"Автомагистрали": Пред колапс сме, сметките са блокирани

Спряна е работата по АМ "Хемус", работниците са в отпуск
28 юни 2021 14:48, Анисия Иванова
112
"Автомагистрали": Пред колапс сме, сметките са блокирани
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността ни. С писмо N910040 от 10.06.2021 г. министър Виолета Комитова блокира банковите сметки на дружеството във всички търговски банки.

Това действие вече оказва негативни последствия в работата на “Автомагистрали” ЕАД и дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността, в това число и временно спиране на изграждането на АМ „Хемус“ и разпускане в принудителен отпуск на голям брой служители, в разгара на строителния сезон, съобщиха от дружеството.

Още по темата

Съществува сериозна опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми. Това може да е причина за неизпълнение на възложените задания относно текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни проишествия, въвеждане на временна организация и безопасност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната, което, от своя страна ще доведе освен до санкции и до финансови загуби на дружеството от нереализирана печалба.

В резултат на продължителна писмена комуникация с МРРБ принципалът на „Автомагистрали“ ЕАД - министър Комитова, на 25 юни 2021 (петък), с поредно писмо до търговските банки ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица. Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално.

С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
То ако е така, дайте ние да си плащаме тока 5 години напред на старите цени, за да не ни хване увеличението на цената. Така всички ще си спестим хиляди левова, ама не дават. Казват, че трябва месец за месец, а не авансово 4 години в бъдещето.
90
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Браво, Явно си гербер, като ти гледам мозъчния капацитет. На майстор се плаща когато започва работа % от цената, за да има за материали, остатъка при издаване на обекта, след като си го проверил. А не 90% авансово! Нали бойко твърди, че икономиката е в бум, значи фирмите имат капацитета да изпълняват обектите както трябва. А не да им се превеждат пари за неща 5 години авансово! То тия материали за магистрали станаха като реакторите на Белене.
89
2
 
2
 
! Отговори
Браво, преди 2 години
До 102 Значи дайте да им спрем парите,че можело и да "фалират"? Нямаше да се сетя! И между другото,"Автомагистрали" е ...държавна "фирма!
88
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Драги герберчета, ако след година фирмите на които е платено авансово за строителство което ще започне догодина обявят фалит какво правим? Хем парите дадени, хем работата не е започната, хем бюджета празен. Ще ги търсим и тях като колко други които са взели пари от държавата и са вече по света и се пекат на плажа с нашите пари. Какво правим тогава? Колко ще сме спестили чрез тези авансови плащания? То и за Белене имаше авансови плащания, ама 40 години по късно е на ниво локва!
87
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Много правилно решение на служебната министърка! Всяко плащане над 10000 на седмица, само след одобрение на министерството. Защото това Автомагистрали е като Топлофикация София. Ако се разровите няма да се учудя ако и там изскочат джакузита и коли за по 200000 на началниците. Или май забравихте за Топлото в София което уж пред фалит, ама пари за джакузи в кабинета на шефа намери. Как може държавна фирма да няма никакъв контрол как харчи нашите пари? Да не се окаже, че имаме нов Ваньо Топлото там
86
3
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
10000 лв на седмица! Тая луда крава не само е некомпетентна и неграмотна, тя е нагла и чалната! Тя се гаври с хора, които работят по договор, законно и "на светло". Че на Зеления чорап заплатата в армията е 38000 на месец, 6000 лв на седмица. Какво са 10000 за строителство на път, тая луда ли е, това да не е градска тоалетна? Една машиносмяна на пилотна машина е толкова; За изборите новите машини само са 10 милиона, на Сл.Тр тъпотиите, които ще идат на ***
85
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Нали били платили авансово милиони защото било евтино? Какво реват тогава? Всичко е платено за следващите 3 години, значи може 2 години да не плащат за нищо и никои няма да го усети. Или май са платили авансово само за глупости като минерални води за офиса на шефовете? Нали инат договори за които парите са преведени години преди да се почне работа по обектите. Или авансово плащане само за далавераджийски ремонти, останалото е на версия.
84
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Това което се случва е добре. Шефовете на автомагистрали освен солидни заплати взимат доста по големи не облаганеми и суми пари под масата за да дадат работа на подиспълнители без конкурс на завишени цени. Това се случва от доста години. Сега как да изпуснат кокъла който ги пот държа милионери. Това че работниците го отнасят е ясно. Но някой трябва да се стегне и да прати по затворите тези които лапаха яко. шефовете разбира се но те все още имат дебели връзки и това най вероятно няма да стане.
83
6
 
4
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Да оставиш хиляди без препитание, защото трябвало да "чегърташ" Бойко, е теза само на хора прекъснали нишката с главния мозък! Дянков се оплакваше, че на Нова година му сервирали фактури за 2,5 милиарда лева за плащане, а тези, вместо да се радват, че няма неизплатени сметки, те гледат да докопат и вече разплатеното? За да "чегъртали "Боко"? Пълна ***....
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, Комитова е отговорила. Не смятате ли за редно да публикувате и нейното мнение? Тия шефове колкото и да се пънат си отиват и ще лъснат крадливите схеми на Борисовата хунта.
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за изчегъртване на борисовщината
80
5
 
3
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Милиардите са в банка, а тя наредила на банките да им дават по малко. *** прецаквания, ние го отнасяме.
79
3
 
9
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Ами те Герб вече 10г го обещават тоя Хемус :)
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за партията която обещае да построи магистрала Хемус.
77
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички строежи на магистрали трябва да се спрат. Комунистите трябва да откраднат нови 5 милиарда евро като поръчат нови реактори за белене че старите ръждясъха.
76
3
 
13
 
! Отговори
Я па я преди 2 години
Забравих ,че Борисов е комунист и краде като за световното.
75
3
 
17
 
! Отговори
До"Автомагистра преди 2 години
Когато гушнахте 1.8 милиарда,пукаше ли ви как един пенсионер си плаща електроенергията и телефона с 300лв.пенсия?Защо на нас сега трябва да ни пука Вие харчите нашите пари и ще се съобразявате с това.***.
74
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците няма да могат да преживеят българите да имат две завършени магистрали а те само една когато слугите им се доберат до власт само саботират държавата
73
17
 
5
 
! Отговори
Да бе, преди 2 години
Гладен Фигурант власт сънува! Ясно че ,Татуирания дългуч играе за него! А той може да излъже доста народ! Въпросът е, не дали ще оцелее като Резилдент, а дали ще издържат българите на тия вредители!
72
9
 
16
 
! Отговори
До 81 Да ни е честит преди 2 години
Напротив другарю нежен гербер. Радев ние народа отново ще го изберем за президент на България а ако много започнат да надигат глави герберите веднага правиме референдум за президентска република начело с Генерал Радев и жална ви ***.ка