Общините дофинансират вота, разходите им са около 5 млн. лв.

Ще направим всичко, за да бъде проведен по закон, заяви д-р Емил Кабаиванов
24 юни 2021 22:36, Анисия Иванова
4

Как се стяга кметската власт за изборите?

"Стягаме се. Виждате сега и при служебното правителство, краткия живот на парламента, едно нещо е много важно - България да запази своята стабилност. Кой гарантира тази стабилност сега? В голяма степен - местната власт", заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в студиото на "Денят ON AIR".

Машинното гласуване не е сред проблемите, които го притесняват, но кметът на Карлово изтъкна друг, фундаментален проблем:

"Оказа се, че дори и при националните избори общините дофинансираме изборния процес. Този път отново няма да имаме пари (за маски и дезинфектанти, бел. ред.), оказа се, че трябва да ги купуваме с наши пари. Ние осигуряваме хора, които да дезинфекцират изборните помещения, които да осигуряват реда. Около 5 мнл. лв. са ни необходими в национален мащаб, за да бъдат покрити разходите ни за националните избори", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова, който е и зам.-председател на СДС.

Но общините ще направят всичко, за да бъдат проведени добре изборите, категоричен е д-р Кабаиванов.

От Националното сдружение на общините останаха учудени от идеята на някои кметове на на малки общини да бъдат закривани общински съвети. Кметът на Карлово смята, че подобна идея може да дойде единствено от хора, които дълбоко не познават Конституцията.

"Това не ме учудва, защото така нареченото Сдружение на кметовете на кметства обединява 50 човека, а те (общата бройка на кметовете в България, бел. ред.) са 1960. В много тесен кръг се генерират се идеи, в които няма нищо позитивно", коментира градоначалникът на община Карлово пред Bulgaria ON AIR.

Именно общинските съвети осигуряват представителност на гражданите, изтъкна гостът в студиото.

"Това е все едно да искаш да закриеш Народното събрание и да кажеш: Да, няма да има НС, това ще е съвет на старейшините от кметове и областни управители", отбеляза д-р Кабаиванов.

Осигуряването на стабилност в държавата е само предпоставка за основния приоритет според зам.-председателя на СДС - модернизацията на България.

"България трябва да се модернизира в няколко посоки. Първо, децентрализация на местната власт. Второ, да имаме възможност българските граждани да участват по-активно в управлението и гласът им да се чува", посочи той.

"Стабилността на държавата се крепи на местната власт, а когато имаме стабилен кабинет и стабилно централно управление, заедно трябва да модернизираме България. Следващото десетилетие трябва да е десетилетието на модернизацията на България във всички сфери", завърши кметът на Карлово.


4
Още от Страната
Спасени са от изсичане вековни дървета във вододайна зона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
+++ преди 4 седмици
Точно така, избори до дупка та да ни дойде акъла.Докато тези харантутници си начешат егото зор ще видиме.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищо той слави ще ви осигури бързи кредити и ще платите маските,ето Краси Радков вече ги рекламира
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жалкия фигурант фалира България!!!