КС - сезиран от омбудсмана за пожизнено намалените пенсии

Над 800 хиляди души получават пенсии под 369 лева у нас, посочи още тя
6 юли 2021 21:38, Петя Славова
6

Омбудсманът сезира Конституционния съд за дискриминация на възрастните хора, пенсионирали се до 1 година по-рано от навършване на необходимата възраст. Те пожизнено получават близо 5% по-малка пенсия, което според Диана Ковачева, е несправедливо. 800 хиляди души получават пенсии под 369 лева у нас.

 Ахмед Ахмед се е пенсионирал преди да навърши нужната възраст, имал е достатъчно стаж. Сега получава пенсия от 200 лева.

"Аз съм работил много добре и съм бил заварчик и са ни водили тогава някаква категория като общ работник. И като отивам в пенсионния отдел и казаха, че не мога да получавам хубава пенсия, а еди си колко, и съм с ниска пенсия, някъде 140 лв. беше", обясни Ахмед Ахмед, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Именно за по-ранното пенсиониране Омбудсманът сезира днес Конституционния съд. Според Диана Ковачева е дискриминационно хората,  пенсионирали се 1 година по-рано, да вземат с около 5% по-ниска пенсия пожизнено.  
"Смятам, че това е непропорционална санкция. Да, в рамките на годината, в която те са се пенсионирали по-рано, е редно да понесат корекция в пенсията, но в последствие, след като навършат възраст смятам, че е абсолютно несправедливо и непропорционално това ограничение пожизнено да бъде намалена пенсията на такива хора", отбеляза тя.

Според Ковачева въпросното законодателно решение противоречи на няколко разпоредби от Конституцията.
 
"Нарушава принципа на социалната държава, на правовата държава, както и нарушава принципа за равенство на гражданите пред закона, както и за закрила на правото на труд. Защото тези хора имат изискуемия си трудов стаж, допринасяли са за осигурителната система, но след като вече са изпълни всички условия на закона, те остават пожизнено с по-ниска пенсия", посочи още Омбудсманът.

89-годишната Корнелия е работила като главен счетоводител. Сега обаче трудно се справя с малката пенсия.

"Имах хубава пенсия, но по време на Костов ни ги намалиха и сега трудно се живее с 350 лв. С големи икономии, добре, че умея да правя икономии", споделя пенсионерката Корнелия Раева.

Ковачева обръща внимание и на добавката от 50 лева заради, която много пенсионери могат да прескочат границата за получаване на помощи за отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
НИЯ преди 2 години
До Нека да помислятДа, но те имат необходимият стаж за пенсиониране, дори и повече от него. Например колежките ми се пенсионираха при 36 г. стаж, а аз 1 година по-рано- с 41 г. реален стаж. За мен щом направиш изискуемия стаж, независимо на колко години си, трябва да имаш право на пенсия. Защо трябва да внасяш повече години осигуровки, от които по-малко работилите от теб да си получават пенсията, а ти не!
5
0
 
0
 
! Отговори
Нека да помислят преди 2 години
Но тези, които са се пенсионирали преди навършване на пенсионната възраст са знаели какво следва - намаляване на пенсията с определен процент за всеки месец от по-ранното пенсиониране. Справедливо ли е? Ако търси човек несправедливости в пенсионната система винаги ще ги намери. Нека да помислят, но всичко се вади от общата сметка за пенсии (която държавата винаги субсидира от бюджета).
4
1
 
0
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Всичко е въпрос на математика: осигуровки за 12 месеца на минимален осиг доход 650 лв ~ по 40% с ДОД ~2600 лв спестяваме, а държавата ни отнема 5% от X.Въпросът е за чия сметка ?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При БКП всичко може, даже могат и да ти спрат пенсията ей така от "симпатия"! :))))))))))))))))))))))
2
0
 
4
 
! Отговори
Има врътка преди 2 години
Изчисляват му пенсията на 150 лв, добавят му 50 лв пандемични и получава минималната от 300 лв. Законно е щом има стаж и навършени години да поиска преизчисляване на пенсията. А и заварчиците не са общи работници, а имат категория. Добрите са от 6-та нагоре. За газопроводи се иска поне 7-*** категория.
1
1
 
10
 
! Отговори
999 преди 2 години
Права е Омбудсманът! Много правилно мисли. Но се чудя как може да има пенсия от 200 лв. при достатъчен трудов стаж, като минимемът е 300лв. Без 50 то отгоре!