Социалният министър: Не е достатъчно увеличението на пенсиите с 5%

Изплащането на 50-те лв. допълнително трябва да продължи, смята Донев
29 юни 2021 10:57, Петя Славова
136
Социалният министър: Не е достатъчно увеличението на пенсиите с 5%
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е достатъчно. То ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи. Това заяви пред БНТ Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

По думите му изплащането на 50 лева заради кризата като помощ трябва да продължи.

"С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж 43 години и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски влияят върху размера на пенсията", добави социалният министър.

Още по темата

Той коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 година.

 "Необходими са милиард и половина - 2 милиарда, тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване, трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент", каза още Гълъб Донев.

По думите му от Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат, има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа.

"Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева", заяви Гълъб Донев.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 процента, което е добър признак.

 "Осигуряват се работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", каза още Гълъб Донев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми кво се мота тоя кирлив министър?Да вдига пенсиите 3 пъти.ГЕРБ ли му пречат или космите?
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 129 Щом има закон за тавана на пенсиите, значи е законно.
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя откри топлата вода ,що си мисля че тоя беше министър от герба ,сега от кои е ?то пенсионерите не им се полага ,по важно са нашите хора с. милионите ,банкито и това правителство продължава да им подарява папки ,пример 60 на 40 защо няма вирус ,това продължава от миналата година ,гад духай супата ,продажник
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно размера на пенсията би трябвало да зависи само от осигурителния стаж и размера на осигурителните вноски спрямо средния размер по същото време и не би трябвало да зависи от средния осигурителен доход за 12 месеца преди месеца на пенсиониране, както е сега и което гарантира непрекъснато намаляване на размера на пенсията спрямо средната за България. Хора пенсионирали се преди 20 години с пенсия два пъти по-висока от средната, сега са с минималната пенсия.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще има таван на пенсиите и изобщо законно ли е това .След като човек си е внасял осигоровки на определен праг би трябвало да си получи своето. Всеки месец държавата краде от тези които съвестно са си внасяли осигоровките .
119
5
 
8
 
! Отговори
Или преди 2 години
Както казваше една световно известна личност : ''Социалистите управляват много добре, докато свършат парите на другите'' !
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жива подигравка..
117
1
 
8
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
5% е гавра дори за високите пенсии....За малките пенсии дори 50% е недостатъчно...
116
2
 
16
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 2 години
Народът иска пенсиониране на 55 години за жените и 60 за мъжете. Както е по белия свят. Защо не го казвате на хората ?
115
6
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-113,***,аз не защитавам Рашков,той показа документи за къщата в с.АНТОН,не са 19 имота ,имота е един,а вие разбирачите-гербери,твърдите че са 19 бр.,аз това искам да ви обясня,Рашков много добре обясни,кога е купил дворното място,колко е продължило строителството на имота,а Барселонската хасиенда,на твоя "велик" вожд де не е поевтина,за нея нищо не коментира манивел манев,възпитаника на милиционерското училище.
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенсионер--118 ..Няма лошо , нека се вдигат постоянно , да догоним стандарта в ЕС , ще има и за останалите увеличение !
113
2
 
17
 
! Отговори
пари ,--ИМА ! преди 2 години
Искайте си , мин. пенсия от 500-600 евра , и мин. заплати от 1500 евра , както е във всички държави , нови членки на ЕС ...!Никакви стотинки от 5 % !
112
2
 
4
 
! Отговори
МноО КОФТИ преди 2 години
До КОФТИ....Вече 3г. , няма ТВ-СЕВДА , НЯМА БОЙКО !
111
4
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Изумeн cъм. Гълъб, Кaлфин и КНCБ прeдлaгaт нeщo нeвиждaнo пo cвeтa- плaщaнe нa пeнcия зa НEИЗРAБOТEНИ ГOДИНИ. В мoмeнтa, aкo имaш 40 г., ТE ти "пoдaрявaт" oщe 8 и cтaжът cтaвa 48 г. Cтрaхoтнo , a? A иcкaт тoзи "кoeфициeнт" дa cтaнe 1,5 дo 2023 г., т.е. дa ти "пoдaрявaт" 20 ГOДИНИ НEИЗРAБOТEН ТРУДOВ CТAЖ. A индивидуaлния ти кoeфициeнт, кoйтo зaвиcи oт рaзмeрa нa твoятa внocкa, дa духa cупaтa. E, кaк дa нe криeш дoхoди? И кaк cтaрцитe дa нe cтoят нa рaбoтa дoкaтo дишaт?
110
0
 
9
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
И при управлението на ГЕРБ , младите тичаха на ТЕРМИНАЛА ...корупция до небето на МАРС !
109
3
 
9
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Колко милиарда заеми и ГЮВЕЧ от ЕС затриха ГЕРБ ?Вече 37млрд. , сме на минус !!За сведение , през 1984г. , бяхме само 1.6 млрд. външен дълГ
108
7
 
12
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Радев е най-чист от всички политици , ФАКТ !Болката ти е за това , че обратно на очакванията ''ви'' от ГЕРБ , Радев вече води на Бойко с 5:0 !Защо и САЩ свалиха ДОВЕРИЕТО СИ В БОРИСОВ , и защо не се отрази това от ТВ-СЕВДА ?
107
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1И защо вие не си актуализирахте бюджета. С Радевата хунта имахте 165 гласа мнозинство в НС. Кое ви попречи?
106
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Да бе, нищо не разбираме ние от позиции дето са настойност 3-4 милиона лв.Ти видя ли имението на Рашков в с.Антон. Прилича на замък с пет декара двор и с басейн.Виж го хубаво и после защитавай Вожда си Рашков!
105
0
 
5
 
! Отговори
ЗАЩО НЕ ? преди 2 години
До По чакайте малко... До сега чакахме цветя и рози от ''вожда'' , сега пък може и да има ЦВЕТЯ И РОЗИ !Не си ли се замислял : Какви са РЕЗУЛТАТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ , СПРЯМО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ в ЕС / не най-богатите , а такива като нас /?