Отлагат изискванията за достъпна среда и поскъпването на новите жилища

В новите апартаменти трябва да има достъпна среда
5 юли 2021 14:25, Петя Славова
22
Отлагат изискванията за достъпна среда и поскъпването на новите жилища
Снимка: Bloomberg.com

За втори път отложиха влизането в сила на новите изисквания за достъпна среда, които се отнасят за проектирането и строителството на нови сгради.

"Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството". Това заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

В новата наредба от 26 януари 2021 г. се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка.

Според асоциацията това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата.

В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ, прогнозира Шопов пред bloombergtv.bg.

Той обясни, че едногодишният мораториум ще се използва, за да отпаднат текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания.

В предишната наредба на 30 жилища най-малко едно трябваше да е за хора с увреждания.


22
Още от Страната
Няма да отстрелват мечката, нападнала жена в Белица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Немците са практични преди 3 седмици
Не е възможно Ханс или Грета, започвайки работа на 20 или на 25 г. и отделяйки се от родителите си, да не си зададат въпроса колко пари ще дадат за наеми през следващите 60 години, ако допуснем, че ще доживеят да станат на 80-85 г. Защо да не вложат част от тези пари в собствен жилищен имот, а останалите да спестят? Значи причината е някаква друга и не ми се вярва това да е само желанието за по-голяма мобилност. Ако имаш дом в Мюнхен, какво ти пречи да го продадеш и да си купиш в Берлин?
21
0
 
6
 
! Отговори
опа преди 3 седмици
До Анонимен 2е човек не се ражда задължително инвалид, може да придобие тази инвалидност впоследствие, след като си е купил апартамент на 9-ия етаж, примерно. не разсъждавайте късогледо, до носа си.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прочетох, че в германия 80% от населението живее под наем. Дали става въпрос за народопсихология или някой умело дърпа конците и подрежда нещата така, че всеки месец много хора да му плащат наем? Интересно е да знаем какъв процент от хората в Германия са имали собствени жилища преди Втората световна война. После може да си направим някои изводи.
19
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 седмици
Вярно е, че Полша е по-близо от нас до Запада по много показатели, но все пак е източноевропейска страна от бившия соц.лагер. Не знам дали това има някакво значение или е изиграл роля фактът, че при тях една значителна час от недвижимата собственост не беше пипната от комунистите. Имам предвид това, че там земеделската земя си остана частна собственост и това не само запази полските села жизнени и населени, но и даваше самочувствие на собствениците.За сигурността, давана от свое жилище си прав
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тези които имат собствено жилище може би е въпрос на престиж да имат още 5, докато живеят под наем. Но за тези които живеят под наем по принуда, защото нямат нищо свое е въпрос на здрав разум да си купят собствено жилище за да си осигурят старините и децата си да не останат на улицата някой ден.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Но подобно на нас, за поляците било въпрос на престиж да си имат собствено жилище." - Какъв престиж? Ако утре останеш на улицата или катастрофираш и останеш инвалид или се пенсионираш, с пенсията/помощите от държавата можеш ли да си плащаш квартирата на свободен наем и да си готов да се изнесеш във всеки един момент, когато хазяина/брокер реши да прекрати договора? Хайде моля ви се не сравнявайте западните държави с нашата по толкова примитивен наичн.
16
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 3 седмици
Прочети статията за цените на жилищата в Полша, качиха я в друг сайт, ако го напиша, може да изтрият. Оказва се, че там средната цена е 2400 евро/кв.м., а в градове като Вроцлав - над 1700 евро/кв.м. Съобщават също, че съпоставени с цените в целия ЕС, тези били сред най-ниските, но съпоставени със заплатите на поляците се оказвало, че от целия ЕС в Полша ти излиза най-скъпо да си купиш жилище с тамошна заплата. Но подобно на нас, за поляците било въпрос на престиж да си имат собствено жилище.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
30-40% за увеличение от няколко квадрата, тоя бизнес нюх...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То има ли някой нормален човек, който да купува жилище на брокерски цени? Всеки умен човек купува от познати на нормални цени.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В древен Рим най-скъпи са били жилищата на първия етаж. Най-лесно достъпни са и ако стане пожар, най-лесно се измъкват от сградата. Вие строите за инвалиди на 12тия етаж.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато българина смята апартамента за инвестиция -така ще е !
11
6
 
3
 
! Отговори
Чико преди 3 седмици
Цената да бъде човек е твърде висока за българина, за това ще си останат диваци до края на света.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Да, това е така. Но в случая говорим за етажите :) Безумието на цените е отделен въпрос, и аз не мога да разбера какви са тея хора, дето купуват по 1500Евро квадрата ...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ, прогнозира Шопов"Това е недопостимо ...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От подобни изисквания, всичко е толкова скъпо, че не е истина ...
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6Не че нещо, ама с тея цени млад овек няма да може д аси купи и гараж ...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименКупува си жилище здрав млад човек, след Х време за жалост се случва нещо и се озовава в количка.. Да се премести на партера ли?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обявил съм го на 5000 евро квадрата
4
0
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 3 седмици
ми то новото строителство: едни дупки за маса пари, да не говорим за качеството на материалите...Долни крадци и тия строители
3
0
 
9
 
! Отговори
Мутрите по морето ще преди 3 седмици
строят ли с подобрения за хора с увреждания.В и малкото им паркоместа, ще има ли такива за инвалиди?