Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то овцете сега като си сложат ваксини и ще се поразчисти и освободи много място в държавата. Въпросът е дали нашите политици ще са *** като Меркел и ще позволят арабелитее да ни окопират!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ПРОПАДНАЛИ ДЕЦААма моля те, че ромите са хората, които най-малко сключват официален брак, 95% от тях живеят без официален брак!
119
1
 
3
 
! Отговори
До ПРОПАДНАЛИ ДЕЦА преди 2 години
Прав си, тези аморални явления са предимно при българите, българите сме пропаднал, оскотяващ *** народ, затова и намаляваме.
118
3
 
5
 
! Отговори
КЧЕСТВО НЕ БРОЙКА преди 2 години
До 140 По-голям глупост не бях чувал? Браво! Държавата да създава качествени хора така си мислиш и пишеш. НАПРОТИВ КАЧЕСТВЕНА ДЪРЖАВА си създава ОТ КАЧЕСТВЕНИ ХОРА, А НЕ ОБРАТНОТО. Първо е яйцето, а после кокошката. Трябва да се избират само качествените яйца,
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРОПАДНАЛИ ДЕЦАПрестани да пробутваш закоравелите си ориенталски,изостанали мисли! Хората ще живеят както си искат и ще раждат деца колкото и както си искат, ако искат с брак, ако искат без брак , ако е някой , който си пребива децата или жената , защо да живее в насилие с него и децата да преживяват ад?
116
2
 
9
 
! Отговори
До ПРОПАДНАЛИ ДЕЦА преди 2 години
Прав си, но вината не е само у феминистките, то и повечето бг мъже не са мъже, а мухльовци, ако някои от тях изоставят бременните си приятелки, не желаят нито брак, нито семейства, нито деца, някои не искат да припознават децата си, камо ли пък издръжка. В предаването "Съдебен спор" дават точно такива, но те не са и единствените. Стига сте обвинявали само ромите, повечето българи и българки също не са читави,неспособни да имат нормални семейства и деца, а на такива държавата им е била виновна..
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КАЧЕСТВО НЕ БРОЙКАОхх, качествените хора се играждат от самата държава и частните фирми ,така е на запад! Ти първо трябва да имаш хора, че да създаваш кадри и ги обучаваш!
114
4
 
8
 
! Отговори
ПРОПАДНАЛИ ДЕЦА преди 2 години
Какво ДЕЦА и КАКВО ПОКОЛЕНИЕ очакваш да бъде? Когато масово жените НЕ създават семействат живеят си ей така по съжителство, безбрачни деца, безброй любовници с финансови изгоди. Какви деца окачкваш да бъдат отгледани и възпинани? Децата ще са пропаднали морално, без ценности и всякакви задръжки и нетрадиционни групови сексуални ориентации.
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 126 "Само простите и некадърните са нещастни при демокрацията и американското партньорство." Ти си доказателството за това. :)))))
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КАЧЕСТВО НЕ БРОЙКАТи бавноравиващ ли си? Да не би с качество албанците да превзеха Македония и Югославия? Да не би с качество мюсулманите да превзеха Англия и Франция? Ти луд ли си или християномразец?
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има над или около 270 000 бездетни двойки, които не могат да имат деца поради здравословно заболяване,което пречи те да имат деца, а това е голяма цифра. Другите, които не страдат от репродуктивно заболяване, но могат да имат деца, но не искат, търсят си поводи да "оправдаят" нежеланието си да създават семейства и деца. Българите сме пропаднал народ, затова и намаляваме. Турците са с по- добра демография от целите Балкани, ЕС и България, но там семействата и децата са първи приоритет
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГледах предаване за семейство, в което майката е родила 9 деца българчета от северна България, не всички деца са от човека с който живеят, но успяват да ги отглеждат с една заплата и обичат децата си, а тъпите социални са дошли и са и принудили жената да си сложи спирала! Това не са ли ненормалници? Те да заповядват на хората как да си живеят живота? И всичко това направено на инат, защото майката не е давала детето си на чужди хора за отглеждане и са се скарали със служителката от
109
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, докато масата българи живеят на семейни начала и има аборти, докато обществото ни е против нормалното семейство с деца, раждаемостта в България ще продължава да намалява или ще изчезне. България е на първите места в ЕС, Европа и света по брой аборти, а в ЕС сме на второ място по деца, родени без брак и по двойки, които живеят на семейни начала. Чалгата, съчетана с простотията и злобата българска водят и до демографска смърт на българите. Сами сме си виновни.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 120Само едно ще ти кажа ,ти си ненормален(а) или българофоб или просто не познаваш живота в страната, ако беше много добре и хората се чувстваха добре, нямаше хората да напускат страната и се обезлюдява! И не излизайте с мантрите,че нямало пари,защото това е една огромна лъжа, пари има много, но отиват в чужди джобове!
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 120/124 "Това оправдание за пари и условия е основният рекет и болни амбиции на провинциалистките за ЛЕСНИ ПАРИ и ЛЕСЕН ЖИВОТ." Ти от кое село пишеш? Нека ти обясня нещо: няма НИЩО лесно в това да си скъсаш д-то да се развиваш и да пълниш главата с акъл.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тия 50 000 две трети са ромчета и турчeта. От българчетата повече от роловината ще напуснат към чужбина преди да навършат 30г. и няма да се върнат. Като добавим към това високата смъртност и ревсионерското ни общество се задава демографска бомба и перфектна буря. Да видим кой ще им работи на чорбаджиите тогава.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Бяхме 10 милиона през 80-те години,а не 9, както пишат. Днес активното население - учащи, работещи се е смъкнало петкратно, направете нещо и създайте добри условия на живот и заплащане, за да не бягат хората или плащайте на български семейства да отглеждат деца, ако нямат работа или ако имат такова желание! Гърците си осиновяват всякакви деца, включително българчета,румънчета , даже ромчета.
104
5
 
5
 
! Отговори
до 120 преди 2 години
АБЕ човече какви ги ПЛЕЩИШ? ДА НЕ би на РОМЦИТЕ, Индийците и Африканците ДА ИМАТ ОСИГУРЕНИ добри условия на живот и труд ??? Множат се като ЗАЙЦИ да не КАЗВАМ И ДРУГО **** Това оправдание за пари и условия е основният рекет и болни амбиции на провинциалистките за ЛЕСНИ ПАРИ и ЛЕСЕН ЖИВОТ.
103
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
През 1985г са родени 119 хиляди. Два пъти повече от 2020г.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раждат ромките, българките като родят веднага си запращат децата в чужбина. Българките се хващат масово със западняци и не се връщат. Умно постъпват ако питате мен.