще са до 38 градуса. Това е близко до абсолютните максимуми, но е на 2-3 градуса под тях, посочи още климатологът.

Въпреки необичайно студеното време, което имахме през пролетта и в началото и средата на юни, климатолозите вече регистрират и тропични нощи у нас.

“В България имаме сериозно увеличаване на така наречените тропични нощи - това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите максимална от 25-27 градуса през деня, се получава тропичен ден. В съчетание с това, което наблюдаваме в последните дни - влажността на въздуха е много висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, посочи проф. Рачев. По думите му на база годишен брой тропичните нощи у нас се увеличават с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат не само морето, но и централните и низинни части на България, районите до реки. София не прави изключение - увеличението на тропичните нощи е още по-голямо тук. И сега сме на границата за тропични нощи, ако съдим по станцията на НИМХ в “Младост”. В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са практически 20 градуса и ние можем да говорим за тропични нощи”, каза още ученият.

След горещата вълна, през уикенда ни очаква леко захлаждане - температурите с 2-3 градуса ще се понижат. До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще достигне 23 градуса. Юли се очертава също топъл, с нормални температури.

В началото на юли термометрите ще стигнат до 40 градуса

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: юливреметоРачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по добре жеги да ни морят от колкото ковид, макар че жегите са бая по смъртоносни...
18
0
 
2
 
! Отговори
probi преди 2 години
Е как можахте да сложите тази снимка на подобна публикация?Вие сърце и ум имате ли?
17
1
 
4
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Колеги, ухапа ме кърлеж и отсъдих слабограмотната учителка по руски език за Три /3/ хил. лв. + разходите по делото. За всичко само съд до дупка................
16
0
 
6
 
! Отговори
hmnm преди 2 години
нали щеше да е по-студен от юни с 2 градуса точно завчера, а днес жеги. "Статии"
15
1
 
10
 
! Отговори
Ив преди 2 години
Дано поне през зимата има много сняг и студ!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакви климатични промени,юли ще си е горещ.
13
7
 
1
 
! Отговори
олеле преди 2 години
Какъв е тоя *** на снимката?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям майтап ще е ако са студени!!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да садим банани,портокали,маслини,кипариси и други екзотични дървета.И да не ходим на морета по света а да ходим на Черното ни море.Ю хууууууу...уууу,абра кадабра.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не им понася топлото ей го Сибир, ей къде Аляска, Огнена земя, Антарктида, Южна Австралия, Нова Зеландия все хладно. Да не сте ледници да се разтопите. Аман от мрънкащи по телевизиите които или плашат с нещо естествено, или нещо все им е криво и не могат да го пазят за себе си, а непременно с треперещ глас ще ни го съобщават трагично. Или идете да играете в театъра
9
4
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Що бре? Да не би баба ти когато е била млада 15 годишна фръ.цла през юли, август и септември да е валяло сняг?
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая настъпи сезона "Бах тая жега"
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да станем Швейцария на Балканите станахме Африка на Балканите. Слагам си белия чаршаф като арабите и излизам на работа. После ще изям един дюнер.
6
2
 
16
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
Снимката е тъжна... милото, сакато животинче...
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юли щял да е горещ....?!?!!? Аз досега горещ юли не съм виждал, все е било студове и виелици. Какво е това ненормално време през юли да е горещо, направо се чудя и се мая!
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре такава четиракак приятел от колко двукрак неприятел слагайте само такива снимки хубав ден ви желаем приятно прекарване на празниците назДарьовя
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Препаратите срещу уханска кихавица помагат и срещу жеги. Голяма част ще изстинат до стайна температура, едни веднага, други по-късно.
2
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧУВАМ ГЛАСОВЕ!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази идиотска симка?