Да запазим Корал: Нужна е стратегия за къмпингуването

У нас къмпингуването е 0.015% от туризма, в ЕС носи милиарди евро печалби
8 юли 2021 19:00, Анисия Иванова
7
Да запазим Корал: Нужна е стратегия за къмпингуването
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разширяването на европейската екомрежа НАТУРА 2000 в районите на плажовете Карадере, Пашадере и Корал само ще засили защитата на природата там. Това може да се използва за развитието на природосъобразно къмпингуване и привличането на туристи в местните общини, заяви адв. Дончо Бораджиев от сдружение „Да запазим Корал“ в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Нашата природа е нашата златна кокошка – много хора имат страхотни апетити да я заколят и тя да спре да носи плюсове за икономиката и гражданите. Опазването и почиването сред природата са изключителен бизнес модел, който трябва да използва максимално добре“, каза Бораджиев.

Целта на НАТУРА 2000 в защитените територии е да спре застрояването с големи туристически комплекси „Тук надделя експертизата и доводите на учените пред частните икономически интереси“, каза Бораджиев като спомена като лоши примери празните хотели в морските курорти и презастрояването на Банско.

Има интерес към „дивите“ плажове, които са чисти и спокойни в сравнение с тези в курортите, и то не само от къмпингуващи, каза Бораджиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Запитан за съпротивата в някои части от морските общини срещу невъзможността да се строи и евентуални проблеми в бизнес развитието, Бораджиев коментира, че „местните трябва да се замислят дали искат да станат персонал, или да си развиват сами туризма.“

Хората търсят природа и по време на пандемия това е най-социално - дистанцираният начин за почивка, но трябва да се направят режими за къмпингите и те да се спазват, каза той. „Сега е моментът да се направи национална стратегия за къмпингуването, без да се отделя морето от планините  и секторът да се развива със създаването на къмпинги“. Според Бораджиев къмпингуването представлява едва 0.015% от туризма в България, a в страните от ЕС секторът носи милиарди евро печалби.

"Това не изисква сериозни инвестиции. Общините могат да решат да облагородят определени места, където има по-голям интерес, но освен подобрения в събирането на боклук няма нужда от сериозна инфраструктура."

"Това са туристи, които идват без харчове за реклама, и говорим за богати туристи“, които са вложили сериозни суми за своето хоби, каза той. „Ако един бизнесмен не може от тях да изкара пари, от никой не може.“, допълни той.

Разширяването на зоните идва след „много тежки и нечестни битки. Гражданското общество е зажадняло за една такава справедлива победа. Тепърва предстои да се уточнят кои са зоните, конкретните режими в тези места. Трябват и балансирани правила за тяхното ползване. Вярвам, че това ще бъде свършено още от това правителство, за да можем най-накрая да говорим за правила, а не за заменки и дюни, които стават ниви.“

България трябва да се възползва от грешния опит на други държави в подобни ситуации, коментира Бораджиев и даде за пример проблемите с презастрояването в Италия и Испания. „Там природата се застрои и в един момент трябваше да идват булдозери“. Сега текат опити за нейното възстановяване, но „няма смисъл ние да минаваме през строежите и булдозерите и после да връщаме природата.“

Повече за промените в НАТУРА 2000, идеите за екологично къмпингуване и наредбите за свободно къмпингуващите може да гледате във видеото.


7
Още от Страната
През онлайн системата: Издадени са над 2.7 млн. е-рецепти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 седмици
Дивото къмпингуване е изключително дивашка и извратена история, хипстъри, растаджии, наркомани се..рат по пясъка, друсат се пушат трева, пият бира от пластмасови галони, гнусна работа ! Много по добре да има добре направен хотел с гледка към морето, нормално заведение, барче и тн !
6
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Дивото къмпингуване е за диваците, има ги в България. В едно подредено общество, няма място за диваците, трябва да се създаде нужен ред, дисциплина, хигиена, достъп и т.н. за тази работа. Това не е шега работа, трябва нормативи, регулация, ред, дисциплина, опазване на околната среада и нещата да станат като за бели хора, другото е откачена работа.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ее нали на Петко синчето е министърче от Харвард айде да се вклщчва
4
2
 
5
 
! Отговори
rrrrr преди 2 седмици
Кви туристи са тея бати скотовете. По цяло лято лежат в палатаката и се*ат на няколко метра от нея в изкопана дупка заградена с чаршафи 100 човека. Айде няма нужда от подобни "туристи"
3
1
 
0
 
! Отговори
закона ОМЕРТА преди 2 седмици
действа безотказно
2
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Нищо не можете да спасите вече. Алчните "бизнесмени" и на гроба на баща си биха строили ако могат. Ще се намери начин и тази земя да я заменят за "земеделски" камънак някъде си, и после да почнат да изкачат бетоновите дюни.
1
2
 
8
 
! Отговори
България преди 2 седмици
Природата ако я загубим, губим вдичко.