Авария в трафопост причини щети за хиляди, хората - без обезщетение

От Енергото обяснили, че проблемите при аварията били външни
1 юли 2021 15:50, Петя Славова
28
Авария в трафопост причини щети за хиляди, хората - без обезщетение
Снимка: БГНЕС

Авария в трафопост причини щети за хиляди левове в провадийското село Черковна. Пострадали са десетки домакинства, чиито електроуреди са повредени.

Някои от потърпевшите подават колективна жалба в електроразпределителното дружество, за да търсят обезщетение.

Оказва се обаче, че няма да получат нито лев.  Повредата на трафопоста станала на 23-и май. Тогава напрежението в електрическата мрежа надхвърлило 220 волта. "Замерих с прибор и показа 362 волта.", обяснява жител на селото Паруш Парушев пред БНТ.

От енергийното дружество са обяснили, че е възможно завишението на електроуредите да е вследствие на отклонение на движението поради изгорял предпазител на трафопоста. Съоръжението е ремонтирано още същата вечер от технически екип на дружеството.

Предпазителят може да изгори поради външни причини и е направена профилактика. След токовия удар сред домакинствата има щети за над 2000 лв. Потърпевшите в селото са все възрастни хора. Хората са подали колективна жалба, но служителят в центъра на обслужване на клиенти приел жалбата, но не  казал, че са необходими и пълномощни от потърпевшите. Това е уточнено с писмо, изпратено по пощата. Необходимите пълномощни са направени, но тридневният срок от началото на аварията е изтекъл.

"Втората жалба е на базата на първата. Тя не е нова, а е по изискване на енергото", обясни Парушев. От енергото отговарят на жалбоподателите, че няма да получат финансиране за увредените си уреди, защото аварията не била по тяхна вина и колективната жалба не е била подадена в срок.

Служителят на компанията, приел жалбата и не уточнил, че са необходими пълномощни, е наказан със забележка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
След въпрос е редно да поставиш правилен препинателен знак, ако ще поправяш правописни грешки. В меракът си да блесне се изложи тотално. Виж сега къде е буквата м и буквата л на клавиатурата на телефона и ще разбереш, че на човек с големи ръце и пръсти се случват такива неща.
1
2
 
10
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
Така става, когато пуснеш 2 фази вместо фаза и нула, а масово къщите по селата нямат заземляване. Често некадърниците от енергото ги правят, или пък въртят фазите и после хората се чудят защо по моите им не работят. За тези пари свестни електротехници няма.