Нов радар наблюдава непрекъснато градоносните облаци

На апаратурата са нужни около 4 минути, за да анализира потенциална опасност
5 юли 2021 16:52, Ния Христова
15
Агенцията за борба с градушките вече има непрекъснато наблюдение на територията на цялата страна, след като беше пуснат в експлоятация на нов доплеров радар, който се намира в Шумен.
 
С радиус на действие от 300 километра доплеровият радар, разположен на Шуменското плато, дава възможност за 24-часово наблюдение на потенциалните градоносни облаци над североизтока, влажността на въздуха и скоростта на вятъра. На апаратурата са нужни около 4 минути, за да анализира потенциална опасност.
 
"Информацията автоматично постъпва в командния пункт в Горна Оряховица и там се взема решение кога самолетите да излетят. Те обикновено излитат по-рано, така че имат необходимото време да стигнат до потенциално опасните клетки", каза пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев.
 
Новият радар е на стойност от 1,8 млн. лева.
 
Димитър Димитров е дългогодишен експерт в работата с радиолокационна апаратура. Определя новия шуменски радар като модерен и прецизен, макар и работата му да е много шумна.
 
"Оценяваме на каква височина се намира максималната степен на влажност. По това радарът определя автоматично каква е вероятността да се превърне в град или проливен дъжд", уточни той.
 
Заради динамичното атмосферно време в началото на лятото, работата по обработка на градоносни облаци значително се е увеличила, а в помощ вече е и шуменският радар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радари има а хора които да работят с тях има ли
12
2
 
4
 
! Отговори
Питам за едн приател преди 2 години
Щели да излитат ? Кои - новите Ф-ки дето ги платихме или МИГ-овете дет им се губят последните 13секунди..
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А купихте ли муниции за оръдията или и тая година ще са с по максимум 1-2 снаряда за разпръскване на станция?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво кво кво ! Не разбрах нещо ! Само наблюдава градоносните облаци и струва сигурно милиони и то купен на тройна цена от фирма близка до управляващите. Абе демокрация. Само гледат а ракети няма срещу градушка.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Иван - Иванее, тоя радар е от сума ти време - мисля, че от миналата година, просто наскоро влезе в експлоатация. А проектът е от още по-отдавна.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готин радар, познава градушките. Сега се представете 5G мрежата с каква точност може да разчете ваксините.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква е ползата и похарчените пари за радара след като само ще констатира че облака е градоносен а няма да има кой да го унищожи хаха
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето пак предпоставка за корупция за толкова пари можеше да направят още поне 20 полигона
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инетересно как през соца имаше ракетни поделения и установки, които разсейваха градоносните облаци още в зародиш. В крак с времето, сега нашенските пичове купуват радар, който да "гледа" какво се случва в небето. Държава на гледачите, не на правачите.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванХаха! С кюлчетата и еврата ББ е купил радара. Не служебното. Затова Ви казва: "аз дадох парите". Голям смях ще падне със завода за ел.автомобили след изборите. Както с "дипломата от Харвард". Калинките на ГЕРБ поне послъгваха с никому неизвестни немски университети. А тези изкарали курсове близо до Харвард се "оказаха" с дипломи от самия Харвардски университет.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванХаха! Сигурно самолетите и ракетите за борба с градушката пак служебното правителство ги купи. Отиваш в магазина и си купуваш радар за 1.8 милиона, щото той там си стои на витрината. И ти го доставят и монтират за 3 дни. Нема нужда от настройки, обучение и свързване със системата за защитата против градушки. *** народ, слаба държава. Славчо е прав. Нема такъв народ. Е, може украйнците и македонците да са ни успокоение. Ох, лапнишаранчета на килограм.
2
4
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Ей, браво на правителството. Колко бързо купиха радар. Така ще направят и завод за електромобили.
1
1
 
5
 
! Отговори
скапанписачо преди 2 години
"експлоятация"-та е важно нещо, 3-ти клас също!