Ватосът е шампионът на лятото сред рибите в Царево

Купувачи чакат на пристанището за прясна риба
5 юли 2021 08:17, Анисия Иванова
19
Ватосът е шампионът на лятото сред рибите в Царево
Снимка: БГНЕС

Ватосът е шампионът на лятото сред рибите, съобщиха рибари от Царево. Те ловят по много от вкусната риба и я продават още от лодките на туристи и ресторантьори. Купувачите ги чакат на пристанището и вземат от пресния улов, директно от лодките.

Килограм от ватоса, наричан още “морска лисица”, върви по 10 лева. Най-големият деликатес, приготвян от тази риба, са перките ѝ на тиган. Ватосът прилича много на калкана, но има дълга опашка. Разлика има и в цената - калканът е най-скъп на борсата - по 30 лева килото, докато ватосът се харчи с 20 лева по-малко.

Той се лови с мрежи. Морските вълци ги хвърлят за калкан, но ватосът е най-много за момента, разказват рибарите, цитирани от "Труд". В последните дни се пада по 200 килограма на лодка, което си е много добра слука, коментират те.

Те хващат и попче на въдица, което върви по 7-8 лева килограма, а даляните ловят предимно сафрид. Рибата е дребна и се харчи с левче по-малко от попчето - по 6-7 лева, но на рибната борса “Краснодар” има и едър сафрид, по 12 лева за килограм.

Дребният сафрид в морските ресторанти вече е изместил цацата. Местни и туристи масово го предпочитат и поръчват чинии с пържен сафрид. Освен пържени попчета, сафрид и хамсия, гостите на заведенията поръчват печена риба, калмари и миди. Въпреки жегата, мнозина предпочитат и рибена чорба, която се прави от пресни рибки. Майстор-готвачите се надпреварват в приготвянето на вкусните супи с “тайна” подправка девесил и следват правилото, че колкото повече видове риба има в чорбата, толкова тя е по-вкусна.

На даляните рибарите вадят и скорпид, който има отровно жило, но щом се обработи, от него става перфектно филе. Често в мрежите има и “морска врана”, която е вкусна на скара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: рибаририбаЦаревоватос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
За хората , които не знаят, освен на външен вид ватоса няма нищо общо с калкана, бяла безвкусна риба е като акулата, затова и толкова евтина....
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и друго име за ватокса-софийски калкан.
15
2
 
5
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Харесвам ватоса повече от калкана. И не е вярно, че мирише - като всяка скатоподобна риба, ако не е прясна, кожата почва да излъчва мирис на амоняк. При акулите е същото.
14
0
 
1
 
! Отговори
хората преди 2 години
изплюскахме и рибата.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ватос прилича на калкан, колкото котка на заек, да ви е сладко туристи!
12
3
 
6
 
! Отговори
Radelin преди 2 години
Ако не се махне кожата добре, ватосът мирише много страшно!
11
1
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Рибена чорба признавам само сготвена от мойто муци. Всичките и съставки са тайни, защото само тя си знае какво пуска в тенджерата. От мен се иска да осигуря глава на сом и една пъстърва, да има микс от различни риби. Единствено дето не можах да я склоня, да си сготвим рибена чорба на тиферич с вода от Дунава, както я правят рибарите.
10
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вкусен.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък аз ям копърка от кутия, идва ми по-еФтиния.
8
4
 
7
 
! Отговори
Минку милиционера преди 2 години
Ква е тая сложна статия? Един час вече смятам цената на тая морска лисица, като знем че е с двадесет лева по-ниска, от цената на калкана, която пък била около тридесет лева. Направо ме заболя главата. Пишете ги разбираемо тези неща.
7
1
 
10
 
! Отговори
Туристи кулинари са преди 2 години
лъгани да ядат лаврак вместо лефер.Алчните ресторантьори знаят 1001 номера, за да вземат парите на наивниците.
6
1
 
0
 
! Отговори
обекта преди 2 години
Вървяла и с фрапе.
5
0
 
14
 
! Отговори
Варналиев преди 2 години
Тоя ватос *****преди го продаваха като " див калкан" и много хора се лъжеха. Разликата между двете риби е огромна, опашката при ватоса и отдолу разположената уста, както и че целият е в хрущялни ребра. Месото е бяло, като акулското, но не е плътно (каба) като на калкана. Във варненски заведения също го пробутват както някакъв си калкан,а в скоби пържени перки от ватус.
4
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАЗРЯД СКАТОПОДОБНИ РИБИ! НО КАТО ЦЯЛО МОРСКИТЕ РИБИ СА ПО-ВКУСНИ ОТ БЛАТНИТЕ ИСКАМ ДА КАЖА РЕЧНИТЕ!
3
1
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Преди години ватоса го хвърляха на ***.Сега е деликатес.Всичко е от нямане.Няма риба и това е.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ватос а не калкан!
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леле колко приказно, 6 рибки 10 лева, направо чудо невиждано, а рибената чорбичка 6 лв купичката. Ден година храни. Мерси.