Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е виновен на българите, че не правят деца.Майка ми има 4 внуци-две мои деца и две на сестра ми.Не са много, но нито една нейна приятелка или съседка няма толкова. Всички имат по-малко,а има някои и без нито едно.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте и окръжните градове, не само селата си обезлюдиха ,но същата тенденция вече върви в окръжните градове! Направете нещо и стига сте крали и сте се делили на гербери и други партийци, защото това се отразява на всички зле! Трябва на хората да се осигуряват добри условия на живот,труд и добре платена работа!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе...Равначка и подобни...парчета.Вижте ни разбитите пътища и улици в градовете.А за селата и вътре в тях е безумно.Ние до селата и малките градове не можем да стигнем.
98
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До До Реалист 121 "Какъв реалист си ти като лъжеш най-нагло?През 1950г са родени 183 хиляди деца.През 2020г са 59 хиляди. Три пъти по-малко. И то половината не са българи." А пред 1986 колко са родени?
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато една нация е нещастна тя гине. Едни бягат, други не раждат, тpети мрът. Когато през последните 30г. са те управлявали Виденов, Костов, Симеон, Станишев, Борисов резултатите са видими. Последния да загаси лампата.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистЦели огромни от България се обезлюдяват ,слепи ли сте?
95
1
 
8
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
Какъв реалист си ти като лъжеш най-нагло?През 1950г са родени 183 хиляди деца.През 2020г са 59 хиляди. Три пъти по-малко. И то половината не са българи.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 "бъларина предпочита да слугува по света, защото не знае как да управлява държавата си." Има българи, които знаят как да се управялва държават и те висят всеки ден и всеки час по форумите да го обясняват това на българина, но българина не може да го разбере това нещо. :))))
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе Радев, а Бойко е нареждал да дават средства само на общини и хора, които са герберски , но така ощетява населението , а не партиите, даже червения кмет на Перник се е принудил изцяло да се подчинява на Бойко, за да не лишат Перник и общината им от пари , никоя друга партия не беше разделяла така хората!
92
8
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Стига сте ревали и стига сте лъгали! С всяка следваща година все повече места в детските градини не достигат, при положение, че се строят и нови междувременно. Стига с тези драми и измислици! Градинките са препълнени с деца и то до толкова, че не е останало място къде да седне да почете книга човек. Искате по 6 деца ли да имаме или какво?
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бъларина предпочита да слугува по света, защото не знае как да управлява държавата си.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114 "Ами ще ги ядете, още дълго ще ги ядете." Ти ли се цивриш от продължителност за ядене на банани, дето не си спирал никога да ядеш комунистическите? :)))))))))))
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 "В Англия при почти 100% ваксинирани броят на новозаразените расте катастрофически." "Катастрофически" :))))))))))))))))))))))))))))
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 "- ами яжте сега капиталистически банани." Ами, ядем ги. :))) Ти продължавай да ядеш комунистически .... :)))))
87
0
 
5
 
! Отговори
До ЖЕНИТЕ преди 2 години
ДА ИЗДАВАТ КАСОВИ бележки и ДА СЕ ОТЧИТАТ В ДАНЪЧНИТЕ. Жените САМОТНИ МАЙКИ надхвърлят ДОХОДИ в такива размери че са за ДДС от ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ. Трябва ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ДДС и ДА СИ ПЛАЩАТ ПЕЧАЛБИТЕ.
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е щото сме 2те най - умни в света след евреите. И да не забравяме, само ние успяхме да разберем конспирацията с ваксините и да предотвратим това зло.
85
1
 
11
 
! Отговори
За неразбралите преди 2 години
Основната причина да се обезлюдяваме поради емиграция е, че на нормалните българи не им се живее в страна управлявана от ДС. Другата причина за намаляващото население е, че хората са фокусирани върху развитиесто си много повече от преди и нямат нито време нито желание за повече от 1-2 деца. Това е световна тенденция в напредналите държави, не само в България. Даже Китай го има този проблем.
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДжониВ страната не е така, хората искат семейства и деца, но просто нямат възможност да ги отгледат, защото или има безработица или са ниско платени и предпочитата да бягат на запад ,това е нов вид доброволно еничерство!
83
7
 
12
 
! Отговори
До Джони преди 2 години
Това не е само с приятелите ти. В световен мащаб е. В Германия казват: докато отгледаш едно дете, по хиляда евро на месец, 12 месеца по 18 години = 216 к евро. И това е без безсънните нощи, наакани памперси и побелели коси. За тези пари може да си купиш едно Порше и да се кефиш доста. Да, звучи егоистично. Но такъв е света, в който живеем. Кои раждат? Индийци, индонезийци, африканци. Нямат полова култура, а жената няма избор. Там никой не я пита, машина за деца. Ако в попитат ще избере поршето D
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 86Престани да дрънкаш глупости, пари ИМА , просто не отиват за населението по предназначение за развитие, а в чужди джобове , да плащат на българските семейства или майки да отглеждат и раждат деца, щом искат да крадат от България, поне да осигурят на българите достоен живот и право на размножаване, ако трябва в червената книга да запишат българите като изчеващ вид и ги опазват чрез програми! И в Германия на домакинята се води стаж, защото домакинската работа , също се счита за работа!