Лекари прогнозират, че инсултите ще нараснат с 34% до 2035 г.

Специалисти смятат, че трябва да има Национален план за борба с инсулта
10 юли 2021 08:00, Петя Славова
21
Лекари прогнозират, че инсултите ще нараснат с 34% до 2035 г.
Снимка: БГНЕС

С 34% ще се увеличат инсултите до 2035 година. Такава прогноза е заложена в Европейския план за борба с инсулта 2018-2030. Той бе обсъден от заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов и Дорина Добрева, председател на сдружението "Асоциация за инсулт и афазия" и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт /SAFE/ и на Световната организация по инсулт /WSO/, предава "Монитор".

Двамата се обединили около идеята за разработването на Национален план за борба с инсулта, съобщиха от МЗ. За целта ще бъде сформирана работна група към Министерството на здравеопазването, в която ще участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др.

Д-р Тома Томов и Дорина Добрева са единодушни, че трябва да се работи в посока превенция, профилактика и представяне на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт.

"Разпознаването на симптомите на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от особено значение, защото последиците са както за болния, така и за семейството му", посочи д-р Томов.

По думите му застаряващото население и неконтролираните хронични заболявания са предпоставка за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт.

Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя приятелски съвет към ваксинираните оправете си имотното положение и си подгответе завещанието че да сте спокойни на ония свят. Всичко хубаво наслаждавате се на живота.Послепис. И да не забравите да сложите минус на коментарът ми там някаде от ляво или дясно е.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При инсулт много рядко се оцелява а тези които оцелеят остават инвалиди до края на живота си. Превенцията е подържане на нормално кръвно и да не се яде химия от магазините. Направило ми е впечатление че когато ям хляб от магазина кръвното ми скача до 170 на 90. Когато хапвам домашно приготвен хляб само с вода мая и брашно кръвното ми е 125 на 80 .Тровят ви бавно но методично.Затова не ям нищо от магазина всичко си произвеждам в градината. Месо купувам от един приятел който гледа животни.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой роднина получи инсулт след 1-вата ваксина. Опитвахме да го разубедим за втората да не я слага, но той каза "вие нищо не разбирате"... Сложи и втората и се "размина" само с обриви по цялото тяло.
15
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Двамата се обединили около идеята за разработването на Национален план..." Двамата СА се обединили, о, неграмотно журналистическо племе!!!
14
4
 
20
 
! Отговори
Суви преди 2 години
Ето подготвят ни вече за дълготрайните ефекти от новите ваксини. Ваксинирайте се стадо българско!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уха, голям бизнес ще има. Ако се понапънат малко, може и с 50% да нарастнат инсултите и тогава вече докторите ще се видят с пари. Всичко е бизнес!!!!! Нищо лично, ама който умрял - умрял. Важното е да се завъртят едни пари ... Така се разсъждава в Бг. Не се лъжете, че някой ще се бори да ограничава някакви инсулти и инфаркти, напротив.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"хранете се здравословно, яжте малко, но чиста храна, пийте чиста вода, не ходете по лекари"------------------------------------------------------------------------------------------------------------С удоволствие се придържам към последния съвет, но как да изпълнявам първите три препоръки в условията на съвременния свят и окръжаващата ни действителност?
11
2
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахаха специалистите, видяхме ви колко знаете и можете специалисти по усвояване на пари я от държавата, я от болните, наглеци
10
1
 
14
 
! Отговори
ТАЗИ ГОДИНА преди 2 години
Лекарствата за автоимунни заболявания поскъпнаха десет пъти - представиха ново лекарство срещу Алцхаймер - презвиждат 35% нарастване на инсултите. Да видим какво нарастване на раковите заболявания ще предвидят. ВАКСАЙТЕ СЕ няма връзка
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой лекари прогнозирайки, потриват ръце със задоволство.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oт планов социализъм на див капитализъм, така става понякога. Хората (пациентите) отдавна станаха необходима притурка към бизнеса на търговските дружества.
7
1
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Лека полека почват да признават какво ще се случи след ваксинките.Сега виждаме само ефекти,появяващи се до 14 дни след първата доза.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
четете научните трудове на лекарите дръзнали се да се опълчат на демоническото си съсловие. ваксините унищожават имунната ви система и след години експлоадират заболявания като рак, спин, сифилис които носят милиарди на лекарите и на фарамцевтичните компании. хранете се здравословни, яжте малко но чиста храна, пийте чиста вода, не ходете по лекари.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казваме предварително да не мислите лоши неща за нашите ваксини. Те не са виновни. Само ще поизмрат от тях едно 50% от ваксинираните.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПФК "левски" от инсулт ли ще се гътне?
3
8
 
40
 
! Отговори
Антонов преди 2 години
След 12г управление на Борисов. Не стига че направи България най-бедна в Европа, ами и съсипа здравето на хората.
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Наясно ли си къде и кои са баш мутрите - напъни се, въпреки трольовщината и промитото си мозъче?
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има национален план,но първо да се отървем от мутрите.