От началото на 2021 г.: Ръст с над 60% при закупуването на къщи във Велико Търново и региона

Населените места около старата столица все по-предпочитани
24 юни 2021 11:16, Красимир Ангелов
7
От началото на 2021 г.: Ръст с над 60% при закупуването на къщи във Велико Търново и региона

Пазарът на недвижими имоти във Велико Търново и региона се развива и разраства. Около това мнение се обединиха представителите на сектора по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе в Хотел "Премиер" в старата българска столица.

Работната среща започна с анализ на пазара на имоти в региона. Дебора Иванова, брокер от агенция „Виктория имоти“, сподели, че градът се развива, а оттам и интересът към недвижимо имущество в региона расте. Сред основните причини за тази тенденция посочи Великотърновския и Военния университети, които ежегодно приемат нови студенти, развитието на града като предпочитана туристическа дестинация, красивата и чиста природа, както и стратегическото местоположение на града – Велико Търново се намира на еднакво разстояние от Варна и от София. Брокерите отчитат и голямо разрастване на кв. "Картала", който е предпочитан от предимно от млади хора, които купуват апартаменти с 2 или 3 спални.

Най-предпочитаните имоти от купувачите в региона са тристайни апартаменти и къщи в селата, които се намират предимно на юг и са на разстояние до 30км. от града. Такива са например селата Малък Чифлик, Пчелище и Беляково. Стана ясно, че за разлика от Габровско, където се  купуват къщи извън града за втори дом, във Великотърновско купувачите ги използват за основно живеене.

По време на третата от поредицата бизнес закуски на Imoti.net стана ясно, че цените на къщите в региона са с голям диапазон – от 20 хил. евро до 250 хил. евро. Представителите на имотния сектор посочиха, че купувачите на къщи са не само от Велико Търново и близките градове в региона като Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, а от цялата страна, като продължава да се увеличава интересът на чужденци предимно от Германия, Великобритания и Испания.

От началото на годината 85% от сделките са с имоти ново строителство, смятат експертите. Освен това се забелязва и ръст в цените  на имотите с около 100-150 евро на кв.м. като новото строителство се предлага на цени от 650 евро на кв.м.

Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка
, сподели, че основните клиенти за ипотеки са купувачи на основно жилище – първи дом. Във Велико Търново се наблюдава ръст от 58% на усвоените кредити през 2020 г. в сравнение с 2019 г., а купуването на къщи в региона бележи ръст от 40% през 2020 спрямо 2019 г. От началото на 2021г. представителите на имотния сектор отчитат ръст с над 60% на закупуване на къщи.

Серията бизнес закуски се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното  и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се провеждат за шеста поредна година и ще отличат най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса ще се проведе на 8 юли, в Sofia Event Center, София.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.


7
Още по темата: Велико Търново
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига лъжи и глупости. Търновските пишман брокери, ако изтъргуват една къща на година умират от радост.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велико Търново е дупка. Съмнявам се и в околните села да е различно.Град който няма накъде да се развива..Дори в Габрово е по-добре.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селото се казва Беляковец, а не Беляково.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лоша година за бранша, ако слушаме брокерите. А пък в тримесечните отчети на сметната палата за приходи по браншове, търговията с имоти е от години все на дъното. На кого да вярвам?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днешните глупости на търкалета на имотните измамници)))Особено пък Търново с неумиращия комунизъм и държавите го от памтивека комунистически династии
1
0
 
10
 
! Отговори
На кой да вярвам? преди 1 месец
Миналата седмица се оплакваха някои, че се обезлюдява Центр. балкан около Габровско и Търновско, а сега обратното.Значи истината е някъде по средата...Май и с корупцията е така...