Отлагат изискванията за достъпна среда и поскъпването на новите жилища

В новите апартаменти трябва да има достъпна среда
5 юли 2021 14:25, Петя Славова
22
Отлагат изискванията за достъпна среда и поскъпването на новите жилища
Снимка: Bloomberg.com

За втори път отложиха влизането в сила на новите изисквания за достъпна среда, които се отнасят за проектирането и строителството на нови сгради.

"Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството". Това заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

В новата наредба от 26 януари 2021 г. се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка.

Според асоциацията това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата.

В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят с до 30-40% заради по-голямата площ, прогнозира Шопов пред bloombergtv.bg.

Той обясни, че едногодишният мораториум ще се използва, за да отпаднат текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания.

В предишната наредба на 30 жилища най-малко едно трябваше да е за хора с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари