Мечти и посоки: Пътят Варна-Бургас продължава да е кошмарен

Ще бъде ли готова магистрала "Черно море"
Обновена: 9 юли 2021 09:25 | 9 юли 2021 09:21, Петя Славова
29
Мечти и посоки: Пътят Варна-Бургас продължава да е кошмарен
Снимка: АПИ

От десетилетие бизнесът по Черноморието чака скоростен път, който да свърже двата най-големи морски града - Варна-Бургас.

Надеждите са магистрала "Черно море" да облекчи не само туристическия поток към курортите, но и международния транзитен трафик.

95-годишният Георги Михайлов си спомня как през 50-те години на миналия век с ентусиазъм започнало строителството на скоростен жп път от Бургас до Варна.

"Мисля, че беше 54-а година. Целта беше да се направи тунел, да се избегнат завоите в планината нагоре. Толкова бързаха обекта, работеше се с много хъс, обаче изведнъж спряха", разказва Георги пред bTV.

Тодор Желев, който има сервиз край пътя, знае друга история за неуспешното строителство на пряка жп линия.

"Почват да правят два тунела - единият от страна на Кошарица, другият от страна на Варна. Разминават тунелите и проектът спира. И край", разказва той.

Така през 70-те години започва проектът за магистрала и отново спира. Днес натоварен през лятото и трудно проходим през зимата заради завоите пътят Варна - Бургас е кошмар за пътуващите.

Алтернативният Дюлински проход пък е в лошо състояние. Заради пандемията туристическият бранш разчита основно на летовници от Румъния, Украйна и Молдова.

За да стигат от север до южните курорти обаче, трябва и безопасен и удобен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 1989 магистрала Тракия беше построена от София до Чирпан, но между Пловдив и Чирпан имаше участък, който не беше в експлоатация. С други думи от общо 360 км дължина на магистралата, преди 1989 са построени 186 км за 16 години и още 174 км след 1989 за 24 години (до 2013 г.), като голяма част от дейностите, вкл. и строителството беше извършено преди 1989 година. Магистрала Черно море - преди 1989 построени 10 км от общо около 100 км. След 1989 година - нула километри.
24
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
До LosHo Изброените от теб държави ни превъзхождат многократно. Само за Албания нямам наблюдения, защото не съм бил още, но и това ще стане. То не не само тоази път. Няма едни що готе читав посока север-юг. Чакаме тунела под Шипка
23
0
 
6
 
! Отговори
АПИ преди 2 години
Оправете Дюлинския проход до Бургас има спешна нужда от това !
22
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 2 години
Също като ББ каза НЕ на САЩ за СРМ и едвааааа си изкара мандата.
21
1
 
3
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До АнонименТодор Живков правеше каквото му кажат от Москва. А Москва си гледаше нейните интереси. В момента в който Живков каза НЕ на Москва и не изкара и 6 месеца на власт.
20
1
 
5
 
! Отговори
БББ преди 2 години
Хахахахахахахахахахахаха. Магистрали само и единствено в южна България и само в близост до София!!!!!
19
7
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 2 години
Досега през година-две пуснаха нови четирилентови отсечки от Бургас към Слънчев бряг. Последно започнаха обхода на Бургас. Следващото щеше да е околовръстното на "Слънчака". Но сега строежът е спрян от "новите". И така ще е може би още 3-4 години докато народът поумнее и разкара радевата хунта.
18
8
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
През 1980 година в Полша,Чехословакия,Унгария и ГДР имаше магистрали,а нашето БКП построи само до Ябланица ! Бойко за 10 години пистрои София - Бургас,както и смяна на водопроводи,пречиствателни станции и много други .Сегашните комунисти замразиха всичко,защото си знаят капацитета!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18А преди Герб от 1990 до 2009 ? Кво ще кажеш клоун
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите крадци да я бяха направили за 15 години! Ама пусто не е попаднал тоя участък в 500те милиарда...
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и на Педерашков имотите не са във Варна, Каyня го возят до хасковските села, за какво са им нови магистрали?
14
0
 
26
 
! Отговори
LosHo преди 2 години
Туризмът е основен поминък на България. Постоянно го "развиваме", тупаме се в гърдите, но същевременно се чудим как масово българите предпочитат гръцкото море, чужденците ни подминават и отиват в Хърватска, Черна Гора, Турция, дори вече и Албания става дестинация! Между двата основни курортни градове,пристанища и морски летища няма път !!! Има само някакво попдобие на път, който дори за каруци не става ! Магистрала Черно Море е проект от национално значение !!! Ама къде мозък !
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На другарката Комитова магистрала Черно море не и трябва. Нейните къщи за гости са в Приморско и дотам има магистрала.
12
5
 
10
 
! Отговори
шебека Тошко преди 2 години
ще ви изчегърта една магистралка ве!
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не мога да разбера що ми слагате минуси-Кремиковци ли предпочитате, Червена могила-Радомир, Заводите за "роботи,"ХИМКО , и тн. или магистрали , опасали България. Комунистическа простотия....
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е минавал по магистралата" Виа Игнатия" в Гърция знае за какво става въпрос-над 100 тунела от 100 метра до 3 км. 170 виадукти-ПРЕЛЕСТ . Както си караш август -влизаш в тунел и излизаш на едно ниво до планински връх със сняг....
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са милиардите километри магистрала ?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сега гледам магистралата от Бар до Беранье в Черна гора.. Чудо-виадукти, тунели,пробиви в сурова планинска местност. Тука трасето Бургас -Варна е песен....
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕма да се оплаквате! Новото ОФ спря АМ Хемус, вие за АМ Черно море (Варна-Бургас) питате.12
6
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕма да се оплаквате! Новото ОФ спря ХЕМУС, вие за Варна Бургас (АМ Черно море) питате.