Над 11 000 с инфаркт за година, изходът за 8% е фатален

В Търговище смъртните случаи са много повече от тези в София
18
Над 11 000 с инфаркт за година, изходът за 8% е фатален
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2019 години, настанени с инфаркт в болници са били повече от 11 600 души, при 7,7 % от тях изходът е бил фатален. Данните са 2018 година са аналогични. Това показват данните от проучване на Националния център за обществено здраве и анализи, предоставени на „Индекс на болниците“.

Починалите от инфаркт в Търговище са три пъти повече от тези в София-град.

Проучването проследява леталните случаи след инфаркт в 28-те области в страната.

Между различните области в страната разликата стига до 3 пъти. Най-висока е в Търговище 14,3% при 84 хоспитализирани с тази диагноза, а най-ниска в София само 6%. Според експертите една от причините е достъпа до качествена медицинска помощ.

През 2019 г. високи нива на смъртност след инфаркт са отчетени в областите Шумен, Смолян, Разград, Кюстендил, Кърджали, Добрич, Видин и Бургас. Съответно с ниски нива са областите Благоевград, Варна, Пловдив, Силистра и Ловеч.

В част от областите се наблюдава почти удвояване на процента починали през 2018 и 2019 г, например в Търговище от 8,4% в едната година, достига до 14, 3% на следващата.

В област Добрич тенденцията е за спад, от 16,1%, спада до 12,7%.

Друг рисков фактор е застаряването на населението. По данни на НСИ за 2019 г. над 33% от населението в страната е над 64 години, съотнесено към това между 16 и 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поколението дето 30г викаше : абе нищо ми няма от цигарите, алкохола и джумерките. Ям пия и нищо ми няма... да ама до един хубав ден. Болно общество от пиене, ядене и мръсен въздух. Променете се, защото следващите сте вие ... там прошка няма. Нито договорки.
12
0
 
7
 
! Отговори
Според преди 2 години
СЗО България е на първо място в света, не в Европа в света по инсулти инфаркт!!! На другия полюс с най-малко инфаркт и инсулт са Испания, Франция, Италия и Япония, а тово са общо взето най-дълголетните нации!! Поредното доказателство колко добро място за живеене е България!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не напиешете по колко ракия средно изпива нашенеца и по колко цигари изпушва. Като допълним, почти пълната липса на движение, тогава статистиката ще изелезе
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нагъва народа мазна храна така е Например 1 яйце има 300мг холестерол -и това е дневната норма И човек яде на обяд също мазна манджа , после на вечеря пак и се натрупва много холестерол
9
0
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
През 2020 са 13 000.
8
1
 
2
 
! Отговори
Санди преди 2 години
***! Кой ви пита? Не спирате да стресирате хората, старите и без туй обезумяха. А от преяждане колко умират, мамка ви? Всички ли са ДУПЕтати?
7
0
 
3
 
! Отговори
Pesho Kanibala преди 2 години
А 2020 как е?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление 4 е прав. Страх ме е да влизам във Фейсбук. Миналата година гледах моите състуденти, до един с наднормено тегло, големи кореми. Бяха такива красиви момчета, а сега отдадени на ядене и пиене, никакви амбиции. Един от тях, беше регионален състезател на бягане на средни разстояния, еми не можах да го навия малко да тренира. Иначе, имат снимки от риболов, пак ядене и пиене, имат снимки как колят прасета, чевермета. Здравето не е само даденост и гени.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един и същ случай го записват в различни статистики, за да ги напълнят. Ако е получил инфаркт по време на шофиране го записват като починал от инфаркт и като жертва на ПТП, ако е професионален шофьор и трудова злополука. Недай си боже да има ковид.
4
3
 
17
 
! Отговори
Див селянин преди 2 години
Пийене и пукница ежедневно и резултата личи от статистиката. Ганьoвcка работа.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако ме питате сега кой е виновен ще ви кажа. Ковид Мерките и пълното безотговорно държание и политизиране и превръщане на търговия здравето на хората. Не можеш да капитализираш всичко върхо една болест и особено ако е грип. На везната има още много болести или се учиш да балансираш или колабираш. И това ще го разберем по възможно най-лошия начин. Едно е сигурно за да управляваш МОЗЪК НЕ ТРЯБВА.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да пуснат нова пандемия и затваряне хахахахха
1
0
 
14
 
! Отговори
дали преди 2 години
не бие короната таз статистика, а ако се прибавят инсултите, рака и прочее?