Кметът на Белица: Разрешителното за отстрел не е присъда за мечката

Най-вероятно животното не е опасно, смята Явор Гечев
6 юли 2021 09:50, Анисия Иванова
40

Мечката, която нападна жена в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при нова агресия от страна на дивото животно. Такава заповед издаде министърът на земеделието Христо Бозуков.

"Трябва да се отстреля, когато е опасна за хората и е преодоляла страха си от човека. Когато влиза в населено място, за да намери храна, тогава няма друг вариант и може да бъде отстреляна", коментира природозащитникът Явор Гечев в студиото на "България сутрин".

По думите му от една страна животното е търсило прехрана, от друга страна е усетило, че има разгонена женска мечка и е проявила активност. "Защо беше взето това решение за обстрелване? Това е превантивна мярка, но е безпрецедентно решение. Върне ли се, тя ще бъде отстреляна. Жената не е приложила мерки да предупреди животното, че влиза в нейната територия. Най-вероятно мечката не е опасна и в страха си е нападнала човек като защитна реакция. Една 150-килограмова мечка иска ли да ви убие, тя ще ви убие", каза още Гечев.

Още по темата

Кметът на Белица Радослав Ревански заяви пред Bulgaria ON AIR, че обстановката вече е съвсем спокойна.

"Бихме желали да чуваме заглавия в медиите, че мечката няма да бъде отстрелвана. Не е вързана, жива и здрава е в гората. Направихме среща с обществото, помолих експерти да отидат в гората и да вдигат шум. Мечката не е забелязана. Темата взе да се преекспонира. Като кмет винаги съм държал да се спазват законите", обясни той.

"По моя инициатива беше поискано разрешение за отстрел. Това стана час и половина след инцидента. След него мечката отново бе забелязана в района, тогава забраних достъпа във въпросния ареал. Към настоящия момент това разрешение не означава присъда за мечката. В последните 4 денонощия тя не е забелязана", подчерта кметът на Белица.

Ревански съобщи, че е забранил да бъдат изхвърляни хранителни отпадъци в кошовете, за да не се връща мечката. Ще проверим пчелините дали са регистрирани, това е предпоставка да привличаме дивите животни, отбеляза той.

"Гъбарите са притеснени по-скоро за прехраната. Казват: Кмете, гладът е по-силен от страха. Отиват в гората поради нужда, не отиват да си правят кефа", изтъкна кметът на Белица.

А Явор Гечев сподели притесненията си от становището на част от експертите, че е по-добре мечката да бъде отстреляна, за да не излязат бракониерите. И добави, че 50-60 мечки годишно се отстрелват от бракониерите у нас. Държавата няма механизми, за да се справи с бракониерите, смята той.

Гечев е на мнение, че кметът Ревански е подходил правилно. На първо място трябвало да се правят разяснителни кампании сред хората, които са постоянно в гората. На второ място - да се организират рейнджъри, които да се грижат за опазване на животните и на природата. На трето място - промяна в законодателството и връщане на стария режим на издаване на разрешителните за отстрелване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
13
 
! Отговори
Било е и ще бъде преди 2 години
Това си е чиста проба отмъщение и PR.Ходили хора в гората и ги нападнала мечка уауууу каква изненада в гората има мечки.Ми има има и вълци и змии дай да отстреляме всичко и бодилите по земята да съберем някой да не се набоде.Човек трябва да носи отговорност за действията си.Като си от регион където има мечки ще внимаваш.Ти отиваш при нея не тя при теб.Съжалявам за инцидента с жената но инциденти има и ще има не е нужно след всеки да правим света стерилен до кога така?
12
1
 
12
 
! Отговори
1111111 преди 2 години
Мечките са защитен вид. Това първо. Второ: открай време в планината хората са брали гъби, боровинки, малини, и каквото още има, и са сушили за зимата, иначе глад. Обаче никога не се ходи сам! На групи по няколко жени, вика си, вдигат шум - точно за това - ако наблизо има животно, да се скрие, да не се почувства заплашено, че тогава напада.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога Руслан Мъйнов е кмет... Ха ха ха.
10
1
 
3
 
! Отговори
обстрелване ????? преди 2 години
МАЙ Е ОТСТРЕЛВАНЕ УМНИЦИ
9
0
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
В 2021 г държава в ЕС, хора ходят в гората за гъби иначе ще умрат от глад! Браво Бойко благодарим ти ГЕРБ, апропо кмета от коя партия личи си гербергската жилка!
8
1
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
По важни са 🍆 ,електорат са.Видяха сметката на горите, умирисаха ги, хвърлят *** и после, баба Меца виновна.
7
2
 
14
 
! Отговори
Цели преди 2 години
тумби наши хм, сънародници, опоскват къде каквото намерят. И никой с нищо не ги спира. Само една мечка има куража, и те искат да я гръмнат! Баси!
6
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
На 11.07 да ометем фигуранти, чалгари, Бойкикев и Манолова. Само номер 5. ГЕРБ няма алтернатива
5
1
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
А кога ще издадът заповед за отстрел на мутрата Борисов и шайката от герб, те са по опасни от сто мечки?! Много хора ги сърбят ръцете....
4
3
 
24
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Когато човекът, убие последното животно , и отсече последното дърво на земята ще разбере , че златото не се яде. Марк Твен.
3
3
 
13
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Този кмет огажда на ромите иначе няма пак да гласуват за него той е избран с ромски гласове.
2
17
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Срам за Човечеството са тези идйоти-природозащитници, които се хилят, когато нападнатата жена бере душа в болницата. И я обвиняват, че била нарушила хабитата на мечката. Трябва да си пълен лаи нар, за да не изпиташ съчувствие към цяло семейство, което е пострадало. Гнус, гнус! Един не каза поне едно "съжалявам" !
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тъжно, че се издават подобни заповеди... Примитивно племе сме.