Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
8
 
8
 
! Отговори
До ЕДНО БЪЛГАРСКО СЕ преди 2 години
До комунизма и по Бай Тошово време е имало висока българска раждаемост.
160
6
 
5
 
! Отговори
До ТТ преди 2 години
България е бита карта точно за тия дето нито образование имат нито ги бива за нещо и отиват на запад или да слугуват или да живеят на помощи. Почти всички които познавам / такава ми е средата/ са високо- образовани млади хора които правят и кариера пък дори и пари , които просто няма как да станат в шовинистичния запад . Просто защото за да станеш висш ръководител е кариера основно за "богоизбраните" .Тук ние имаме нужда точно от такива и възможностите просто са безкрайни.
159
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат от савецката окупация. В Гърция нямаха такъв проблем.
158
6
 
10
 
! Отговори
До И.Б. преди 2 години
Родителите на бабата на моя мъж ( по бащина линия) са от краен софийски квартал и са имали общо 7 деца! През комунизма всички до един имат работа, доходи,жилища, всички тези деца имат семейства, деца,внуци, правнуци. Бабата на мъжа ми е и прабаба.
157
6
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Абе 50% от семействата които познавам имаха дете през последните 2 година а половината от останалите ще имат....та са ми малко наизуст тези данни .Но от друга страна цяла Европа има проблем с демографската криза / на бялата раса , де/
156
2
 
9
 
! Отговори
До 189 преди 2 години
Ами щом ти е зор да приемаш скапания ислям, върви в Турция или арабския свят
155
2
 
3
 
! Отговори
До 186 преди 2 години
Ти пък си много качествена и продуктивна, няма що...
154
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приемаме спешно исляма и задължаваме богатите да имат поне 4 жени.
153
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 185Да,България е била и 4милиона ,но хората под 25години са били много повече от сега. А качествата на хората не се определят само от натрупани знания.
152
8
 
29
 
! Отговори
ТТ преди 2 години
Аз съм ЗА намаляване на количество за сметка на качество, но за жалост няма да се случи това. Ще сме 5млн , от които половината необразовани, непродуктивни и с престъпни наклонности. България не я очаква добро бъдеще, заради това малко по-амбциозните пращат децата си в чужбина от сега . Защото България е бита карта, колкото и грубо да ви звучи.
151
4
 
16
 
! Отговори
БИОЛОГ преди 2 години
Мухите се плодят много но полза никаква. Така и с хората , няма полза от размножаване като мухите. България е била 4 милиона и е била много добре. Важно е хората да са качествени. Къде са българските градинари които в началото на миналия век са учили европейците на зеленчукопроизводство ?
150
4
 
15
 
! Отговори
Положителни страни преди 2 години
Спокойно може и да е за добро с по-малко население да се постигне по-добър стандарт на живот и условия в страната. Не винаги многото е на добре. Вижте Африка и Индия как са. Поне нямат нужда от топлофикация която да ги кожодери както у нас. Сериозно трябва се обособят градски и селски области в които хората да се концентрират и там да се осигури от държавата добра инфраструктура. Да нямаме излишни хора без работа и без домни както е сега с по-малко население ще ни е в пъти по-добре.
149
3
 
5
 
! Отговори
до 172 преди 2 години
Дали ще имаш едно две или три деца , материалния фактор не влия материалния фактор влияе само до избора да имаш или не деца.Просто осигурен ли си да отгледаш едно дете , значи си осигурен и за две.Решение за второ и трето дете вече има друг фактор и това е наличие на свободно време това е различното в избора от този да имаш дете.Естествено говорим за планираните деца, непланираните просто някак се оправяш както дойде, но никой не е съжалявал за непланирано дете така че тях не ги разглеждаме .
148
3
 
20
 
! Отговори
Щайн преди 2 години
Мога да издържам цяло семейство само с моята заплата , но българките не ме харесват, защото съм скромен и нисък. Азиатките от друга страна пък ме харесват. Явно ще си хвана една азиатка след време, и без това са по-женствени, скромни и традиционни от нашите модерни, независими, самостоятелни, еманципирани и вечно претенциозни и недоволни жени.
147
7
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
След втората световна война в България, по-специално в София семействата можеха да си позволят само едно, най-много 2 деца, защото не можеха да ги изхранят с купонната система. После през комунизма накараха и майките да ходят извън къщи на работа, децата останаха безпризорни. 3 деца в голям град са и голямо тегло за родителите. Едното дете ще наследи, другите две ще са роби. Това не е решение.
146
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 176 "Българина трудно прави дете, щото требва да го подсигури," Българина трудно прави дете, щото не му се занимава ....
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 176/177 "Затова стъпвай по-кораво и жените ще те гледат в очите." Абе, "коравия" ти имаш ли собствено семейство? И не те питам за вашите, или за някоя от съседния вход. Питам те за истнско семеийство, с постоянен партньор, деца, отговрности и прочие.
144
0
 
13
 
! Отговори
John Branigan преди 2 години
Тия статии ги четем всеки месец по 2-3 пъти. И какво от това? Нищо ново не казват. Всеки път едно и също. Не е нужно да си учен от БАН или експерт за да го разбереш това. Всичко в България е объркано и е нагоре с краката. Като почнеш от манталитет и възпитание, минеш през заплащане и завършиш със законодателството. А ниска раждаемост има в много страни по света. Изключения правят региони в Азия, Африка и Латинска Америка.
143
1
 
7
 
! Отговори
До Много сме добре! преди 2 години
Донякъде си прав по отношение за българските мъже. За другото/ останалото също си прав. Но и сред българите също има безотговорни мъже и жени. Малко са българите, които познавам, които имат брак и деца, едно от тези искат и трето дете. Другите (българи) не искат да имат семейства и деца, отдават се на разгулен живот. Познавам една самотна майка, която предпочела да роди, а не да абортира, нейния приятел (българин) я изоставил и при бременността, и след като е родила, не е дал и лев за детето си.
142
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""""Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява..""" - - - Кой каквото си посее - това жъне!!! И не търсете под вола теле, сами се докарахме на този хал!!!